01 juni 2015

Forslag til at hæmme Stratenrøverier paa Landevejene uden for Kjøbenhavn

(Indsendt)

Den senere tid har vist at der på landevejen fra København er er blevet fundet personer som har fundet deres regning ved at frastjæle de forbipasserende bønders og rejsendes vegne adskillige af de ting, som var indkøbt her i staden og skulle udføres på landet, samt andet gods. Stadens 3 broer, nemlig Vester-, Nørre- og Østerbro har kun en politiassistent og 2 betjente. Tages distancen mellem Øster- og Vesterbro i betragtning er det klart at det er fysisk umuligt for disse embedsmænd at have tilsyn på et så stort terræn. For alleerne fra Øster-og Nørrebro til Vibenhus er så lange at når der på den øvrige del af broerne også skal patruljeres i forbindelse med de tilstødende fælleder, vil der umuligt kunne føres tilbørlig opsyn på den øvrige del af forstæderne. Det synes derfor at et ridende politi er nødvendigt. Vores fortjente politidirektør har i sit prisskrift givet adskillige tips til et forbedret opsyn med tyve, røvere og deslige for det offentlige farlige personer. Men tid og omstændigheder har vist nok hidtil lagt hindringer i vejen for realiseringen af hans ideer. 


Indsenderen af dette der har været i forskellige af Europas hovedstæder, har blandt andet i Wien fundet et fortræffeligt politi. Dette består af 5 til 600 mand foruden en afdeling til hest. Disse samtlige patruljerer dag og nat i divisioner og kan således altid være i nærheden. Efter den her i staden værende befæstning af vægtere synes en sådan patrulje mindre nødvendig. Men det var at ønske og tilråde at der på stadens grund uden for portene blev indrettet et ridende politi eller en militær kommando for at forebygge de hyppige tyverier der sker af bønders og rejsendes vogne, samt at indhente vedkommende forbrydere.

Den fortrinlige nytte et ridende politi har for de der må gå til fods, er alt for indlysende til at det behøver at blive bevist.


Indsenderen hvis attrå alene er at gavne det offentlige, nærer det håb at hans almennyttige forslag som han i de følgende numre forbeholder sig nærmere at udvikle, vil blive værdiget gunstigste opmærksomhed.


(Politivennen nr. 54, Løverdagen den 11te Januarii 1817, s. 833-835)