05 april 2024

Mærkelig Byggemetode i Thyrasgade. (Efterskrift til Politivennen).

Et Stykke Middelalder paa Nørrebro.


Øverst en Udsigt over den mærkeligt mishandlede Thyrasgade, der - som det vil ses - er adskilt i to Dele ved en Samling nybyggede Garager! - Forneden vises et Udsnit af dagligt Liv i den Del af Thyrasgade, der vender ud mod Gormsgade: Afløbsrenderne renses, saa Uhumskhederne frit kan passere Fortovet.

Et Kvarteret omkring de Gader paa Nørrebro, der Bærer Navne efter Gorm og Thyra, Dagmar og Ægir, mon forladt af Guder og Mennesker, heri indbefattet Kommunalbestyrelsen?

Man maa uvilkaarligt spørge saaledes, naar man bemærker sig den Behandling, der bliver f Eks. Thyrasgade til Del. Mens man ellers ser Bygnings- og Sundhedskommission, enkeltvis eller i skøn Forening, blande sig i baade tykt og tyndt, har den udvist en paafaldende Tolerance overfor den nærmest middelalderlige Tilstand, den ene Stump af Thyrasgade (ud mod Gormsgade) nu har Henligget i lige siden Bebyggelsen har fundet sted, vistnok umiddelbart efter Krigen i 1864. ...

Det synes dog nu som om det endelig lysner for Thyrasgade. Magistraten har besluttet sig til i Løbet af Foraret at bringe Gadens Kloakforhold i Orden. Hermed vil altsaa Rendestenene og de hæslige Afløbsrender tværs over Fortovet gaa ind til den evige Hvile - til Gavn for Luften i Gaden og forhaabentlig for Kvarterets Sundhedstilstand i det store og hele!

Garagerne paa den gamle Reberbanes Grund.

En anden Ting, der vækker Undren, er. at Bygningskommissionen har givet en hjemvendt Dansk Amerikaner de fornødne Dispensationer til at opføre en Serie Automobilgarager paa den gamle Reberbanes Grund, der strækker sig fra Dagmarsgade ned imod Nørrebrogade og udskiller Thyrasgade i to halvkomiske Smaabrokker - efter Sigende omfatter Dispensationen endog et Tidsrum af 25 Aar, hvori Thyrasgade altsaa vil være nødsaget til at beholde sit nuværende, løjerligt mishandlede Udseende. 

Det vilde unægtelig være interessant at erfare, hvilke Krogveje, hvilket kompliceret Lodde og Trisseværk, der er bragt i Anvendelse, inden denne vidtrækkende Dispensation blev bevilget.

Hvorfor benyttede man Ikke Lejligheden til nu at faa Thyrasgade skaaret igennem til en rigtig Passage, fremfor yderligere al besegle dens Fordømmelse til to adskilte Smøger, saa meget mere som de foreliggende Gadeprojekter for dette specielle Nørrebro-Kvarter blandt andet omfatter en Gennemførelse af Raadmandsgade helt ud til Nørrebrogade, og der saaledes ogsaa var en fortræffelig Anledning til nu at regulere den saa trist misrøgtede Thyrasgade.

Skal denne dog saa nærliggende Foranstaltning virkelig lade vente paa sig i endnu mindst et kvart Aarhundrede?

(Aftenbladet (København) 26. februar 1929).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar