22 oktober 2019

Censur. (Efterskrift til Politivenen)

Vi have nyligt i Nr. 1 af "den Frisindedes" nye Suite seet meddeelt en Liste over de Udgivere og Redacteurer af uprivilegerede Blade, der er under speciel Censur. Som saadanne nævnes: 1) Commissionstidendens, 2) Dansk Folkeblads, 3) Fædrelandets, 4) Nordisk Kirketidendes, 5) Kjøbenhavnspostens, 6) Rakettens og 7) Sandhedsfaklens. Som adspiranter til "maa trykkes" staae endvidere: Redacteuren af "Allernyeste Skilderie af Kjøbenhavn" Fr. Schaldemose i Følge offentlig Action; Redacteuren af "Kjøbenhavns flyvende Post" Professor Heiberg, paa Grund af Boghandler Steens Søgsmaal; "Politivennens" Redacteur, Major Christensen, sagsøgt af Grosserer J. M. Eibeschütz, og Redacteuren af "den Frisindede", Clauidis Rosenhoff, saggiven af Bogtrykker Jacobsen. Vi bemærke ved denne Liste, at hverken Udgiveren eller Redacteuren af "Fædrelandet" er under Censur, hvorimod vi for Fuldstændighedens Skyld tilføie, at R. Philipp har i disse Dage annonceret Udgivelsen af et Blad under Navnet "Skaberens Værk."

(Kjøbenhavnsposten 24. juli 1837)

Man skal dog ikke ud fra dette slutte at der var folkelig modstand mod censuren. Politiagenten Svend Christian Møller skrev i en hemmelig rapport til Bræstrup 26. juni 1840 om disse "ondskabfulde blade: 

"... Mængden, i stedet for at ytre mishag med de hyppige beslaglæggelser på de bekendte ondskabsfulde blade, tværtimod ytrer tilfredshed med efterretningen om, at et sådant er lagt under beslag og ønsker, at vedkommende ikke vil vise så megen skånsel som hidtil da, hvad man kan kalde for folket, hverken forlanger konstitution, trykkefrihed, skattebevillingsret eller noget af alt det, som disse blade fortæller er så nødvendigt. Man ønsker kun fred i byen, og da man forlanger denne overholdt af politiet, så bør stokkeprygl på ingen måde afskaffes i favør af de urolige hoveder ..."

(Citeret efter Karl Peder Pedersen: Kontrol over København, 2014, s.347)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar