25 marts 2016

En Bemærkning ved Tøihuusgaden.

Kun med sand taknemmelighed og inderlig glæde påskønner almenheden de forenede bestræbelser hvormed vandvæsnet, brolægningsvæsnet, ingeniørkorpset og administrationen for bygningsvæsnet har søgt at forskønne og forbedre denne gade som en af Danmarks stolte kongeborgs nærmeste omgivelser, hvilken forskønnelse og forbedring synes at være så meget mere hensigtsvarende som man dog vel snart kan vente at denne sjette Christians stolte kæmpebygning kan blive vort elskede og ophøjede kongepars hovedsæde.

Det var derfor meget påfaldende for anmelderen der for et par dage siden passerede denne gade at se 5 til 6 af de såkaldte trommelrender hvorigennem der udskylles alskens uhumskheder anbragte uden på den del af slotsfacaden som vender ud imod Tøjhusgade. I sandhed! Intet synes at være mere upassende, intet mere misprydende end disse væmmelige renders anbringelse uden på kongeborgens imod en stærkt befærdet gade vendende facade.

Forvisset om at den autoritet i hvis magt det står at se disse render der mispryder gaden så meget, ryddet af vejen, med velvilje vil modtage ethvert velment vink der har selve slottets of stadens tilgrænsende deles forskønnelse til formål, tillader man sig at henlede opmærksomheden på forestående bemærkninger, og dertil til kyndigeres overvejende bedømmelse at foreslå enten at renderne aldeles afskaffes, eller - hvis dette ikke lader sig gøre - at de da bliver gjort usynlige ved at anbringes i indhugninger i muren der vist nok har en sådan tykkelse at disse render mageligt og uden at beskadige denne, kunne nyde skjul i samme.

Det bliver da en selvfølge at vedkommende beboere måtte tilholdes at anvende den yderste forsigtighed ved indfaldende frostvejr.

(Politivennen nr. 564. Løverdagen den 21de October 1826, s. 703-704)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar