10 marts 2017

Et Par Ord til Trøst for velagtede Gaardmand Peter Petersen i Tjærebye Sogn, i Anledning af hans nylig i Kjøbenhavnsposten fremsatte Mishags-Yttringer over sit Sogns Fattigvæsens Regnskab.

Min kære bondemand!

At fattigvæsnets regnskaber på landet såvelsom sognekommissionernes foretagender i det hele taget, holdes for en ting der ikke vedkommer hver pågældende mand, uagtet anordningerne byder anderledes, og navnlig en høj grad af offentlighed i henseende til regnskabet er befalet, det gælder vist næsten overalt hos os. Hvad er fx Tjæreby Sogn at tale om imod Frederiksberg Sogn ved København? Dette er større end mange købstadssogne i landet, og for 5 til 6 år siden var den årligt til fattigvæsnets forbrug anvendte sum der over 4.000 Rbd, og desuden leverede sognet en stor mængde madportioner daglig til fattigvæsnet. Regnskab for at disse 4.000 Rbd kom ind og blev udgivet, blev dog i nogle år indtil 1832 offentligt fremlagt. Men fra det år er også dette glimt af lys forsvundet. Men du skal ikke tro, min kære Peder Pedersen, at der i dette store sogn er for tiden større offentlighed i fattigvæsnets regnskab end som du siger at være hos dig, eller at den i reglementet for fattigvæsnets indretning og bestyrelse på landet i Danmark befalede, ombringen i sognet af forsørgelsesplaneen og ligningen for hvert år iværksættes. I Politivennen af 28. november 1835 er givet tilstrækkelig vink til Frederiksberg sognekommission herom, men uden virkning. - Trøst dig dog med, at man får ikke verden til at være som den burde, men må tage den som den er. 
(Politivennen nr. 1165, Løverdagen, den 28de April 1838. Side 275-276)


Redacteurens Anmærkning

Artiklen besvaredes i det følgende nummer af Politivennen, og fik sogneforstander Plockross til at reagere, se baggrundsartiklen om fattighuset.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar