20 september 2018

Storebelt 1812. (Efterskrift til Politivennen)

Til Hs. Majestæt Kongen er af den Høistkommanderende paa Aggersøe og Omøe, Major og Ridder d'Origny, allerunderdanigst indberettet følgende: Ved Aggersøe Broe laa Natten til den 12te dennes 40 Jagter og Galeaser. Uagtet Majoren lod patroulliere mellem dem hele Natten og iagttog alle nødvendige Forsigtighedsregler, lykkedes det desuagtet Fienden, som var gaaet med 6 Chalupper syd om Omøe, at attaquere de danske Fartøier een Time før Dag. To armerede Fartøier, under Maanedslieutenant Jacobsen, samt en armeret Baad blev strax sendt imod dem bemandede med Matroser og Jægere, men i Mørket havde Fienden allerede besat en Skonnert og en Galease, som han buxerede Syd efter. - Forsvaret fra Land var vanskeligt, da de danske Skibe blot kunde flanqueres; dog traf et trepundigt Kardesksskud langs med Siden af en fiendtlig Chaluppe, som foraarsagede at den sank, da Mandskabet stimlede til den ene Side. Skonnerten blev beskudt fra Aggersøe, Helholm og Stisnæs og forfulgt af Lieutenant Jacobsen til langt forbi Helholm, samt af ham beskudt med Falkonetkugler og Haubitzgranater, som rambonerede dens Seil; men da den buxerede og tillige havde østlig Vind, var det umueligt at naae den. - Chaluppen som sank er bierget; den er paa 16 Aarer og armeret med Haubitzer, Geværer, Pistoler etc., den hørte til Linieskibet Dictator. - En Matros svømmede i Land og en død Matros var dreven i Land med en Kardetskkugle i Halsen. Den fangne Matros beretter, at Chaluppen var besat med en Capitain, som var Brigchef, 2 Officerer og 23 Mand, saa at Fjenden dyrt har betalt det Bytte han har giort. Chaluppen har en Kugle i Masten og mange i Skraaget. - Af det danske Mandskab er blot en Matros let blesseret. - 

Hs. Majestæt har behaget at lade Major og Ridder d'Origny i Særdelshed og de vedkommende Officerer, Soldater og Matroser i Almindelighed tilkiendegive sin allernaadigste Tilfredshed med deres gode Forhold ved denne Leilighed.

(Aarhuus Stifts Kongelig alene privilegerede Adresse-Contoirs Tidender, som forsendes med Brevposten 12. august 1812).


Den 1ste d. styrede en dansk Koffardiflaade, af henved 100 Seilere, kommende Syd fra, ind i Beltet. Formedelst de een Miil Sønden for Sprogøe liggende fiendtlige Skibe, søgte endeel af disse danske Fartøier ind til Skjelskjør, men den største Deel blev ved Agersøe anviist at søge Korsøer Havn. Da 1 under Bresen liggende svært fiendtlig Brig kl. 2½ Eftermiddag lettede med 3 store Fartøier paa Slæbetoug, gik Premier-Lieutenant af Søe-Etaten og Ridder Prytz strax ud fra Korsøer med 4 Kanonskalupper. Kl. 4 var han Briggen paa Skud nær, og begyndte da mellem denne og Kanoskalupperne et Engagement, som vedvarede indtil Kl. 5½, skjønt afbrudt, da Briggen 2 Gange vendte og unddrog sig Træfningen. Imidlertid var hele Koffardieflaaden kommen i Sikkerhed, deels ved Skjelskjør og deels ind til Korsøer. Kanonflotillen har aldeles intet lidt, hvorimod Briggen, saavidt kunde sees, blev truffet af Flotillens Kugler. - Denne Affaire er allernaadigst bleven indberettet til Hs. Maj. Kongen, og allerhøistamme har behaget at lade Premier-Lieutenant og Ridder Prytz, samt hans underhavende Officerer og Mandskab tilkjendegive Sin allernaadigste Tilfredshed med deres udviste Iver og Raskhed, hvorved et saa betydeligt Antal af Danske Fartøier ere frelste fra at falde i fiendtlige Hænder.

En liden Jagt, som det Sønden for Sprogøe liggende Linieskib har med sig, var d. 1ste d. ude at krydse, og 4 Skalupper vare paa Sprogøe efter Vand.

(Fyens Stifts Kongelig allene privilegerede Adresse-Avis og Avertissements-Tidende 9. oktober 1812).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar