28 februar 2024

Den Suhrske Husmoderskole. (Efterskrift til Politivennen).

Hvor dansk Ungdom dygtiggøres.

Eleverne vasker, ruller og stryger selv alt Skolens Dækketøj.

Husmødre af de ældre Aargange klager ofte over, at vor Tids kvindelige Ungdom ganske savner Interesse for det huslige Arbejde, og beklager i høje Toner de Mænd, som er saa letsindige at gifte sig med selverhvervende Kvinder, der aldrig har rørt i en Gryde eller stoppet en Strømpe, for de faar deres eget Hjem. Det er sikkert ogsaa vanskeligt for Husmødre, der fra deres tidligste Ungdom har faaet en grundig praktisk Uddannelse i alle hjemlige Sysler - enten ved at deltage i Arbejdet i deres eget Hjem eller ved i ung Alder at komme ud for at "lære Husvæsen", at forstaa. hvordan Nutidens unge Fruer klarer sig og i Løbet af kort Tid virkelig lærer, hvad der er fornødent for at lede den daglige Husholdning, ja i mange Tilfælde udfører alt Arbejde uden fremmed Hjælp.

Det er maaske i det hele taget lettere at være Husmoder nu end i vore Mødres og Bedstemødres Tid. Saa mange Ting, der før tilvirkedes i Hjemmet, kan nu købes færdige, og der staar saa mange tids- og pengebesparende Hjælpemidler til Ens Raadighed. Men først og fremmest er der en langt videre Adgang til teoretisk og praktisk Vejledning for den vordende Husmoder og den unge Hustru. Paa et halvt Aars Kursus kan enhver, der har Anlæg for Madlavning etc., lære mindst lige saa meget som før i Tiden ved mange, lange Læreaar, - der maaske til Dels blev spildt, fordi de Husholdninger, de unge Piger var beskæftigede ved, var af en ganske anden Art end den. de selv kom til at forestaa.

Husmoderskolen er forsynet med alle de mest moderne Installationer. Her ses Vaskeriet.

Blandt vore Husmoderskoler har "den Suhrske" længe indtaget en ledende Stilling. Den Suhrske Husmoder skole, hvis 25-Aars Jubilæum i Fjor fejredes af det halve København og selvfølgelig ogsaa her i "Søndag", blev oprettet den 1. Maj 1901, og i de smukke og meget moderne Lokaler i Skolens Ejendom i Pustervig uddannes hvert Aar ca. 200 Elever, dels paa Lærerindeseminariet, hvor vordende Husholdningslærerinder faar en grundig saavel teoretisk som praktisk 2-aarig Uddannelse, dels paa Kostskolen 6 og 10 Maaneders Kursus, hvor Elever fra hele Landet, ja selv fra Udlandet, dygtiggør sig til Husmodergerningen, dels endelig paa selve Husmoderskolen forskellige Kursus, der netop er beregnet paa unge Fruer, som ønsker at supplere deres Viden og Færdigheder paa et eller flere Omraader af det huslige Arbejde. Man kan faa Kursus paa en enkelt Maaned hver Formiddag fra Kl. 9-1 - eller deltage i Aftenkursus paa tre Maaneder, eftersom Ens Tid tillader det. Men for Begyndere er det 9 Maaneders Kursus, der hvert Aar afholdes fra 1. September til 30. Maj, sikkert den bedste Uddannelse - ligesom det er et godt Grundlag for videre Uddannelse, f. Eks. paa Seminariet.

En Time i Ernæringslære under Ledelse af Fysiologen, Lektor Hjalmar Jensen.

Bortset fra de specielle Kursus - i Kjole- og Linnedsyning o. I. - omfatter Undervisningen paa Den Suhrske Husmoderskole alt, hvad en Husmoder bør kunne, ikke blot Madlavning, Bagning, Syltning og Henkogning, Anretning, Borddækning, Opvartning og Opvask, Rengøring, Vask, kemisk Rensning etc. men ogsaa Indkøb, Husholdningsregnskab, Budgetlægning, Næringsmiddellære, Fysiologi, Sundhedslære, Samariterkursus etc.

Uddannelsen er saa alsidig og grundig, lærer de unge Kvinder - ikke blot, hvorledes de skal lave et vist Antal Retter, men ogsaa hvorledes de skal sammensætte den daglige Spiseseddel, saa den bliver nærende og økonomisk, - giver i det hele taget paa alle Omraader den Viden, uden hvilken Færdighederne kun har problematisk Værdi. Og i hvert enkelt Fag underviser dygtige Specialister. Det er en imponerende Lærerstab, der arbejder under Forstanderinden, Fru Ingeborg Suhr Mailands kyndige Ledelse.

- De kan trygt gifte Dem og stifte Hjem med den unge Pige, som har lært Hjemmets Kunst dér, -

-m

(Nationaltidende, 27. november 1927. Søndagstillæg)

Suhrs Husholdningsskole blev grundlagt af Ingeborg Suhr i 1901. Den startede i Skindergade 31 og var da henvendt til den københavnske overklasse. Senere flyttede den til Rådhuspladsen, og efter 6 år til Pustervig 8. 2010 skiftede skolen navn til Suhrs Madakademiet. 

Pustervig 8. Suhrs Husholdningsskole. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar