21 august 2014

Om Dyrtiden i Kjøbenhavn.

Et bevis på vores regerings forsorg for de mange der lider ved den nuværende dyrtid, er følgende (taget af Kollegialtidender):
Under 24. d.M. har Hs. Majestæt allernaadigst tilladt Bagerne i Kjøbenhavn indtil videre, foruden de sædvanlige og i Laugs-artiklerne ommeldte Brødsorter, at bage og udsælge saavel Brød af Byg, og af Byg og Rug blandet i lige dele, som og Blandings-Brød af rug, Byg, Hvede og Ærter efter passende Forhold, alt efter de, paa saadanne Slags Brød, af Magistraten nærmere bestemmende Taxter. I øvrigt skal Taxten saavel på disse Brødsorter, som den paa Rugbrødet, under 8 d.M.allerede satte taxt, ved November Maaneds udgang af Magistraten atter tages i Overvejelse,og efter Rugens, Byggets,Ærternes og Hvedens Priser paa den Tid nærmere bestemmes.
Regeringens hensigt ved at skaffe armoden lejlighed til at få brød af kornsorter der hidtil har været mindre dyr end rugen, at lindre dens tunge kår, er umiskendelig ædel.Det gælder nu om ikke byg osv. vil snart af samme årsager som rugen, stige til det umådelige.

En ting som man må frygt.bliver at rent rugbrød herefter næppe vil blive at få. Ligesom det synes ikke let at bedømme om et brød af blandet mel har takstens blanding eller om der er mere byg osv. og mindre ærter. Særdeles stor synes mig vanskeligheden at ville blive ved brød af tre eller fire sorter korn. Imidlertid bør man ikke tvivle om at de ansvarlige hvis sag det skal være at kende på opkommende klager over blandingsbrød, jo igennem fysik eller kemi ville skaffe sig den hertil nødvendige kundskab.

(Politivennen 1800, Hæfte 10, nr. 132. 1 November 1800, s 2103-2105)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar