05 december 2022

Louis Pio: Patriotisme og Disciplin. (Efterskrift til Politivennen)

Militære Erindringer

af
Louis Pio.

Naar man har været Soldat, naar man har været med i Felten, i Lejren og i Garnisonen og stedse haft blot et nogenlunde aabent Øje for Stemninger og Tilstande blandt de menige Soldater, kan man ikke godt undlade at trække paa Smilebaandet, saavel over dem, der fabler om Patriotisme og Redebonhed til at "dø for Fædrelandet", som over dem, der tror, at Mangler i denne Retning vil kunne afhjælpes ved Rottingslag og Eksekutioner.

Jeg har været mellem dem, der meldte sig frivilligt, da Krigen i Slutningen af 1863 truede med at udbryde; jeg brændte af Utaalmodighed over at skulle "gaa i Skole" til ind i Marts 1864, for jeg kunde komme til at deltage i Kampen, og jeg vedligeholdt mit gode Humør hele Krigen igennem til Trods for de lidet lystelige Resultater. Man vilde imidlertid fejle meget, hvis man troede, at det var "Patriotisme", der ansporede mig og holdt mig oppe. Nej, det var simpelthen Ønsket om ikke at staa tilbage for Nogen i hvad jeg ansaa for Pligtopfyldelse, og tillige Lysten til det Spændende i Krigerlivet. Ligeoverfor Fjenden nærede jeg ikke Spor af hadefulde Følelser, og jeg vilde selv dengang have betragtet en Tysker som min "Næste" i lige saa høj Grad som f. Eks. en af mine Landsmænd.

Den samme Følelse fandtes hos de 99 Procent af de Menige. Da vi laa i Frederits blev det den ene Gang efter den anden indskærpet fra Kommandantskabet, at Forposterne eller Patrouillerne ikke maatte drikke eller paa anden Maade fraternisere med Østerrigerne, men lige meget hjalp det. Soldaterne af de to Partier hilste paa hverandre, talte med hverandre, drak med hverandre og byttede Feltflasker med hverandre i al Venskabelighed. Endnu værre stod det til med deres Redebonhed til at "dø for Fædrelandet." Da vi traskede om paa lange Ture i Fyen og Jylland, hørte jeg, der altid helst omgikkes de Menige, af disse kun Beklagelser over Marscherne og fremfor Alt over "Dragkisterne" (Tornystrene) ; de var Alle fuldstændig enige om, at det vilde være "rart" hvis de ganske gelinde kunde blive Krigsfanger og komme ned til Magdeborg eller eller en anden tysk Fæstning, hvor de ikke behøvede at marschere, slæbe "Dragkister" og samtidig risikere at faa Arme og Ben skudte af. Det eneste, men rigtignok ogsaa virksomme Middel jeg anvendte mod denne ubehageligt Lyst, var at fortælle dem, at de kun fik Mad dernede en Gang om Dagen og at de aldrig vilde komme til at smage Flæsk eller Sulevarer. Da denne Paastand bestyrkedes af den Tilstand, hvori de tyske Soldaters Madposer vidstes at være, saa blev mine Fynboere højst indignerede; de saa til deres velfyldte Madposer, tænkte paa deres syv Maaltider om Dagen og svor paa, at Tyskerne var noget forsultent Krapyl, som ikke var bedre værd end at slaa ihjel. Var det kommet til Slag efter en saadan Diskussion, vilde de have fægtet som Oldtidens Bersærker, men selv Frøken Pauline Worm vilde næppe været i Stand til at opdage nogen anden Bevæggrund end Kærligheden til de danske - Sulevarer.

Hvad den militære "Retfærdighed" angaar, hvorom her jo nu vrøvles saa meget, da er det temmelig daarligt bevendt med den, naar det gælder om for en Underordnet at faa Ret lige overfor en Overordnet. Jeg skal fortælle et lille Hverdags-Eksempel. En af de paa Sølvgadens Kaserne liggende Batailloner havde for faa Aar siden en Premierløjtnant som midlertidig Chef for et Kompagni. Denne Person udmærkede sig især ved en betydelig Irritabilitet og Hidsighed, forbundet med et meget tyndt Kendskab til Kompagniets Styrelse, der egenlig hvilede hos Oversergeanten. En Dag stod Kompagniet opstillet paa Fælleden, da Premierløjtnanten pludselig røg løs paa en Menig og beskyldte ham for Svineri, fordi han paa Brystet af sin Frakke havde noget Jord, der højst sandsynligt var kommet fra den snavsede Kolbe i af Geværet, da Jordbunden var fugtige Løjtnanten skældte Manden Huden fuld og befalede Oversergeanten at notere ham til forlods Forbliven i Tjenesten for Svineri, en naturligvis aldeles uforholdsmæssig Straf.

Nogen Tid efter stod Premierløjtnanten foran Fronten og hans Øjne faldt paa den samme Menige, der i Øvrigt altid havde opført sig godt. Han traadte da hen til ham og begyndte at sige ham, at der ikke kunde være Tale om, at han virkelig skulde forlods udtages, da Oversergeanten pludselig tillod sig at bemærke, at Rapporten herom allerede var indsendt Dagen iforvejen. "Naa, ja saa er der jo Intet derved at gøre", bemærkede "Chefen".

Soldaten blev opfordret af hele Kompagniet til at klage over denne Behandling. Men den velvise, militære "Retfærdighed" har den Bestemmelse, at en Soldat skal have Lov af sin Overordnede til at klage over ham! Han gik derfor Dagen efter til Løjtnanten, der sov i Almindelighed til Kl. 12, naar han var fri for Tjeneste, og anmodede ham om Lov til at gaa til Obersten for at klage. Løjtnanten blev rasende, vendte sig om paa den anden Side, og erklærede, at Soldaten "for ham gerne kunde gaa ad Helvede til." Soldaten, der rimeligvis ikke ansaa Gangen til Obersten for en "himmelsk" Fornøjelse, tog dette Svar for en Tilladelse og gik.

Dagen efter, da Bataillonen stod opstillet i Kasernegaarden, blev Kompagnichefen kaldt hen til Obersten. Denne spurgte ham i de øvrige Officerers Nærværelse, om han havde givet Soldaten Tilladelse til at klage, da han jo ellers, i Følge Reglementet maatte straffe Soldaten, uden at undersøge Klagens Berettigelse. Premierløjtnanten var blevet askegraa i Ansigtet, men benægtede, at Soldaten havde faaet Tilladelsen. Da Obersten gentagne Gange havde spurgt, om han slet ikke havde givet ham nogen Tilladelse, erklærede han til Slutning, at Soldaten skulde have, saavidt jeg erindrer, 3 Dages mørk Arrest. Det var hele den "Retfærdighed", han fik.

Endelig skal jeg til Belysning af Forskellen mellem den humane og krigsgale Tidsalder, berette et Tilfælde, der skete for 8 a 9 Aar siden i Kastellet. En Menig havde pryglet sin Underofficer, efter i længere Tid at have vist sig aldeles umedgørlig i Tjenesten. Da han var bleven fængslet, vilde en af Kaptejnerne forsøge at tale ham tilrette, men Fyren kylede ham først sin Trøje og derpaa sin Vest i Hovedet med de Ord: Der har I Jeres Snavs og da han saa greb Fadet med Ærterne for at lade det gaa samme Vej, fandt Kaptejnen det bedst at retirere. I Krigsretten var ogsaa jeg. Obersten, der var en human Mand, foreslog os at erklære Soldaten for gal, og fremførte som Støtte det Vidnesbyrd, der var afgivet, at Fyren en Dag havde spist 4 Pd. Kirsebær og drukket en Pægel Brændevin til. Rigtignok havde det samme Vidne forklaret, at Fangen altid spillede fortrinligt "Sjavs"; men i Betragtning af, at man vilde komme i Forlegenhed ved at skulle straffe ham efter Loven, antog vi omsider Alle Oberstens Mening. Fangen blev ført ned lænket og var saa fornuftig ikke at sige et levende Muk. Han blev derfor sendt først til Kommunehospitalet, saavidt jeg ved, derefter nogle Dage til Bistrup og tilsidst kasseret og sendt hjem.

Der er med Hensyn til "Forbrydelsen" en meget stærk Lighed mellem dette Tilfælde og Rekrutens paa Jægersborg. Kun var Infanteristen ikke en to Dages Rekrut og han var ikke Socialist. Men ligesom det lader til, at en Forenings Maskerader gør den uskikket til at holde Maskerader eller Foredrag, saaledes synes det nu, hvis man skal tro Rygtet, at en Socialist er et Væsen, der efter Ordensbanditternes Mening endog bør staa uden for Omraadet af Benaadningsretten. Vi Socialister har hertil kun et Svar: Gør, hvad I lyster, men glem saa ikke at finde Jer med Taalmodighed i Skæbnens Gang, naar Turen engang skulde komme til vort Parti at votere: La Mort sans Phrase!

(Social-Demokraten 27. februar 1876).


Artiklen var affødt af en sag på Jægersborg Kaserne hvor en rekrut var tildelt 150 rottingslag samt fængsel på vand og brød, se indslag om dette her på bloggen.

Louis Pio meldte sig i 1864 som frivillig til Aspirantskolen og efter 2 måneder blev han sendt til armeen. Han deltog indtil fredsslutningen. Han blev indkaldt til reserven i det belejrede Fredericia. Han kom aldrig i kamp, men mødte mange danske soldater som var arbejdere. Han blev atter indkaldt og gjorde garnisonstjeneste ved 13. bataljon. At han havde deltaget i krigen, gjorde det vanskeligt for hans modstandere at beskylde ham for ikke at være patriot. Efter det blev han postskriver ved Københavns Overpostmesterembede i 1870. Dette job havde han indtil han i midten af 1871 helt helligede sig socialismen. 



Hvor er Grændsen? Under denne overskrift læses Følgende i "Dgs. Nyh.": Vi tillade os at henlede Krigsbestyrelsens Opmærksomhed paa en Artikel i "Social-Demokraten" for Søndagen den 27de ds., betitlet "Disciplin og Patriotisme, Erindringer fra mit militaire Liv", af Louis Pio. I nogle Meddelelser, der i kynisk Raahed overtræffe Alt, hvad vi tidligere have last i dette Blad, indfletter Forfatteren et falsk Referat af militaire Anordninger og flere Insinuationer mod unavngivne Officerer, Alt beregnet paa at vække Modbydelighed og Foragt for Militairstanden. For nogen Tid siden udtalte samme Blad, at i Underofficerer og Officerer paa Jægersborg havde faaet deres Opdragelse paa Sangkneiper og Bordeller: vi saa med Forbavselse, at denne Beskyldning gik upaaagtet hen, og formodede, at Grunden var den, at man ikke skjøttede om at faa den stakkels Skinredakteur idømt Mulkt eller Fængsel; men denne Gang træder "Stormesteren" selv frem under Navn, den frivillige Officer giver et falsk Referat af Love, som Rekruten lærer den første Dag, han er paa Skolen, meddeler Historier om sine tidligere Kammerater, der, hvis de ere sande, burde have disses Kassation til Følge, latterliggjør vore Soldater under Felten og kaster aan paa Kjærligheden til Fædrelandet; denne Gang bør der intet Hensyn tages, hvis Krigsbestyrelsen ikke vil udsætte sig for, at Mange, der nu forarges over disse Artikler, begynde at trække paa Skuldrene og sige: "Der er dog maaske noget Sandt i dem."

H. Pios Indflydelse paa den ikke raisonerende Del af Befolkningen har nylig vist sig paa en uhyggelig Maade; han bærer for Øieblikket Ansvaret for Begivenheden paa Jægersborg og dens Følger, men gjøres der ikke snart Noget fra Regeringens Side for at standse denne Mands Virksomhed, saa bliver den medansvarlig i kommende Begivenheder af samme Art (I Artiklen giver Hr. Pio Anvisning paa, hvorledes man ved at prygle sine Foresatte og bag efter spille gal kan unddrage sig Militairtjenesten. Det var interessant at faa at vide, om der existerede personligt Bekjendtskab mellem P. og Husarrekruten) og medansvarlig, naar Hr. Pio dekreterer sit "La mort sans phrase", hvormed han truer i nævnte Artikel.

(Kjøge Avis 2. marts 1876).

Læseforening i Haderslev. (Efterskrift til Politivennen)

Fra Haderslev skrives der til os: Søndagen den 20de Februar havde nogle Arbejdere indbudt Haderslev Arbejdere til et Møde for at stifte en Læseforening. Efter at Mødets Anmælder havde aabnet Mødet, gaves Ordet til Skræder Palm, der i faa og velvalgte Ord udviklede de Principer, hvorefter Foreningen vil virke. Han henviste til Danmark og Tyskland, hvor Arbejderne er vaagnet til Bevidsthed om, at deres aandelige og materielle Vel er afhængig af, at de slutter sig sammen. Her i Nordslesvig, sagde Taleren, skulde man tro, at Arbejderne ingen Trang følte til at slutte sig sammen, men det er ikke Tilfældet. Grunden til, at her ingen Forening for har været, er, at vi ikke har haft et Lokale; men nu, da vi har et, vil vi ikke staa med Hænderne i Skødet uden at slutte os sammen. Taleren udviklede Foreningens Formaal, hvilket skulde være igennem Foredrag og Diskussioner samt ved frisindede Blade og Skrifter at gøre Arbejderne bekendt med deres Stilling i Samfundet, og hvad Plads de bør indtage i dette. Arbejderne mangler Kundskab, og Kundskab er den Magt, der skal haoe Arbejderne. Det er dette, denne Forening skal have til Formaal. Det skal højt og lydeligt udtales, sagde Taleren, at denne Forening skal ved alle lovlige Midler kæmpe for Arbejdernes Rettigheder, samt gøre dem bekendt med de socialdemokratiske Principer; ti Socialismen er misforstaaet af Massen af Folket. De kender ikke disse Principer uden af de herværende Blade, og de er jo fjendtlige mod Arbejderne. Efter at Lovene var vedtagne og de fleste af de Tilstedeværende havde indtegnet sig som Medlemmer, fik Palm igen Ordet og opfordrede alle de Tilstedeværende til af alle Kræfter at agitere blandt deres Venner, Kolleger og Bekendte. Lad os Arbejdere være de Første, der rækker Haanden til Forsoning, ti en Arbejders Fædreland er hele Jorden.

Derefter sluttedes Mødet, som havde den Ære at være overværet af Haderslev Overpoliti, og nu, da Arbejderne har faaet stiftet en Forening, er der vist ingen Tvivl om, at den vil trives.

Ergo.

(Social-Demokraten 23. februar 1876)


August Palm oplyste den 19. november 1875 at man havde fået godkendt en læseforening, men at den ikke kunne finde noget lokale. Som nævnt i artiklen ovenfor lykkedes det den 20. februar 1876 at danne "Haderslebener Leseverein" med 18 medlemmer. Foreningen mødtes hos gæstgiver Juhl i Gåskærgade med August Palm som formand. Medlemstallet i juni måned var ca. 40. Et  møde den 7. maj 1876 med "et hyggeligt samvær" med damer blev forbudt af politimesteren. Efter den 7. oktober 1876 hørte man ikke mere til foreningen. (Haderslev bys historie 1864-1920, bind 2, side 142-143). Avisen Dannevirke var fjendtligt mod arbejderbevægelsen.

Krav om Offentlighed om Stuhr. (Efterskrift til Politivennen).

Se tidligere afsnit om episoden på Jægersborg Kaserne og afstraffelsen af en rekrut.

Rekrutten.

Faar dette Hemmelighedskræmmeri en Ende? Hvor længe skal den offenlige Mening vente paa Besked om en Sag, hvis uhyggelige Enkeltheder gaa fra Mund til Mund, forstørrede, sandsynligvis forvanskede ved Rygtets Overdrivelser? Skylder Regeringen ingen Forklaring? Er det under krigsministerens Værdig at lade "Berl. Tid." aabne sin officielle Mund og fortælle, hvad der er Sandhed i en Tildragelse, der har sat hele Befolkningen i Bevægelse? Dommen er falden, Straffen exekveret, hvad venter man paa? Er der i en saadan Sag ikke optaget Forhører? Hvor er den motiverede Dom? Hvilke ere de Jurister og Officerer, der have Ansvaret for Dommen? Eller tror man, at disse Rottingslag, der have gjenlydt over hele Landet, lade sig skjule bag Kaserneportene? Mener man, at sligt skal være et indre militært Anliggende, anonymt, hemmeligt, ansvarfrit, en Sag, hvorpaa der svares ved at mumle noget om: Disciplinen! Den militære Straffelov! Som om intet levende Menneske havde Ansvaret, som om der var et Omraade i vort offenlige Liv, mørkt, aflukket, uhyggeligt, hvor den offenlige Mening var spærret ude, hvor kun Uniformerne vare vedkommende.

Med de anonyme Beretninger, der ere naaede ud i Befolkningen, lade vi os ikke nøje. Man fortæller, at en Rekrut en Dag eller to, efter at han er indtraadt i Tjenesten, har brudt Disciplinen og forgrebet sig, en Skamplet i vor Lovgivning, sig paa en Underofficer. Det hedder, at denne Forseelse er bleven straffet med et Barbari, hvis Grusomhed er oprørende. Man har to Dage i Træk tilføjet ham 75 Rottingslag daglig og derefter hensat ham paa Vand og Brød i 30 Dage, hvis han kan leve saalænge. Vi have spurgt "Sagkyndige", hvad denne Straf betyder. Er det Dødsstraf ? - Man trækker paa Skuldrene: "Det kan være det. De ydre Saar lade sig maaske hele, men det er næppe tænkeligt, at de indre Dele ikke skulde tage Skade. En saadan Rystelse vil oprive et almindeligt Menneske og bryde hans Helbred. Lungerne ville være kvæstede. Dersom han overstaar den ydre Betændelse, vil han rimeligvis dø af Lungesot". Men nu i det foreliggende Tilfælde - vil De for os besøge Rekrutten og meddele os Deres Mening? - "Umuligt, ingen civil Læge faar Adgang til Militærhospitalet, og de militære Læger ere bundne til Tavshed".

En saadan Straf er det altsaa man har sat i Udøvelse. Men Krigsministeren kan ikke mene, at Offenligheden til Forklaring heraf vil lade sig nøje med en Forelæsning over Disciplinens Tarv. Det er Akterne med Forbrydelsen nøjagtig undersøgt, Motiverne behørig oplyste, hele Sagen med Anklagen og Forsvaret fuldstændig bragt for Lyset, som Publikum med Rette venter paa. I den Slags Sager er Samfundet kun tjent med fuldstændig Offenlighed, hvad der skjuler sig bag den militære Værdigheds Mure vækker Mistanke og bør vække Mistanke. I et frit Land bør ingen tro paa administrative Hemmeligheder, i offenlige Anliggender er enhver vedkommende, og Autoriteternes tjenstlige Afvisere have ingen Steder hjemme. Vi have med Opmærksomhed lyttet til den Efterklang, som denne Sag har vakt i Publikum, og vi maa tilstaa, den behager os ikke. Fra mere end eet af de Organer, der læses af de "bedre" Klasser, har der lydt et blodtørstigt, hoverende, hjærteløst Raab på mere Blod, der forekommer os at være det hæsligste, vi i  lang Tid have hørt fra den dannede Verden. Naar man slæber en Forbryder til Retterstedet, plejer man i vor Tid at tie. Hos os er det anderledes. Her glæder man sig over den straffende Retfærdighed paa samme Maade som Indianerne. Vor Dannelse følger den blodige Rotting med en vellystig Triumferen, med et koldblodigt Velbehag, der er mere end uhyggeligt. Vi ønske ikke at udtale os om Sagen, førend vi have set Akterne. Men efter hvad disse Blade selv fortæller, er der ikke her Tale om noget lavt, forbryderisk Sindelagt af den Slags, som bringer den menneskelige Retfærdighedsfølelse til at raabe paa Hævn og Udryddelse, men snarere om en Forvildelse i Tanke og Karakter, der maa vække Medynk og vende Tanken hen paa det Spørgsmaal, om Samfundet gjør, hvad det bør, for at oplyse sine mindst heldigt stillede Medlemmer om Samfundets Love og Vilkaarene, hvorunder vi leve.

Det er altfor naturligt, at en saa umenneskelig Følesløshed har fundet en tilsvarende Gjenlyd i den Samfundsklasse, der staar den ulykkelige nærmest. Naar i man i disse Dage har set Børnene i vore Almueskoler hver Morgen hviske deres Nyheder om Rekrutten i hverandres Ører, forstaar man, i hvilken Grad denne Sag beskjæftiger Almuen. I et almindeligt Arbejdermøde have vi hørt en Taler erklære, at han i samme Tilfælde vilde bære sig ad paa samme Maade, og det vilde Bifaldsraab, der hilste denne Ytring, forekom os at svare nøjagtig til den dannede Presses Vildskab. Men vi andre ere ikke tjente med, at de to Yderender af Samfundet falde hinanden i Struberne; den store sindige og humane Middelklasse kan ikke med Ligegyldighed se Intransigensen fra oven hidse Intransigensen fra neden til Udskejelser, som drage slige Følger efter sig. Vi maa fordre fuld Offenlighed i denne Sag, og vi maa fordre det saa meget mere, som vi anse den Straf, man har anvendt, for i alle Tilfælde forkaste Aarhundredes og vor Samtids Følelse og Tankesæt. Venstre har forgjæves i en Aarrække kæmpet for at slette denne Straf af vor Lovgivning; dersom det skulde vise sig, at den ved denne Lejlighed er bragt i Anvendelse paa en Forseelse, som udenfor Militæretaten vilde have været sonet med en halv Snes Kroner, turde dette give et Stød til den offenlige Menings Fordømmelse, som endelig vilde være stærk nok til i denne Henseende at bringe os i Højde med andre civiliserede Nationer.

Der er en Betragtning, som i denne Sag ligger mange rettænkende og velsindede Folk paa Læberne. Man siger: "Disciplin maa der dog være, man kan da ikke tillade Soldaterne at banke deres Overordnede."! Naturligvis. Men fordi der maa være Disciplin i Hæren, ville vi ikke taale en militær Lov, der tillader at slaa enhver ned, som gjør et hvilketsomhelst Brud paa Ordenen. Der skal være Forhold mellem Brøden og Straffen ogsaa i Militæretaten, ogsaa der kræve vi Retfærdighedens og Humanitetens Bud anerkjendte, ogsaa der afvise vi Straffeonder, hvis Anvendelse er en Nedværdigelse af Mennesket. Og naar man i dette Tilfælde hører den rørende Historie om en stille og flittig hvis foregaaende Liv ikke tyder paa Ondskab eller Voldsomhed as nogen Art, men om hvis Karakter man synes at saa et fredeligt Stillelivsbillede, naar det hedder, at han i sin Fritid helst sad og spillede Harmonika - naar man Dagen efter eller faa Dage efter, at han er indlagt i Kasernen, finder ham i Kollision med den militære Orden paa en Maade, der kun kan sones ved at prygle ham Kjødet fra Benene og Sjælen ud af Kroppen, mon der da ikke skulde være en tvingende Nødvendighed for at bringe fuldt Lys i en saadan Sag? Der er dem, der sige: "Saa langt hellere skyde ham strax." Men vi have meget lidet tilovers for denne hurtige Retsforfølgning. Hvad haster det? Kan "Hæren" ikke undvære - i en Maaned eller et halvt Aar - en Mand, der efter al Rimelighed af mentale Grunde er lige saa umoden til Tjenesten som den, der ikke er udvoxet? Hvad der interesserer os at vide, det er, om denne Mand er saa uimodtagelig for Fornuft, at nogen Tids Eftertanke i en militær, disciplinær Straffeanstalt ikke skulde bringe ham paa bedre Tanker. Var der slet ingen Plads her for rimelige og menneskelige Midler, var det nødvendigt Dagen efter at Retrutten var mødt ved Regimentet at bringe Krigsartikler til Udførelse, som ere skrevne for gamle Soldater? Den offenlige Mening forlanger med os at se Sagens Dokumenter; den virkelige Folkemening her i Landet er oprørt og skamfuld over, hvad der er sket. Den har en Mistanke om, at Autoriteterne her ere farne frem med et Hastværk, der fortjener Dadel, og denne Mistanke vil det være Avtoriteternes Sag at frigjøre sig for.

(Morgenbladet (København) 23. februar 1876).


Rekrutten og "Fædrelandet".

I.

Adskillige af Højres Organer have ligesom vi forlangt Rekrutsagen aktmæssig oplyst. og navnlig er denne Fordring fremsat med nogen Styrke af "Fædrel." Det er os dog ikke klart, hvad disse Organer tilsigte med deres Krav paa Offenlighed. De have deres Mening fuldt færdig, de have ingen Tvivl om Sagens faktiske Omstændigheder, "Fædrel." fortæller sin Historie, som om Bladet havde overværet det dele, det veed, at der "aldeles ingen Undskyldning findes", at Rekrutten "uden nogensomhelst rimelig Grund" har slaaet til Underofficeren, og der er efter "Fædrel."s Opfattelse i Virkeligheden ikke "to Meninger" om noget som helst i den Sag, "ethvert fornuftigt Menneske" maa kunne forstaa det hele, og den, der ikke forstaar det hele, er "vanvittig" og aabner "Fædrel." den "Udsigt til Daarekisten", som det forekommer os, at dette ærede Organ i den sidste Tid benytter med en Hyppighed, der maa vække Bekymringer hos dets Venner. Men dersom der ikke i Sagen er noget usædvanligt, noget mistænkeligt, noget, som peger hen paa Ansvar for det ene eller det andet Led af Administrationen, saa se vi ikke, hvad det haster med Offenliggjørelsen. Naar vi forlange Sagens Aktstykker, saa er det fordi vi nære Mistanke om, at Administrationen fortjener Dadel; vor Fordring om Offenliggjørelse er en Fordring til Ministeren om at rense sig, for den Mistanke om uforsvarlig Administration, der klæber ved denne Sag; men derom Meningen kun er at tilfredsstille Publikums Nysgjerrighed og mætte dets Appetit for det rædselsfulde ved en detailleret Fremstilling af en Tildragelse, der i sine Enkeltheder er lige saa uhyggelig som i sin Helhed, saa have vi for vort Vedkommende ingen Trang til mere Offenlighed, vi ere mere end tilfredsstillede ved, hvad vi have hørt.

Der er anvendt en Straf, som den offenlige Mening fordømmer og forkaster, og denne Fordømmelse er fremtraadt paa den mest utvetydige Maade derigjennem at Regeringen har foreslaaet og begge Rigsdagens Ting vedtaget Straffens Afskaffelse ved Behandlingen af et Forslag, som af andre Grunde, nemlig paa Grund af Uenighed om, hvad der skulde troede i Stedet, ikke blev Lov. Om Straffens Forkastelighed er der altsaa ingen Tvivl. Men heraf følger den Fordring til Domstolene, at de i Anvendelsen af en saadan Straf gaa frem med den yderste Varsomhed. Det er et berettiget Krav til Straffemyndigheden, at en slig Straf ikke foretrækkes, hvor man paa nogen Maade har Valget mellem den og andre tilsvarende Onder. Har Krigsretten i dette Tilfælde taget de Hensyn til den offenlige Mening, som ethvert Organ for den udøvende Magt skylder det Samfund, paa hvis Vegne og i hvis Tjeneste det handler? Eller lever man endnu i Militæretaten, som om det var et Samfundet i Samfundet, afsluttet fra og uafhængigt af det Folks aandelige Tilstand, hvoraf det er en Del? Men dersom Krigsretten har ment paa Grund af den ikke ophævede Lov at være formelt berettiget, eller maaske endog forpligtet til at idømme Straffen - hvor har saa Ministeren været henne? Vor Forfatning giver i Benaadningsretten Ministeren paa en Gang baade Myndighed til og Forpligtelse til at bøde paa Lovgivningens Ufuldkommenheder og bringe den formelle Ret i Overensstemmelse med Humaniteten og den sande Retfærdigheds Fordringer, dertil har han Benaadningsretten, lad ham forklare, hvorfor han ikke i dette Tilfælde har benyttet sin Myndighed og sat en menneskelig Straf i Stedet for den barbariske, af Samfundet forkastede, som han har ladet udøve. Ministeren skal svare til, at han har ladet en Straf exekvere, som Regeringen har været enig med begge Rigsdagens Afdelinger om at forkaste.

Saavidt Straffen. Men Straffen er ikke det eneste Punkt, der her vækker Tvivl og Mistanke. Selv om man paa Forhaand vilde gaa ud fra - hvad vi ikke ville - at denne Forseelse, naar den en Gang var bragt for Krigsretten, maatte paadømmes med dette Udkald, og at en saadan Dom, naar den en Gang var afsagt, maatte exekveres efter sin Ordlyd, selv om dette var givet, og vi ville sige, netop hvis dette var givet, frembyder det Spørgsmaal sig af sig selv: egnede denne Sag sig til Afgjørelse ved Krigsretsdom ? Er det forsvarlig Administration at drage en Mand for Domstolene, naar man veed, at det fører til, at han for en Forseelse, der udenfor Militærstaten kunde være sonet med en Bøde, bliver straffet med noget, der enten er Livsstraf, eller dog i heldigste Tilfælde kommer Livsstraf saa nær som muligt? Vi forstaa, at Straffen i Militæretaten maa være strængere end udenfor. Men er det forsvarligt, at forudsætte denne Indsigt hos en Mand, der kommer til Regimentet fra Samfundets laveste Dannelsestrin? Tør man gaa ud fra, at han i samme Øjeblik, han saar Trøjen paa, bliver indblæst af "den militære Aand", saa at han strax har en hel ny Maalestok for Bedømmelsen af sine Handlinger paa rede Haand? Og er det forsvarligt at behandle ham efter denne Maalestok? De militære Avtoriteter have en Overflødighed af administrative, disciplinære Straffe- og Tvangsmidler til deres Raadighed, Krigsretterne skulle ikke høre til Dagens Orden, de skulle være forbeholdte Tilfælde af en særegen udpræget Natur. Men i dette Tilfælde har man ikke begyndt med administrative Midler, man har begyndt der, hvor man i det højeste kunde forsvare at ende, man har behandlet en Mand som Soldat, inden han var det, og inden man har givet sig Tid til at lære ham at være det. Paa et Trin, hvor Straffen burde være et Opdragelsesmiddel, har man anvendt den højeste Grad af Statens Myndighed til at knuse, tilintetgjøre og udrydde, lad Avtoriteterne forsvare en saadan Administration.

Dette i Almindelighed. Men der er i de Biomstændigheder, som ledsage denne Begivenhed, saa meget gaadefuldt og utroligt, at Trangen til noget mere Lys ikke lader sig afvise. Man overse ikke, at de Beretninger, der ere satte ud i Publikum, ere udgaaede fra den anden Part, fra den Part, som er interesseret i at dække Administrationen. Hvad den ulykkelige, der tilbringer sin Tid mellem Fangehullet og Hospitalet, har at sige til sit Forsvar, har man ikke hørt; hvem har ført hans Sag, har han intet Forsvar haft under Domsbehandlingen? Rent tilfældig har et Blad kunnet bringe følgende Meddelelse om hans tidligere Liv. Det hedder i "Dagstel.": "Han var, før han indtraadte i Militærtjenesten, et roligt og stille Menneske, hvis største Lyst var at sidde hjemme og spille paa Harmonika; han var flittig, sparsommelig og ædruelig." "Fædrel." agerer overrasket ved at faa dette at vide, men det er altsaa ikke os, der har beredt dette nidkjære og retfærdige Organ denne Overraskelse. Dette rolige, stille, flittige, harmonikaspillende Menneske bliver nu pludselig "uden nogensomhelst rimelig Anledledning", "aldeles uden Undskyldning" til den voldsomme Forbryder, som man nylig har slaaet helt eller halvt ihjel; er dette ikke besynderligt? Intet Blad har kunnet bringe nogen Meddelelse om den Underofficer, der er Tale om. Det vilde dog være interessant at vide, om han hører til den Klasse af flinke, aandsnærværende, paa en Gang resolute og sindige Folk, som heldigvis udgjør Flertallet blandt vore Underbefalingsmænd, eller om han lige omvendt skulde være en af de raa og brutale, hidsige og hævngerrige Stympere, hvoraf Armeen desværre endnu har enkelte. Men herom hører man intet. Den pludselige Forvandling, der er foregaaet med Rekrutten, trænger til Forklaring. Vi høre, at Autoriteterne - efter at have idømt ham Straffen - ere komne i Tanke om, at han mulig var afsindig. For at faa denne Tvivl klaret, har man lagt ham ind paa Garnisonshospitalet. Men Læger sige os, at dette er et Sted, hver ingen Læge vilde søge Oplysning om noget Menneskes mentale Tilstand. Hvorfor har man ikke tilkaldt en Læge, som forstaar sig paa sligt, eller lagt Manden ind paa Kommunehospitalet eller St. Hans Hospital - Garnisonshospitalet er en Avtoritet, som de Sagkyndige ikke kjende.

(Morgenbladet (København) 29. februar 1876).


Rekrutten og "Fædrelandet".

II.

(Sidste Stykke).

"Fædrel." bebrejder os, at vi intet have sagt om Rekruttens Opførsel under Straffens Exekulion. Det hedder, at han under Rottingslagene, har bidt og sparket om sig, slaaet den vagthavende Ritmester i Hovedet og vist sig i Høj Grad ustyrlig, indtil man fandt paa at binde ham. Hvad vil "Fædrel.", at vi skulle sige hertil? Vi antage, at Ritmesteren, eller hvem der har Ansvaret for Exekutionen, har faaet en alvorlig Tilrettevisning for den uforsvarlige og forargelige Maade, hvorpaa Straffen er udført. Eller kan der tænkes Mage til uanstændig Forsømmelighed som den at føre en Mand ind under de største legemlige Pinsler, vor Lovgivning kjender, uden at sikre sig hans Person? Har man ventet, at han skulde staa som et "stille og roligt" Menneske under Mishandlingen? Kan man behandle et Menneske som et Dyr uden at sikre sig mod ham, som man vilde sikre sig mod et Dyr? Med "Fædrelandets" Tilladelse er dette, hvad vi have at sige om den Ting.

Mest vi se adskillige af "Fædrel."s politiske Meningsfæller i Færd med at hidse Avtoriteterne til en ny Krigsretssag, hvis Formaal skulde være at dømme Rekrutten fra Livet for hans Ustyrlighed under Exekutionen, og vi se "Fædrel." selv slutte sig til denne Kampagne i følgende Sætninger:

"Det er navnlig den sidste Begivenhed under Exekutionen, som vi finde alvorlig; thi der kan næppe være Spørgsmaal om, at den, hvis Loven skal have sin Gang, kan koste Vedkommende Livet, og det er den sidste Sag - der formentlig endnu ikke er afgjort - som har foranlediget vor Opfordring tik Krigsbestyrelsen om Offenliggjørelsen af hvad der er foregaaet, medens vi ikke vilde opfordre hertil, hvis Rekrutten kun havde forgrebet sig paa en Underofficer og derfor var bleven straffet efter Loven."

Da disse Udtalelser efter deres Ordlyd ete Vrøvl, saasandt der ikke er nogen som helst Mening i at forlange Offenliggiørelse af hvad der er foregaaet, naar dette dog som endt og afgjort ved Dommen og dennes Exekution maa være ganske uvedkommende overfor det nye Faktum: Hvorledes Rekrutten har taalt Executionen, og da det ikke er tænkeligt, at det kan interessere nogen at faa at vide, hvem eller hvormange han ved denne Lejlighed har bidt, sparket eller slaaet, se vi ikke andet i disse Sætninger, end et Forsøg paa at forberede den offenlige Mening paa Dødsdommen, hvis man skulde finde det hensigtsmæssigt eller nødvendigt at tage Livet af Rekrutten, inden han dør af Følgerne af den ham overgaaede Straf. Efterat "Fædrel." paa denne Maade i en Sag, "der formentlig endnu ikke er afgjort", og som vi antage, at ingen anden tænker paa at rejse end "Fædrel." og dels Venner - efter at "Fædrel." har rejst denne Sag og paa Forhaand fældet sin Dødsdom deri, aftrykker det de Bemærkninger af vort Onsdagsnumer, hvormed vi misbilligede den Hjærteløse og hæslige Omtale af Rekrutsagen, som flere af Bladets Meningsfæller have gjort sig skyldige i. Det siger om vore Udtalelser:

"Disse Ytringer ere skammelige; thi det er skammeligt at belyve, bagvaske og skamskænde sine Medborgere paa en saadan Maade, at man ikke kan rammes, fordi man ingen nævner."

Og det tilføjer i sin egen Underofficerstone:

"Vil "Morgenbladet" behage at nævne de "mere end et Blad", til hvilke det sigter, og at anføre de Ytringer, som det behager at kalde "blodtørstige, hoverende, hjærteløse Raab paa mere Blod", som [her slipper Grammatiken] "Glæde over den straffende Retfærdighed paa samme Maade som Indianernes", som "vellystig Triumferen", som "den dannede Presses Vildskab"? Vil det behage at underkaste sig det moralske og juridiske Ansvar, som paahviler alle, der benytte Offenligheden, og rette sine uforskammede Beskyldninger mod bestemte Punkter! Vil det ikke, saa er det lige saa fejgt, som det er frækt, og har sin Plads i Dagspressen ved Siden af "Socialdemokraten", med hvilken det nære Slægtskab ogsaa er umiskendeligt."

Vi vide ikke, om "de andre" ved denne Lejlighed have udnævnt "Fædrel." til deres Prokurator, men det skal faa sine "bestemte Punkter". Og skjønt "Fædrel." først er kommet med senere, paatage vi os dog gjerne det "moralske og juridiske Ansvar", der kan være forbundet med at nævne det først. Det "blodtørstige, hjærteløse Raab paa mere Blod" gjenfinde vi i de ovenfor anførte Udtalelser. Der er ikke den hoverende Tone, som enkelte andre Blade have slaaet an, men "Fædrel." har ogsaa skrevet efter vor Onsdagsartikel, det har deri haft en Opfordring til at være forsigtig, og det har hast Lejlighed til at bemærke, i hvilken Grad dets Kolleger have opbragt den offenlige Mening imod sig. Men i selve Sagen er det enigt med de andre. Det forudsætter ligesom de, at det ulykkelige Menneske, der er i Færd med at udstaa en Straf, der staar i et oprørende Misforhold til hans moralske Brøde, skal trækkes frem og skydes, fordi Avionteterne ved en uforsvarlig Forsømmelse have undladt at binde ham mnder Exekutionen. Der foreligger ikke noget officielt om, at denne Opfattelse finder Støtte hos Regeringen eller er udgaaet derfra; den har helt og holdent sin Kilde i den nationalliberale Presse, det er herfra, at Raabet om "mere Blod" er udgaaet; hvis det, som vi antage, bliver frugtesløst, er det ikke denne Presses Fortjeneste, den har gjort, hvad den kunde, for at faa Manden dræbt. Men vi skulle forsyne "Fædrel." med et Par Citater, der have "Tonen". Den 11te Februar føjede "Dagbl." til sin Beretning følgende Udtalelse, hvori Fremhævelserne ere af os:

"Saaledes lyder Fortællingen, om hvilken det ikke er for meget at sige, at den oprører ikke blot Militære, men ogsaa alle der have Kjærlighed til Hæren. Hvorledes Rekrutten kan driste sig til en saadan Gjentagelse af det højeste Brud paa Disciplinen, er ufatteligt, men ufatteligt synes det ogsaa, at hans Foresatte ere nødte til at tage mod Prygl af en Menig, hvis de selv have været bevæbnede. Vi haabe, at der vil komme et andet Lys over denne Sag. Lys maa man i al Fald vente. Men fremfor alt maa man haabe, at Sagen vil blive behandlet af Krigsbestyrelsen med den ubøjelige Strænghed, den fordrer, uden Spor af blomraadden Sentimentalitet."

Manden laa den Gang paa Hospitalet efter de 150 Rottingflag. Ingen vidste den Gang, - lige saa lidt som nogen i dette Øjeblik veed - om han vil overleve det. Og overfor dette hudflettede og elendige Menneske er det, at "Dagbl." paakalder Krigsbestyrelsens "ubøjelige Strænghed", Bladet ængstes for, at der skal blive udvist "blomraadden Sentimentalitet" mod Staklen. Der er en mild Beklagelse af, at han ikke er bleven hugget ned paa Stedet, hvilket forekommer Bladet ufatteligt, "hvis de selv have været bevæbnede". Og dette skrives, efter at han har lidt sin Straf; Paaskudet til yderligere Barbari er hans Opførsel under Exekutionen; i Stedet for at dadle Autoriteternes Malkonduite eller for at dække den, skriger man paa at faa en ny Sag og en ny Dom over Rekrutten, man er ikke mæt endnu, og da den næste Straf er Livsstraf, er det altsaa Livet man vil have af ham - "ingen blomraadden Sentimentalitet"! Vi ville tage Hr. "Dit og Dat" i "Folk. Av.", han udtaler nogle Dage ester (den 18de Febr.) "Dagbl."s Tanker med større Uforbeholdenhed. Der er igjen Tanken om "at hugge ned paa Stedet", der afvises med nogle spøgefulde Bemærkninger om vor Tids Besindighed og Humanitet. Det sidste Ord sættes siden i Gaaseøjne for at værge Forfatteren mod ethvert Skjær af noget blomraaddent. Det forudsættes, at Dødsstraffen er uundgaaelig, og efter at dette er forudsat, undersøges Tilregnelighedsspørgsmaalet paa en livlig og lystig Maade som følger: "Man kan ganske vist ikke benægte, at Forbryderen har baaret sig galt ad, og at han efter al Rimelighed har været "gal i Hovedet", men" osv. Vil man her tale om Sygdom, hedder det siden, maa man erkjende, at den kun egner sig til den Lægebehandling, som Dyrlægerne anvende "mod Vandskræk og Snive". Men det er ikke vor Hensigt at gjennemgaa hele denne Samling af lystige Indfald og lette Vittigheder. Dersom nogen kan læse sligt uden at faa en Smag i Munden, som om han havde bidt i noget raadent, vilde det staa sørgeligere til med vor offenlige Moral, end vi tro, at der er Grund til at befrygte. Det er slige Udtalelser, "Fædrel." gjør sig til Prokurator for; at paatale ep saa hæslig Maade at tænke og føle paa, er efter dets Ordbog "at belyve, bagvaske og skamskjænde sine Medborgere," men "Fædrel.", der i "at belyve, bagvaske og flamskjænde sine Medborgere," staar paa et enestaaende og fremragende Punkt i vor "Offenlighed", "Fædrel.", der altid har dækket sin "Frækhed" med en tilsvarende "Fejghed", som selv i disse Ukvemsord benytter en betinget Form, der skal bruges i Processen, hvis vi finde det Umagen værd at sagsøge det, "Fædrel." tager fejl, naar det tror, at den offenlige Mening er paa dets Side, og det tager to Gange Fejl, hvis det tror, at dets lumpne og fejge Benyttelse af "Socialdemokraten" imod os, skal bringe os til at svigte den Pligt, som Pressen har til at holde igjen paa "Vildskaben", hvad enten den bryder ud fra oven eller fra neden.

(Morgenbladet (København) 1. marts 1876).


- Den Straf, som er overgaaet Rekruten paa Jægersborg, har paany været Gjenstand for nogle hysteriske Artikler i "Morgenbladet". Det fortjener derfor atter og atter at frembæres, at General Haffner i Sessionen 1871-72 forelagde et Lovforslag, der afskaffede alle egentlig legemlige Straffe i Hæren, men at det var det "forenede Venstre", som forhindrede, at Loven gik igjennem. Venstre vilde dengang ikke gaae ind paa den af Ministeren foreslaaede, saakaldte staaende Arrest, uagtet det jo dog er indlysende, at man ved en Armee ikke kan undvære kortvarige, intensive Straffe, og at saadanne efter deres Natur altid maae være ubehagelige for de Paagjældende. Vi ere ganske enige i, at legemlige Straffe som Rottingslag o. Lign. bør afskaffes i en Hær, der, som vor, rekruteres ved almindelig Værnepligt; men saalænge de nuværende Love bestaae, kan man ikke komme bort fra det forældede System. Iøvrigt maae vi paany gjøre opmærksom paa, at 150 Rottingstag ikke kan være en saa forfærdelig Straf, som "Morgenbl." vil gjøre gjældende, ellers vilde man ikke have brugt den her saa jævnligt, som det endnu for 15-20 Aar siden var Tilfældet, da Militaire, der havde gjort sig skyldige i Tyverier, undergik denne Straf, naar de efter den civile Lovgivning skulde have været dømte til Forbedringshuusarbeide. Forsaavidt, som man har villet kaste Skylden for Straffens Exekution over paa Regjeringen, skulle vi gjøre opmærksom paa, at efter vor militaire Lovgivning ere Afdelingerne og deres Krigsret stillede meget selvstændigt, saa at der ikke skeer nogen Indstilling til Krigsministeren, naar Straffen ikke gaaer op til 3 Aars Forbedringshuusarbeide, og det er endog høist sandsynligt, at Ministeren ikke har været bekjendt med Krigsretsdommen, før det Hele har været forbi. I andre kjøbenhavnske Blade er Regjeringen bleven dadlet fordi den ikke er skreden ind imod de rasende Angreb paa Militaireaten og  Autoriteterne, som i Anledning af Rekrutsagen have staaet at læse i "Social-Demokraten", tildeels under Hr. L. Pios Navn. Uheldigvis er der imidlertid den store Mangel ved vor Presselov, at der ikke kan finde offentlig Paatale Sted for Fornærmelser imod Regjeringen eller andre Autoriteler, saa at det altsaa er umuligt ad denne Vei at faae hine lastværdige Angreb straffede. Derimod haves der Præcedents for, at den, som staaer i Spidsen for den enkelte Institution, kan anlægge privat Spørgsmaal for Fornærmelser imod denne Institution, idet Politidirekteur Crone ved Domstolene er kjendt berettiget til at anlægge Søgsmaal for Injurier imod Kjøbenhavns Politi. Naar derfor "Social-Demokraten" eller Hr. Pio bl. A. har omtalt Husareskadronen paa Jægersborg som den, hvis Officerer og Underofficerer fik deres Opdragelse paa Bordeller og Sangkneiper, saa maa Chefen for Eskadronen utvivlsomt kunne anlægge Sag imod Fornærmeren derfor, og der vilde være saameget større Grund til at gjøre det, som Chefen naturligviis kunde vente at faae fri Proces.

(Lolland-Falsters Stifts-Tidende 4. marts 1876).


Jægersborg Kaserne. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Avisomtalerne skabte i første omgang ikke nogen yderligere oplysninger. Men at Morgenbladets formodninger om dødsstraf ikke var grebet ud af luften, fremgår af statsrådet den 11. maj 1876, hvor Christian 9. mente at dødsstraf havde været rimelig, eftersom han mente at Stuhr ikke blot var en dårlig person, men også støttet af socialisterne. Han rettede sig dog efter krigsrettens dom. Krigsminister Haffner mente at kongen under alle omstændigheder ville blive udsat for et pres for en benådning. Referatet fra statsrådet blev først offentliggjort langt senere, se herom i indslaget om mødet i statsrådet den 11. maj 1876 og Berlingskes offentliggørelse af detaljer i processen.

04 december 2022

Kronprindsesse Louises praktiske Tjenestepigeskole. (Efterskrift til Politivennen)

Kronprindsesse Louises praktiske Tjenestepigeskole. Den udkomne Beretning for ifjor indeholder Meddelelse om Skolens nye Locale, som indviedes den 4de Mai ifjor i Hds. kgl. H. Kronprindsessens Overværelse. Angaaende Skolens økonomiske vilkaar berettes der, at Centralcomiteen har viist Skolen den Velvillie foreløbigt at laane den 10,000 Kr. paa første Prioritet, indtil det maatte lykkes Bestyrelsen at opnaae et fast Laan. Til Fuldførelse af Bygningen og dens Montering havde Bestyrelsen paatænkt at optage et 3die Prioritets Laan paa 10.000 Kr.. fordelt paa 50 Partialobligationer a 200 Kr., der skulde forrentes med 4 pCt. og amortiseres med 200 Kr. i hvert Halvaars Termin. Af disse Obligationer var det i Aarets Løb lykkedes at afsætte 35, og de sidste 15 Obligationer beviste Directionen for Kjøbenhavns Sparekasse Skolen den store Velvillie at overtage, saaledes at det blev Bestyrelsen muligt ved Regnskabsaarets Udgang at afslutte Bygningsregnskabet og udbetale Restbeløbet; Huset med tilhørende Grundstykke har kostet c. 1,000 Kr. Skolens Aarsfest blev paa sædvanlig Maade afholdt paa Hds. kgl. Høihed. Kronprindsessens Fødselsdag den 31te Octbr. To Elever bleve demitterede, sex nye optagne; samtidigt blev der antaget en Lærerinde for Stuepige- og Syarbejde, saa at Skolen fra 1ste Novbr. er indtraadt i den oprindeligt som normal paatænkt Stand med en Forstandeinde, 3 faste Lærerinder og 24 Elever. Bygningens første Sal er bortleiet til 5 Damer, der er i Pension; anden Sal indeholder 4 Soveværelser og to Lærerindeværelser; i Stuen er Forstanderindens Beboelse, Elevernes Dagligstue, Strygestue og Directionsværelse, Kiælderen er Vaskeri, Kjøkken med Tilbehør og Bolig for en Lærerinde 

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 14. februar 1876).

Se øvrige afsnit om tjenestepigeskolen ved at bruge søgefeltet.

Ulstrup Fattighus. (Efterskrift til Politivennen)

Et menneskekærligt Sogneraad. Som Bevis paa, hvad hjærteløse Bønder byder de Fattige, der trænger til Undeistøtteise, meddeler vi efter "Præstø A. Av." Følgende: Foranlediget af en Klage fra Indsidder Thomas Nielsen og Kone over den dem af Skelby Sogneraad anviste Lejlighed i Ulstrup Fattighus, hvor de var med Familie indlagte i et i flere Henseender usselt Rum, sammen med Indsidder Jacob Larsen og Hustru, var der af Amtet givet Sogneraadet Paalæg om at skaffe Klagerne andet Husly og istandsætte Fattighuset. Dette Paalæg havde Sogneraadet vægret sig ved at efterkomme, og Sagen var nu, efter Sogneraadets Forlangende, og efter at Indenrigsministeriet havde givet Amtet Medhold i. at dette havde havt Føje til at give saadant Paalæg, men henvist til at søge dets Opfyldelse fremtvunget igennem Amtsraadet, forelagt dette.

Efter Alt, hvad der var oplyst, navnligen ved personlig Undersøgelse af et Amtsraadsmedlem, fandt Amtsraadet, at den omhandlede Lejlighed var for Tiden aldeles uskikket til Beboelse, og at der var handlet utilbørligt af Sogneraadet ved at indlægge Klageren med Familie i den, sammen med Jakob Larsen og Kone, og det besluttede derfor at anmode Formanden om at give Sogneraadet Paalæg om uopholdelig at lade Lejligheden rømme og de deri indlagte Familier anbringe hver for sig i andre forsvarlige og lovlige Lokaler, helst paa en Fattiganstalt, med Tilføjende, at saafremt Paalæget ikke blev efterkommet, vilde der blive gjort personligt Ansvar gældende imod Sogneraadets Medlemmer.

(Social-Demokraten 10. februar 1876).

Peter Anton Emil Stuhr. (Efterskrift til Politivennen)

Dette er den første artikel i en serie om en rekrut fra Jægersborg Kaserne. Følg begivenhedernes gang via link i indslagene.

Vanvittig Opsætsighed. Vi meddelte i Gaarsnumeret, at der ved Krigsretsdom var idømt en Husar fra Jægersborg en meget streng Straf for Opsætsighed og andre grove Brud paa Diciplinen. Han er derefter bleven ført her til Byen, og den Del af Straffen, som lød paa Rottingslag, skulde exekveres her, men under Straffens Exekvering har han overfaldet den tilstedeværende Ritmester samt gjort sig skyldig i anden voldsom Adfærd mod flere Overordnede. Da han havde faaet nogle Rottingslag, sprang han, der ikke var bunden, løs paa Ritmesteren og tilføiede denne et voldsomt Slag, og under Brydningen med de tililende Underofficerer, som søgte at overmande ham, bed han to af dem meget stærkt. Han var, før han indtraadte i Militærtjenesten, et roligt og stille Menneske, hvis største Lyst var at sidde hjemme og spille paa Harmonika; han var stillig, sparsommelig og ædruelig. Samtidig var han imidlertid en ivrig Tilhænger af Socialisternes Lære og betragtede Krigstjenesten som et for en fri Mand uværdigt Haandværk, og han synes lige fra Begyndelsen af sin Tjenestetid at have sat sig for paa alle mulige Maader at vise sin Afsky for Militærtjenesten. Endnu medens han sad og ventede paa sin Dom, var han, da han en Dag blev ført op hos Obersten, i den Grad grov mod denne, at det ikke lader sig gjengive paa Tryk, og medens han laa paa Jægersborg, søgte han paa alle mulige Maader at fortrædige sine Overordnede.

(Dags-Telegraphen (København) 10. februar 1876).


Inden for militæret bestod straffen i slag med et en meter langt og fire centimeter bredt spanskrør.


Jægersborg Kaserne startede som en jagthytte i 1620. De nuværende bygninger er dog fra 1734-1738 og er tegnet af Lauritz de Thurah til brug ved kongelige jagter. Gardehusarerne rykkede ind i 1797 og tilføjede bygninger til hestene. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Socialismen praktisk. En Smedesvend, der staaer som Rekrut ved de paa Jægersborg i Garnison liggende Husarer, pralede ved sin Tiltrædelse i Tjenesten af at være en "ægte Social-Demokrat", en af "de Røde", sang Socialistmarschen ved enhver tænkelig Leilighed, omdelte gratis Numere af "Social Demokraten" mellem sine Kammerater paa Sovesalen og søgte, kort sagt, paa enhver Maade at gjøre Propaganda for sine samfundsopløsende Ideer, blandt Andet ved at docere, at den almindelige Værnepligt var Vanvid, og at Ingen kunde tvinges til at være Soldat mod sin Villie. Da hans Foresatte kom under Veir med dette Uvæsen og søgte at sætte en Pind derfor, blev han fuldstændig umedgjørlig og balstyrig, ja overfaldt og pryglede tilsidst en Underofficer. Ved den i den Anledning nedsatte Krigsret blev han i Mandags idømt 150 Slag Rotting, fordelte paa 2 Dage, 5 Gange 8 Tages strængt Fængsel paa Vand og Brød samt Nedsættelse i de Meniges anden Klasse. Det var imidlertid saa langt fra, at denne Dom havde bøiet hans ubændige Sind, at han tvertimod, da en Ritmester for Fronten af Geleddet læste Dommen op, sprang løs paa Ritmesteren, greb ham med den ene Haand i Halsen og slog ham med knyttet Næve i Ansigtet. Da nogle Underofficerer ilede deres Chef til Hjælp, overfaldt han ogsaa disse og teede sig i det Hele som en Rasende, indtil han blev overmandet og lagt i Lænker. Medens den oprørske Socialist udstaaer den ham først idømte Straf, hvoraf han nu formodenlig har modtaget Rottingslagene, bliver der naturligvis anlagt en ny Krigsretssag imod ham, og hvad dens Udfald bliver, kan næppe være tvivlsomt, saafremt der fremtidig skal være Tale om at holde Mandstugt i Armeen. Men nu faaer jo Socialisterne en ny Martyr at prale af ved Siden af Kløverbladet Pio-Brix-Geleff!

(Dagens Nyheder 10. februar 1876).


150 Rottingslag.

- - -

Naar man læser om, hvorledes vore Forfædre pinte og martrede dem, der var mistænkte for at have begaaet en eller anden Lovovertrædelse, for at faa dem til at bekende, og hvorledes de, naar dette var lykkedes, med den mest udsagte Grusomhed og Livet af dem, saa vender man sig bort med Afsky og siger til sig selv: Hvor vore Forfædre dog var barbariske.

Det er i nærværende Blad adskillige Gange blevet oplyst, at der endnu her i Landet anvendes en pinlig Forhørsmetode. Rigtignok er Stigen, Tommeskruerne og de spanske Støvler blevne afskaffede, men i deres Sted har man indført langvarig Indesparring i halvmørke Huller, Sult og hundsk Behandling osv. Og i disse Dage er der over en Husar paa Jægersborg bleven afsagt og allerede nu bleven eksekveret en Dom, der tilstrækkelig tydelig udviser, at i alt Fald vor militære Straffe lovgivning i Grusomhed ikke staar saa overordenlig langt tilbage for vore Forfædres Straffelove. Med vor pinlige Forhørsmetode og vor militare Straffelov for Øje fristes man næsten til at spørge sig selv: Sidder vi Danske ikke endnu midt i Barbariet? Hører vi virkelig til de civiliserede Folkeslag?

Husaren paa Jægersborg er bleven idømt 150 Slag Rotting, 6 Gange 5 Dages Vand og Brød i mørk Kachot og Nedsættelse i de Meniges 2den Klasse. Spørger man nu, hvad han har gjort for at fortjene en saa forfærdelig Straf, saa svares der: Han er Socialist og han har vist sig opsætsig, og "Dags-Telegrafen", der staar i et Slags Kammertjenerforhold til alle mulige Myndigheder, oplyser, at han, da han en Dag, medens han sad og ventede paa sin Dom, blev ført op til Obersten, var i den Grad grov imod denne, at det nævnte snerpede Blad ikke tør gengive Grovhederne. Det samme Blad ved at fortælle, at Straffen skulde eksekveres her i Byen forleden Dag, og at Husaren, da han havde faaet nogle Rottingslag, sprang hen imod Ritmesteren og tilføjede ham et voldsomt Slag samt at han bed de Underofficer, der vilde overmande ham.

