15 november 2015

Til Ejeren af Hotel d'Angleterre.

Dersom  hr. Knirsch oftere skulle blive beæret med besøg af det selskab som fredag den 31. maj havde en fete på hans hotels 2. etage, nærmest mod Østergade, da ønsker indsenderen af dette og sikker flere med ham, at disse enten må anvises en sådan lejlighed hvor deres tømte flasker ved udkastelse af vinduerne ikke kan forvolde de forbigående nogen skade, eller også at de blev indskærpet at sådan en uskik (muligvis brug andre stæder) hidtil her til lands er usædvanlig, for ikke at tale om de ulykke sådan kådhed kan afstedkomme.

Ikke mindre end 3 flasker blev således den aften kl. halv ti kastet ud af de åbenstående vinduer i nævnte 2. etage, ned på torvet, ved ved siden af og foran den der siddende frugtkone netop på den tid da en del mennesker passerede der forbi fra koncerten på teatret.

(Politivennen nr. 336. Løverdagen den 8de Juni 1822, s. 5394-5395).

Kongens Nytorv 1840. Fra højre mod venstre: Noget af Hovedvagten, dernæst Hôtel d'Angleterre. Til højre Erichsens Palæ og Det Kongelige Teater.


Redacteurens Anmærkning

Carl Joseph Knirsch købte i 1817 Hotel d'Angleterre. Her havde der ligget hotel siden 1755, først som fransk traktørsted. Navnet kom dog først til i 1791. Det brændte i 1795 og blev herefter videreført i adelspalæet Den Gramske Gård (Ahlefeldts Gård) på hjørnet af Østergade og Kongens Nytorv. Det gik fallit 1813. I "Aarhuus Stifts Kongelig alene privilegerede Adresse-Contoirs Tidender, som forsendes med Brevposten", 27. maj 1817 kunne man læse at gården var solgt til Knirsch:
Den Schmetzerske Gaard paa Kongens Nytorv er nu endeligen i Tirsdags bleven solgt til Hr. Knirsch fra Flensborg for 55 300 Rbd rede Sølv, hvilket efter nærværende Cours udgiør omtrent 140 000 Rbd. R. B. I Kiøbet fulgte det til Stedet hørende betydelige Inventarium. Nogle Værelser i Stue-Etagen tilligemed Haugen, og den store Sals Afbenyttelse ved særdeles Leiligheder, har det harmoniske Selskab (den gamle Harmonie) leiet af Hr.Knirsch paa 20 Aar, for 1200 Specier aarligen; ogsaa Kielderen er bortleiet til en Viinhandler for 600 Rbd. red Sølv, og den til Gaarden værende Kiørselsret med Stalde o.s.v., til en Hyrekudsk for 600 Rbd rede Sølv aarligen. Naar man regner, at denne Gaard har kostet den afdøde Rau, ved første Indkiøb, 43 000 Rdlr d. T, og at han har anvendt paa at forbedre den henimod 50 000 Rdlr. saa indsees let, at den er næsten solgt for en Fierdedeel af sin oprindelige Værdie. Af Prioriteterne i Gaarden kunne hele otte ikke dækkes ved hiin Kjøbesum. 
Den 24. august 1821 kunne man i "Den til Forsendelse med Brevposterne Kongelig allernaadigst (alene) privilegerede Aarhuus Stifts-Tidende" læse at der var ankommet en armener:
Den her til Staden ankomne armenianer logerer hos Hr. Knirsch. Han falholder Pibehoveder, ægte Schawls (hvoriblandt til 1000 Rbd. Sølv Stykket), lugtende Vande etc. Han har dagligen et talrigt Besøg. Han taler forskjellige europæiske Sprog, især Fransk, og en Rigsbankdaler betitler han med un Papier.
I Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger, 31. oktober 1822 kunne man læse at der serveredes skildpadde:
Skildpade-dinée i Hôtel d'Angleterre.
Efter flere af mine Venners Ønske er Mandagen den 4de November, i min ny indrettede Spisesal, Beværtning med Skildpade, hvortil jeg herved giver mig deen Ære at indbyde Alle, som maatte have Lyst til at deeltage deri. Prisen erfares paa Stedet, og der anrettes Kl. 3. Tillige har jeg den Ære at tilkjendegive, at jeg nyligen har indrettet Beqvemmeligheder i mit Huus, for at kunne overlade Selskaber, som ønske at have Dinées eller Soupées, et smukt og rummeligt Locale; desuden er for mine Venner og enhver anden honet Mand et Billard og en Læsestue, forsynet med inden- og udenlandske Blade til Gjennemlæsning, bestandigt aabent. Caffe, Thee, Punch og alle øvrige Drikkevarer kunne erholdes til de billigste Priser; ogsaa dee, der ønske at komme sammen til tilladte Kortspilpartier, ville forefinde allemulige Beqvemmeligheder til den billigste Pris.
Karl Joseph Knirsch.
I marts 1833 gik der rygter om at Knirsch havde solgt Hotel d'Angleterre til ejeren af Stadt Lauenborg for 116000 Rbd. Det benægtede han dog selv. I 1875 gennemgik hotellet en gennemgribende ombygning hvorefter det fik sit nuværende udseende. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar