11 februar 2018

Jægerspris. (Efterskrift til Politivennen)

I Söndags var paa Jægerspris ved Sveitserhuset Höstgilde forenet med en Höitidelighed til Erindring af 2 April - Ved Stötten, som allerede tilforn i dette Blad er omtalt, knejsede det danske Flag, og paa dens Bagside vare disse tvende Vers anbragte:

Saaledes hædrede jeg faldne Brödres Minde

Ved denne Urne saae jeg Folkets Taarer rinde.

H. K. H. Arveprindsens tvende Döttre beærede Höjtidelighederne med deres Nærværelse, og bleve om Morgenen da de ankom satte over i den istandsatte Færge, som saaledes for förste Gang blev brugt, og hilsedes med 26 Kanonskud. - Selve Höstgildet begyndte Kl. 5½ da Bönderne vare samlede. Enhver af Byerne gav Hr. Knudsen Öl og Brändeviin. - Ved Herskabets Ankomst begyndte Höjtideligheden da Bönderkarlene og Bönderpigerne marserede op til Stötten placerende sig paa hver Side; efterat Herskabet havde taget Plads resiterede Hr. Knudsen nogle Linier til de faldne Krigeres Anmeldelse, og Prindsesserne hængte tvende Laurbærkrandse paa Urnen. Höjtideligheden endte med den sang: Jeg synger til Ære, til Hæder og Roes, som Hr. Knudsen udförte, og ved hvis sidste Strofer 27 Skud blev lösnede. Herpaa begyndte Dandsen, hvor de höje Prindsesser dandsede med adskillige Bönder. Da det begyndte at mörkne toge Prindsesserne bort og al Dands ophörte. Ved deres Nedgang til Færgegaarden og under deres Overfart bleve de diverterede ved et Fyrværkeri paa Söen, og underholdt med Musik, og 27 Æresskud lösnedes.

(Dagen den 16. august 1803)

Den Knudsen som er nævnt nedenfor, er dog næppe Færgegårdens nye ejer, men den i samtiden nok så bekendte skuespiller H. C. Knudsen. Et supplement til notitsen:

I Tirsd. Dagen No. 132 hvor Höstgildet paa Jægerspris er berettet ere fölgende Omstændeligheder udeglemte. Den Urne, som er opstillet ved Sveitserhuset paa en smuk Fod, er den samme som Hr. Knudsen har brugt ved alle Konserterne paa hans Rejse til Bedste for de Kvæstede. Under det i hint No. anförte Vers, som staaer bag paa Støtten, staaer Navnet: Knudsen, hvilket er nödvendigt for at forstaae det. Foran Urnen stod en Fattigbösse, hvori ved denne Lejlighed samledes (Prindsesserne gav Exemplet) 42 Rd. for Jægersprises Fattige. I Övrigt bör det bemærkes, at det hele var uforberedet. Prindsesserne gjorde den Dag en Lystrejse  til Jægerspris og spiste til Middags der, og Hr. Knudsen benyttede sig af dette Tilfælde for at indvie sin Støtte.

(Dagen 20. august 1803)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar