28 juli 2020

Kanonade (Efterskrift til Politivennen)

- Ved en militær ligbegængelse, som fandt sted for omtrent fjorten dage siden, blev der på Garnisonspladsen udført en kanonade der fremkaldte et så voldsomt lufttryk, at en mængde ruder sprang i kirken og i flere huse i nabolaget, hvor man ikke havde været så forsigtig at tage vinduerne ud eller åbne dem. Dog denne skade kunne i alt fald guvernøren, som formodentlig mener at den militære ånd ikke kan undvære en sådan manifestation, erstatte, og ruderne er også senere blevet indsat. Men hvad derimod hverken den militære ånd eller de militære autoriteter kan erstatte, er den skade på liv og helbred, som forårsages ved en sådan affære, når den pludselig udbrydende kanontorden, der ryster husene og sprænger vinduer og døre, fremkalder en ikke sjældent dræbende skræk hos syge, sengeliggende personer. Et sådant tilfælde er da også denne gang indtruffet, idet en i nærheden boende ung pige, der længe havde ligget syg af en nervøs feber, men netop i de dage havde overstået krisen og af lægen var erklæret ude af fare, med påbud om streng ro, ved den omhandlede kanonade fik et så voldsomt tilbagefald, at hun uagtet hendes gode naturs modstand, har måttet bukke under og i disse dage er afgået ved døden.


Garnisonskirken. En mængde ruder blev sprængt i forbindelse med kanonaden da en general skulle hædres. Og en ung pige døde senere. Foto: Erik Nicolaisen Høy.

Man måtte nu vist nok ønske at sådanne ulykkestilfælde kunne forhindres, og at en generals død midt i den velsignede fredstid ikke skal behøve at foranledige scener, der ellers kun fremkommer i en med storm erobret by, og som i det højeste glarmestrene kan have nogen virkelig fornøjelse af. Men når man ved med hvilken strenghed man af diverse hensyn for tiden, såvel hos os, som i andre med stående hærvæsen forsynede stater, tror at måtte opretholde alt hvad der kan give den bevæbnede magt udvortes glans og anseelse, så er der ikke megen udsigt til at sådanne kanonader ved indtræffende lejlighed ikke atter skal blive gentaget. 


Imidlertid kunne man dog måske gøre sig håb om, at der ville blive taget så meget hensyn til de levende, at man lod disse exequier udføre på en så lidt skadelig måde som muligt, hvortil heldigvis den nyeste tids videnskabelige opfindelser har frembudt et middel, der fremfor noget kan anbefales, idet man ved dels anvendelse både kan udføre de samme honneurs som nu og dog undgå at ryste husene i deres grundvold og sætte syge menneskers liv på spil. Man behøvede nemlig kun i stedet for krudt at anvende eksploderende skydebomuld, der som bekendt, kun giver et svagt knald og næsten ingen røg. Man tør muligvis antage, at knaldets styrke ikke anses for hovedsagen ved en sådan højtidelighed, og anden indvending tror vi ikke at der kan opstilles imod dette forslag. Vi skal derfor i menneskelighedens navn anbefale det på det bedste til vore høje militær-autoriteters antagelse. De vil derved måske en anden gang kunne erhverve sig lidende menneskers erkendtlighed.

(Kjøbenhavnsposten, den 23. november 1847).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar