21 juni 2014

Skidne Gader, Skarnagerre, Skarnvogne, Betlere.

Den senest udkomne ekstrakt af forordningen af 7. maj 1777 angående renovationsvæsnet i København er på en nybefalet måde sat i hensigtsmæssig opfyldelse i onsdags den 7. nov. Tiden til fejningen og hvad dertil henhører skal passes således, siger ekstraktet: "at arbejdet kan være tilendebragt til de fastsatte klokkeslæt efter ethvert renovationsdistrikts medfulgte liste, eller i seneste 1/4 time derefter, uden i det højeste en time fr disse klokkeslæt. For resten må hverken før eller senere til andre tider end meldt er, nogen gadefejning ske under hvad påskud og forretning det end måtte være". Fuldkommen befindes det i disse 4 første eksekutionsdage af denne politianordning (i dag er det den 10. november) at i flere gader, skarnvognene er ankommet hele timer senere og halve timer tidligere end timelisten foreskriver. Ubehageligt er det at enten en husejer eller lejer som den 6. november d. m. har måttet akkordere en fattig kone 2 skilling pr. favn ugentlig for daglig gadefejning, som sker så mødelig nok, skal se flere rigsdaler næsten spildt årligt. Kommer vognen senere end bestemt, er samme fejning igen udskyllet på de almindelig konvekse gader. Og kommer de tidligere, opholder de sig ikke efter fejningens fuldførelse. 

Overalt findes disse store ufuldkommenheder i det højst ønskelige øjemærkes opfyldelse, nemlig gadernes muligste renholdelse i den våde tid især: vognene er for det meste utætte, så det tynde pladder løber igennem, og gør endog den bedst fejede gade skiden på ny. Det instrument som brugt til oplæsningen, er en flad skovl hvormed karlen næsten intet deraf kan få i vognen, karlens hastværk desuden af hvad årsag det end er (uagtet at denne gaderenovationskørsel efter sigende skal koste staden 24.000 rigsdaler årligt) gør også meget til hensigtens ufuldkommenhed, og det er øjensynligt at han ikke opfylder sig pligt. Jeg giver herved kun et vink til politiet, men gør ingen forslag. Kun yttrer jeg den tanke som jeg herved sætter i stedet, at da Københavns såvel gader som fortove ofte er meget urene, og vel ingen tid i vintermånederne vil blive bedre, og Københavns stad, uagtet dens priselige fattigvæsen, endda er opfyldt med betlere, at nemlig en del som findes til overs fra de offentlige arbejdsanstalter, måtte privilegeres til ved bestemte hjørner, offentlige pladser, kollegieopgange, fornemme huse og de kongelige palæer, at findes til stede med en lille håndskammel og et par skobørster for imod en eller to skilling at rengøre fodgængernes støvler eller sko, til renlighedens såvel som især sundhedens befordring. i Berlin, Wien og London er sådanne doktorinder på gaderne almindelige.

-th

Anm. Den uorden som indsenderen klager over at vognene ankommer i utide m.m. kan vel ikke afbødes uden ved gadekommissærer. Men disse måtte da også være årvågne og nidkære, måtte - nyde en løn (de har omtrent 80 rigsdaler) hvorfor man kunne fordre årvågenhed og nidkærhed.

Udg.

(Politivennen 1798, Hæfte 3, nr. 31, s. 486-488. [Estimeret dato: 24. november 1798])

Ingen kommentarer:

Send en kommentar