23 februar 2016

Svar paa Anken over Nagelsmeden i Vognmagergaden.

Så vist som det er at Politivennen indeholder flere vigtige vink om eksisterende uordener der også af vedkommende autoriteter velvilligt bliver afhjulpet, så vidt er det også at deri undertiden fremstår misfostre avlede i et hjerneløst hoved. Blandt sådanne misfostre regner man med grund det i sidste politiven indførte stykke "slem morgenstøi i Vognmagergade", der blot går ud på at dadle en håndværksmands flid og stræbsomhed. At flid og stræbsomhed er en nødvendighed i nuværende trykkende tuder, og under alle omstændigheder mere dyd end last, kan vel alle, forfatteren af det stykke alene undtaget, indse. Lige så lidt kan han begribe at professionisten der i dag eller i morgen får et stykke arbejde, hvis fuldførelse vedkommende påtrænger, iler dermed for at få sin usle fortjeneste hvormed han skal betale sine folk. Overalt kender man ingen autoritet der har ret til at sige: "I dag skal du arbejde, men i morgen ikke". Men desværre må så mange springe fra hus og hjem når de ikke kan skaffe det dem til det offentlige pålagte. Om altså en vindskibelig borger vil arbejde nat og dag hvem kan nægte ham det? Så længe som spørgsmålet opkastes i en som den danske, velindrettede stat.

Til efterretning for forfatteren af det stykke tjener derfor at den stakkels påpegede nagelsmed i Vognmagergade vedbliver og som han håber, uforstyrret at drive sin lovlige profession såvel nat som dag, ubekymret om den røg der fremkommer og alene forbliver i hans værksted, er mere eller mindre velkommen for den unævnte forfatter, end den røg som han fortæller kom fra brændevinsstedet, og som man må tro var ham meget velkommen, og muligvis erindrede ham om dagens og aftenens glæder.

(Politivennen nr. 505. Løverdagen den 3die September 1825, s. 9979-9981)

Redacteurens Anmærkning.

Den oprindelige artikels forfatter skrev et længere svar i Politivennen nr. 507, 17. september 1825, s. 10011-10014. Dette svar må man læse andetsteds. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar