10 april 2021

Bertel Christensen, Tobberup. (Efterskrift til Politivennen)

Aalborg, den 21de April

I Anledning af den ulykkelige i Tobberup ved Hobro nu afdøde Bertel Christensen, til hvem herfra ved Red. har været indsamlet veldædige Bidrag, for hvilke Enken har aflagt sin inderlige Tak - beretter Møller S. Juul til Hodals Mølle i "Hb. Av.":

"Jeg har i over 40 Aar beboet Hodals Mølle, og som en Følge deraf er jeg bekjendt med Forholdene, og hvad det angaaer med Fattiglem Bertel Christensen i Tobberup, da skylder jeg Sandheden at erklære, at jeg paa given Anledning, Løverdagen den 16deFebr. d. A.. lod min Vogn afgaae med Hr. Distriktslæge Overgaard i Hobro til den isandhed trængende Mand; jeg var personlig tilstede og saae den stakkels Lidende i den ynkelige Forfatning, fuld af Saar fra Nakken indtil Hælene og han maatte i alle Maader behandles som et Svøbelsebarn. Hvorvidt Hr. Pastor Raaschou har opfyldt sin Pligt som Sjælesorger og hvorvidt han har Skyld i, at den fornødne Understøttelse ikke er bleven ham tildeelt, vil jeg overlade til Hr. Pastor Raaschou selv at forsvare. Forøvrigt skal jeg ikke undlade at bemærke, at jeg og 18 Sognebeboere i Raaschous Pastorat, under 30te Marts 1853, indgik til Ministeriet med en ham og hans Virksomhed i Embedet betræffends Forespørgsel, hvoraf en Gjenpart henligger hos mig til behageligt Eftersyn."

Da denne Forespørgsel nu har opnaaet en Alder af over 3 Aar, kunde det vel være værdi at erfare, hvori den bestaaer og Grunden til at den ikke er bleven besvaret. Vi kjende ikke til Pastor R.'s Virksomhed, men efter hvad der i den ovenfor omhandlede Sag er fremkommet, maa man vel antage, at en nærmere Undersøgelse ang. denne af vedk. offentlige Authoriteter vil være beordret, hvad det Offentliges egen Interesse simpelthen synes at udkræve. Dette tillige til Svarbemærkning til de flere herom modtagne Inserater, som deels føre Sagen ind paa en sideordnet Polemiks Gebeet deels synes os at gaae yderligere end vi ansee hensigtsmæssigt eller foreløbig berettiget.

(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 21. april 1856)

Se også artikel andetsteds på bloggenPastor Raaschou i Høislev holdt sin afskedsprædiken den 28. juni 1861. Han blev derefter præst i Qvislemark på Sjælland. Præstegårdens staldlænger nedbrændt i oktober 1861 til grunden. Kreaturerne blev reddet, men gårdens forpagter hr. Holme mistede det meste af sit indbo. Præsten var ikke til stede, idet han var i Jylland for at hente sin familie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar