19 oktober 2016

Om Musiken i Marienlyst Hauge.

I den første tid S. T. hr. kammerherre og oberst v. Romeling var chef for kronens regiment, har han gjort sig Helsingør by meget fortjent ved den kendelige uddannelse som regimentets musikkorps af hvis personale de fleste desuden assisterer stadsmusikanten, ved hr. kammerherrens foranstaltninger i så henseende  har opnået. Det må betragtes som en følge heraf at nævnte korps nu hver søndag eftermiddag fra kl. 5 til kl. 7 offentligt musicerer i Marienlyst Have og derved skaffer menigmand en behagelig og uskyldig fornøjelse, ligesom også den mere dannede kan finde nydelse ved i den fri natur og på et af denne så begunstiget sted at høre harmonimusik vel udført. 

Imidlertid kan indsenderen heraf ikke tilbageholde den bemærkning at det efter hans og muligvis fleres mening ikke er så ganske passende og let forvolder ubehageligt omdømme af fremmede rejsende, at de musicerende som møder der ikke efter privat engagement, men efter regimentsbefaling, og altså er i kongelige tjeneste, i en kongelig slotshave lader indsamle frivillige gaver hos de der spadserende for derved måske at skaffe sig fornøden forfriskninger som i lighed med hvad der finder sted i København, burde tilvejebringes på anden måde. Man vil muligvis indvende at de musicerende ikke møder i militær, men i civil påklædning, men dels hæver dette efter stedet og anledningen ikke det anstødelige dels fremkalder denne omstændighed endog en anden bemærkning at man ved sådan lejlighed kan se den der står i tambour-nummer meget ordentligere og bedre klædt end den der står i sergent nummer, da folk af denne klasse ikke kan tænkes at have lige sans og lige evne til at sørge for det udvortes.

Til slut må indsenderen gentage hvad til dels ovenfor er sagt at man vist gerne ser at de vedkommende får den opmuntring de fortjener, når det kun sker på anden måde end ved en omløbende tallerken.

(Politivennen nr. 919, Løverdagen, den 10de September, 1833. Side 548-549) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar