05 april 2024

Kr. Kolding: Københavns Børnehaver og Landet. (Efterskrift til Politivennen)

Omtrent over for  Rigsdagsbygningen ligger Holmens Kirke. Kommer man den Vej og derefter drejer af til venstre, kommer man ind i et af Københavns mest berygtede Kvarterer. Gaar man hen ad Gaderne, er der ikke noget særligt at se; men følges man med en kyndig Vejleder - vi var saadan en lille Flok under en Menighedssygeplejerskes ledelse - saa kan man blive ført gennem smalle Gange ind i Baggaardene. Og der faar man noget andet at se. Disse Baggaarde er saa dybe og smalle, at mangt et Sted naar der aldrig en Solstraale ned til Bunden. Vor Leder havde et Sted set en Mand sidde højt oppe i et Vindue og kalke Væggen paa den modsatte Mur for paa den Maade at skaffe lidt Lys ind i sin stue. Trapperne er mange Steder halvraadne, og Trappeopgangene næsten mørke ved Dag og helt mørke ved Nat.

Her skjuler sig de lyssky, forbryderiske Elementer. Men her maa ogsaa mangen hæderlig Familje ty hen, naar Bolignød og Arbejdsløshed i Fællesskab hindrer dem i at leve et menneskeværdigt Liv. Forfærdeligt og moralsk ødelæggende er disse Forhold for voksne Mennesker, og hvad er de saa ikke for Børn.

Men det er ikke Blot her, det er galt, Ogsaa ude i Forstæderne. f. Eks paa Vesterbro, hvor der de fleste Steder ikke findes Baggaarde, er det mere end galt. Her findes Gader, hvori der lever ligt saa mange Mennesker som i en middelstor Provinsby. Foran er der en bred, men nøgen Gade, hvor Færdslen gør det farligt at lade Børnene gaa, og bag Bygningskarreen er der en smal, cementbelagt Gaardsplads med stinkende Smaahuse og Affaldskasse. Det er eneste Legeplads for ofte indtil 20 Familiers Børn. Og Mødrene har ofte ikke Tid til at tage sig af Børnene. Vor tekniske Kultur er tiest bleven en Forbandelse for dem: Alle Hjemmets Bekvemmeligheder, som Gas, Elektricitet, Vandværk m.m. har gjort, at der næsten intet kvindeligt Arbejde er Brug for der. Saa følger Hustruen sin Mands eksempel, søger Arbejde ude, mens Børnene bliver overladt til sig selv. Endelig har nu Boligmanglen skabt en ny Ulykke, Hjemnød, - Mange Steder er f. Eks. Treværelses Lejligheder udlejet til 3 Familier, saa de har hvert et Værelse og saa man skiftes til at tage Køkkenet i Brug. At der skal næsten englelige Mennesker til om det skal gaa uden Rivninger, siger sig selv. Og Børnene drages med ind deri. 

- - -

Kr. Kolding.

(Fyns Venstreblad (Odense) 23. februar 1929, stærkt forkortet)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar