18 marts 2021

Sigtelse for Barnefødsel i Dølgsmaal. (Efterskrift til Politivennen)

Overretten afsagde den 28de Juli d. A. følgende Dom i en Justitssag: Under nærværende i 1ste Instants inden Korsør Kjøbstads Extraret den 15de Juni sidstleden paakjendte Sag tiltales Ane Margretha Andersen eller Andersdatter af Taarnholm for Barnefødsel i Dølgsmaal eller i alt Fald for uforsvarlig imgang med sit Foster. Ved de optagne Forhører er det oplyst, at, efterat nogle af Tjenestepigerne paa Taarnholm den 18de Marts d. A. havde under Dynen i Tiltaltes Seng fundet, indsvøbt i Klude, Liget af et Foster, 6 Tommer langt, i en stærk forraadnet Tilstand, vedgik Tiltalte at have født samme, efter hendes første Opgivende i Slutningen af Januar eller Begyndelsen af Februar d. A., men efter hvad hun senere forklarede omtrent 14 Dage efter sidstafvigte Juul. Med Gensyn til Fødselen har Tiltalte, der er 33 Aar gammel og tidligere 4 Gange har født - sidste Gang en Abort i 5te Maaned - paastaaet, at denne foregik ganske uformærkt, idet Fosteret, da hun en Nat til den ovennævnte Tid var staaet op af Sengen for at lade Vandet, var faldet fra hende uden at give mindste Livstegn, hvorpaa hun havde henlagt det i Sengen hos sig, indtil hun den næste Dag ved at overklippe Navlestrengen var bleven skilt fra det, samt derefter skjult det i Sengen, i den Hensigts naar indtræffende Tøveir tillod det, at grave det ned paa Kirkegaarden. Ligesom hun ingensinde vil have bemærket noget Liv hos Fosteret, saaledes har hun erklæret, først ved en Læges Yttringer, som tilsaae hende under en hende i Slutningen af Decbr. Maaned paakommen Sygelighed, at være bleven opmærksom paa, at hun mulig var frugtsommelig, hvilket hun derefter vll have meddeelt den Karl, fra hvem hendes frugtsommelige Tilstand maatte hidrøre. Efter den af Tiltalte afgivne Forklaring ansaae hun Fosteret for en Abort, født i Svangerskabets 4de Maaned, hvilket stemmer med det under Sagen afgivne Lægeskjøn. Men, naar det saaledes lægges til Grund ved Paadømmelsen, at der kun er Tale om et Foster i en saa tidlig Svangerskabs Periode, at Fosteret ikke kunde have Liv, vil Tiltalte ligesaa lidt kunne drages til Ansvar for at have havt til Hensigt at føde i Dølgsmaal - hvad der forøvrigt heller ikke efter de oplyste Omstændigheder er Grund til at antage - som for at have udviist uforsvarlig Omgang med sit Foster.

Idet Overretten saaledes maa tillægge Tiltalte Frifindelse, til den indankede Dom, som har idømt hende en arbitrair Straf af 3 Gange 5 Dages Fængsel paa Vand og Brød for uforsvarlig Omgang med sit Foster, være at forandre, medens dens Bestemmelse i Henseende til Actionens Omkostninger, som det er paalagt Tiltalte at udrede, samt Underretssagførerens Salair blive at stadfæste. 

I Salair til Actor og Defensor ved Overretten betaler Tiltalte 5 Rd. til hver.

Behandlingen i 1ste Instants saavelsom den befalede Sagførelse ved begge Retter har været lovlig.

Thi kjendes for Ret: 

Tiltalte Ane Margretha Andersen eller Andersdatter af Taarnholm bør for Actors Tiltale i denne Sag fri at være. I Henseende til Actionens Omkostninger bør Underrettens Dom ved Magt at stande. I Salair til Actor og Defensor ved Overretten, Procuratorerne Kammerraad Nyegaard og Schack betaler Tiltalte 5 Rd. til hver. At efterkommes under Adfærd efter Loven.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 30. juli 1855. 2. udgave).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar