16 august 2014

I Anledning af den gamle Mands Ønske i No. 116.

Det fejler aldrig at denne gamle mands ønske jo bliver opfyldt. For ikke alene har Rosenborg Have godt gartnertilsyn, men også bliver en og anden forskønnelse anbragt hvor det kan ske uden ganske at spilde omkostningerne. Denne have som vel har store fejl efter nuværende smag, hvad anlægget angår der ikke kan rettes - er dog virkelig et forfriskningssted for de syge og sunde er ikke har tid, lejlighed eller evne til at nyde den renere luft langt uden for staden. At den kunne blive skønnere, er ingen tvivl underkastet. Men man må virkelig undres over at vedkommende endog har haft lyst til at lade det gøre som er gjort og istandholde som hidtil. Intet år går bort uden at voldsom ødelæggelse jo anrettes i denne have. De store stenkugler fx som stor i gangen ved eksercerpladsen, bliver hyppigt nedrevet og når nedrivningen ikke gør skade til gavns, så bruges andre middel til at fordærve dem. De buster der er opsat i kvarteret ved vandspringet, blev det første år nedrevet, nedtrådt og væltet overalt omkring i kvarteret. Året derpå blev de gjort så faste på piedestalerne at de ikke kunne nedrives. Men så for dog at få løjer, sønderfilede og fordærvede man dem på den måde ganske. Ligeledes er andre figurer mishandlet og ved hjælp af laveste pøbelvittighed, ækelt besmurte. For ikke at tale om snese andre uordener.

Når man nu forestiller sig hvor store æsler - for ikke at sige mennesker - der behøves for at gøre sådant arbejde, som at vælte de svære kugler ned og så at sige sønderslide og fordærve busterne, således som det er meldt ovenfor, så må enhver, gammel og ung, der har smag på ordentlige fornøjelser og som for at nyde disse, søger dem i Rosenborg Have, inderligt harmes over den københavnske uvornhed.

Til alt held kan man ikke her skyde skylden på børn, nej man er nødt til at antage at voksne, stærke, dagdrivende lømler hvis rette opholdssted var rasphuset, afstedkommer sådan skade og - dog tør man ikke tilråde andet tilsyn end den gartnerfolkene kan yde, for ellers tabte de uskyldige spadserende deres hele fornøjelse. Jeg gentager den gamle mands ønske og er overbevist om at ovennævnte udåd i denne have ikke vil gøre ringeste skår i den opmærksomhed der vises borgernes ønsker, og altså vil haven herefter som hidtil, blive prydet og gavnet med alle de anlæg jordsmonnet tillader.

(Politivennen 1800, Hæfte 10, nr. 118. 26 Juli 1800, s 1873-1876)


Redacteurens Anmærkning

Der hentydes til artiklen i Politivennen 1800, nr. 116. 12 Juli 1800, s 1841-1843.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar