28 april 2024

25 Aar ved Vestre Kirkegaard. (Efterskrift til Politivennen)

På søndag den 1. december kan inspektøren ved Vestre Kirkegård, Chr. Beck Skrydstrup, holde sit 25-års jubilæum i Københavns Begravelsesvæsens Tjeneste, hvor han først var ansat som assistent og senere avancerede til inspektør. Inspektør Skrydstrup der nu i sommer fyldte de halvtreds, har gennem de svundne år udført en solid og omfattende gerning, der har gjort ham højt værdsat i vide kredse. Selv fortæller han på vor foranledning om årene, der henrandt:

-  Det var i 1870, Vestre Kirkegård blev anlagt på de gamle valbygårdes udmarker. Gamle kammerråd Bahnson, der lever endnu, samarbejdede med professor Hans Holm og den daværende havearkitekt Glæsel om de af professoren udarbejdede planers gennemførelse - og da jeg så, jo langt senere, kom med i arbejdet, var det jo såre interessant at føre det, de havde begyndt, videre.

Efterhånden blev Vestre Kirkegård jo en mønster-kirkegård, som gang på gang har kaldt velbekendte og ansete personligheder ude fra Europa hertil for at se den. Og selv jeg, der jo nu har været ude for at se på de fleste europæiske kirkegårde, synes, at vi meget vel kan være anstrengelserne bekendt - Vestre Kirkegård hævder smukt sin fremtrædende stilling som en virkelig mønsterværdigt anlagt og gennemført begravelsesplads.

- Står man foran udvidelser af kirkegården? spørger vi jubilaren.

-  Nu er antallet af begravelser væsentlig, som det har været gennem de senere år, svarer inspektør Skrydstrup. Men, tilføjer han, der er jo også sket væsentlige udvidelser herude i årenes løb - de store terrasseanlæg ud imod Valbygårdsvej og Vigerslev Allé er gennemført ....

Den planlagte urnehave ved dammen som det så ud i 1910, ifølge Vestre Kirkegårds 100-årsjubilæum.

En ny urnekirkegård. 

-  Det første, der nu forestår, er anlægget af en ny og interessant urnekirkegård til venstre for hovedindgangen. Her er der et firkantet vandhul. Det bevares som en dam i umekirkegårdens midte, og omkring den vil så den kommende kirkegård hæve sig amfiteatralsk som et “terrasse-anlæg”, det bliver, efter hvad vi håber, et smukt syn. (Elan)

(Nationaltidende, 27. november 1929, 2. udgave).


Nutidigt foto af urnehaven som den fremstår i 2010. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Chr. Beck Skrydstrup blev uddannet bl.a. i Rosenborg Have og havebrugskandidat i 1904, samme år kom han til Københavns begravelsesvæsen, bl.a. som assistent på Vestre Kirkegård. Fra 1916 var han 3 år inspektør ved Assistens Kirkegård, dernæst næsten 50 år på Vestre Kirkegård. Her afløste han inspektør Bahnson i 1919 efter at denne havde være inspektør siden kirkegårdens start. Ægteparret Skrydstrup boede på Kochsvej på Frederiksberg, men i en høj alder flyttede de til sygehjemmet i Ordrup hvor de i 1971 kunne fejre krondiamantbryllup (65 år). Han var da 92 år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar