25 august 2022

Ordenspolitiets chef om Ricard-affæren. (Efterskrift til Politivennen).

Politiinspektør Theodor Petersen udtalte i forgårs til en af "Avisens" medarbejdere at Ricard-affæren ingenlunde afficerede politiet, som er vant til utilfredshed fra publikums side.

- Det er uheldigt, at netop en så højtstående embedsmands sønner er blevet anholdte, men de har sikkert irriteret vedkommende betjente ved mindre velovervejede udtalelser. Ikke desto mindre burde betjentene snarere have anholdt det fruentimmer, der gav anledning til affæren, end de to herrer Ricard.

Hvad mishandlingerne angår, overdrives disse meget; dog har betjentene utvivlsomt misbrugt deres myndighed og vil i den anledning ikke undgå straf.

Der anholdtes mellem år og dag tusinder for natteuorden, deriblandt mange fine folk som til daglig leve eksemplarisk. Opfører de anholdte personer sig ikke udfordrende eller anmassende, søger politiet altid at dække over skrøbelighederne, og den brutale kraft anvendes kun overfor alfonser, på hvem hverken bøder eller fængselsstraf virke.

De menige betjentes instruks lyder på, at de skulle anvende mildhed, hvor hensynet til den offentlige sikkerhed på nogen måde tillader det rapporterne forlanges godt skrevne, men det er usandt, at en betjents dygtighed bedømmes efter det antal rapporter, han afleverer.

Selvfølgelig kan det ikke undgås, at betjente en gang imellem forløber sig, men det er da som oftest publikum, der bringer de ikke erfarne betjente ud af ligevægt, og da kan det jo hænde, at der forefalder scener, som helst burde undgås.

Vi politiofficerer har netop forleden talt om at det var en mærkelig rolig periode vi var kommet ind i, uden et eneste angreb på politiet, men vi havde nok med det samme have banket under bordet, for nu går det jo livligt løs med klagerne; og dog driver vel også den byge snart over.

Mon den ikke snarere udlader en længe sammendraget strøm af uvilje og lader det regne både over retfærdige og uretfærdige.

Randers Amtsavis og Adressecontoirs Efterretninger, 23. september 1893). 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar