03 januar 2015

Uordener.

3) Uden for nr. 83 i Pilestræde ser man igen en udadgående gårdrende over fortovet, som er belagt med en højt opstående mødding. Det er meget mærkeligt at en husejer kan finde på at gøre fortovet utilgængeligt, og være årsag til at mange fodgængere falder, endog i fare for at slå sig slemt, blot for at spare at lave en sådan rende. Tænk hvor svinagtigt det ville være hvis hver husejer lagde en sådan møgdynge på sit fortov. Og der er vel ingen som tror de har privilegier som andre ikke har?

(Politivennen, nr. 350, 5. januar 1805 s. 5572)
 

Som det ses boede Politivennens redaktør Seidelin i Pilestræde nr. 94. Så han har formentlig været førstehåndsvidne til den skandaløse møgdynge.

Redakteurens Tilføjelse 

Copenhagen.dk er nogle skematiske tegninger over hvordan rendestenene kan have set ud på Politivennens tid. Over renderne skulle der være rendebrætter, så fodgængere ikke behøvede at træde ned i moradset. I Den Store Danske er desuden et fotografi af en åben rendesten i Skipperstræde, Dragør fra o. år 1900. Fra de mange gårde i København var gårdrender ud til gaderenden, og førstnævne blokerede åbenbart i dette tilfælde fortovet.