Husaren er altsaa Socialist. Det at være Socialist er, saa vidt vi ved, ikke strafbart efter den milttære Straffelov, skønt der vel sagtens ikke er saa faa Befalingsmænd, som ønsker, at det burde være det, og det er vel heller ikke umuligt, at Husarens Socialisme er bleven betragtet som en skærpende Omstændighed.

Husaren har vist Opsætsighed. Hvori hans Opsætsighed har bestaaet, er ikke bleven oplyst. "Dags-Telegrafen" meddeler, at han, førend han blev Soldat, var et roligt, stille, flittigt, sparsommeligt og ædrueligt Menneske, men at han som Socialist ansaa Krigstjenesten som et for en fri Mand uværdigt Haandværk, og at han lige fra Begyndelsen af sin Tjenestetid synes at have sat sig for paa alle mulige Maader at vise sin Afsky for Militærtjenesten.

Hvis "Dags-Telegrafen" har Ret heri, ligger det nær at antage, at Husaren ikke er i Besiddelse af sund Fornuft. Han maatte ellers have vidst, at det aldeles ingen Betydning havde, at han som Soldat viste sin Afsky for Militærtjenesten, og at han kun derved vilde udsætte sig selv for alvorlige Ubehageligheder. Men er han sindssvag, hvorledes kan man da idømme ham en Straf, der enten vil have hans Død til Følge eller fuldstændig ødelægge hans Helbred.

Er han ikke sindssvag, saa maa hans Opsætsighed, da han for sin Soldaterliv var et stille og roligt Menneske, skyldes slet og uretfærdig Behandling. Der gaar uhyggelige Rygter om den Behandling, Husarerne er Genstand for paa Jægersborg af fordrukne Underofficerer og af Løjtnanter og andre højere Befalingsmænd, hvis væsenligste Uddannelse er foregaaet paa Københavns Sangerindeknejper og i Københavns Bordeller, og et Blad oplyste for et Par Dage siden, at en Ritmester dersteds var bleven overfalden af en Soldat, som var bleven haardt straffet for en ringe Forseelse.

Der fortælles, at da en Inspektør for en Straffeanstalt en Dag var stedet til Avdiens hos en højtstaaende Person, og denne spurgte Inspektøren, hvoraf det kom, at Fangetallet var taget saa stærkt af i de sidste Aar, saa svarede han: Det kommer af, at Arbejderne er blevne Socialister De har som Følge deraf faaet større Selvagtelse og de skammer sig ved at stjæle.

Husaren er Socialist og er altsaa i Besiddelse af Selvagtelse. Men naar et Menneske med Selvagtelse bliver straffet haardt for en ringe Forseelse, naar han bliver tirret, haanet. hundset af Folk, som han ikke kan andet end nære Foragt og Modbydelighed for, saa bliver han trodsig og tilbøjelig til at sætte sig til Modværge, uden at bekymre sig om, hvad følgerne vil blive.

Vi gentager det: Husarens Opsætsighed maa enten have sin Grund i Sindssvaghed, eller det skyldes uretfærdig Behandling. I første Tilfælde er han utilregnelig, i sidste Tilfælde burde de uretfærdige Befalingsmænd og ikke han have været straffede.

Men selv naar man gaar ud fra, at Soldaten virkelig har gjort sig skyldig i en stor Forbrydelse, saa tror vi dog at have største Parten af det danske Folk med os, naar vi paastaar, at den Straf, der er bleven idømt ham, er i den Grad grusom, at et civiliseret Samfund ikke kan være bekendt at anvende den selv lige over for den allerværste Forbryder.

(Social-Demokraten 11. februar 1876).


Jægersborg Kaserne. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Sagen gav ophav til mange rygter, især da der fra de officielle myndigheder ikke fremkom nogen mere detaljerede oplysninger om hvorfor. Et par uger efter begyndte aviserne derfor at kræve mere offentlighed om straffen. Se herom i indslaget xxxx. 

Se endvidere Louis Pios artikel i Social-Demokraten den 27. februar 1876.

Højesteretsdom: Mogens Abraham Sommer. (Efterskrift til Politivennen)

 Den 1ste Februar.

Tirsdagen den 1ste Februar.
Nr. 276. Advocat Henrichsen

contra

Mogens Abraham Sommer (Defensor Nellemann), der tiltales for ved Udgivelsen af Maanedsskriftet "Indøvelse i Christendommen“ 2den Aargang Nr. 1 for October 1874, at have gjort sig skyldig i den i Straffelovens § 156 omhandlede Forseelse.

Nørvang Tørrild Herreders Extrarets Dom af 16de Juli 1875: "Tiltalte Mogens Abraham Sommer bør hensættes i simpelt Fængsel i 4 Maaneder, og bør det af ham udgivne Skrift "Indøvelse i Christendommen“, 2den Aargang Nr. 1, October 1874, være confiskeret; derhos bør Tiltalte at udrede de af denne Sag flydende Omkostninger, derunder Salair til hans Anklager, Procurator Wadum 16 Kr. og til hans Forsvar, Cancelliraad Borch 12 Kr. At efterkommes under Adfærd efter Loven.

Viborg Landsoverrets Dom af 11te October 1875: "Underretsdommen bør ved Magt at stande, dog saaledes at Straffetiden bestemmes til 2 Maaneder. I Salair til Actor og Defensor for Overretten, Procuratorerne Morville og Isaacsen, betaler Tiltalte 15 Kr. til hver. At efterkommes under Adfærd efter Loven.“

Høiesterets Dom.

I Henhold til de i den indankede Dom anførte Grunde kjendes for Ret:

Landsoverrettens Dom bør ved Magt at stande.

I Salarium til Advocaterne Henrichsen og Nellemann for Høiesteret betaler Tiltalte 30 Kroner til hver.

I den indankede Doms Præmisser hedder det: "Under denne Sag tiltales Mogens Abraham Sommer for ved Udgivelsen af Maanedskriftet "Indøvelse i Christendommen“, 2den Aargang Nr. 1 for October 1874, at have gjort sig skyldig i den i Straffelovens § 156 omhandlede Forseelse.

I det ommeldte Skrift, som Tiltalte har erkjendt at have forfattet og offentliggjort, har; Tiltalte navnlig i en Artikel med Overskrift "Fader vor“ anstillet forskjellige Betragtninger over Misbrug, der efter hans Mening skulle gaae i Svang ved Kirketjenesten, og hvorved han efter Artiklens hele Indhold maa antages ogsaa at have havt Folkekirkens Gudstjeneste for Øie, ligesom han i en anden Artikel med Overskrift "Stat og Kirke“ har fremsat sine Anskuelser med Hensyn til Spørgsmaalet om Kirkens og Statens Adskillelse, og da han ved den Maaade, hvorpaa han deels i den førstnævnte Artikel har omtalt Folkekirkens Lære om Nadverens Sacrament samt enkelte anordnede kirkelige Skikke, deels i den sidstnævnte Artikel blandt Andet har udtalt sig om dem, der forblive i, som det hedder, "Folke- eller Statskirken“ saavelsom om den saaledes betegnede Kirke og Kirketjeneste i Almindelighed — i hvilke sidste Henseender han navnlig har yttret, at den omtalte Kirke "er Djævelens Bolig og et Fængsel for alle urene og afskyede Fugle; thi af hendes Horeries giftige Viin (falsk Lære og Afgudsdyrkelse) have alle Folkeslag drukket, og Jordens Konger have bolet med hende (derfor beder Geistligheden ogsaa de lange Bønner for Kongehusene)“ o. s. v., og at dersom "Konger og Myndighed ville plyndre Menneskene, fordi de ikke ville bidrage til at opretholde en Kirketjeneste, som de føle Afsky for, saa vide vi hvad de ere“ o. s. v. — maa ansees at have drevet Spot med og forhaanet Folkekirkens Troeslærdomme og Gudsdyrkelse, maa det billiges, at Tiltalte, der tidligere flere Gange har været straffet, deels efter Lov 3die Januar 1851 § 8 og deels efter Straffelovens § 156, senest ifølge Høiesteretsdom af 27de October 1868 efter den sidstnævnte Lovbestemmelse med simpelt Fængsel i 3 Maaneder, nu ved Underretsdommen paany er anseet efter samme Lovbestemmelse, men Straffen, der ved bemeldte Dom er bestemt til simpelt Fængsel i 4 Maaneder, findes efter Sagens Omstændigheder at kunne indskrænkes til samme Slags Fængsel i 2 Maaneder, og med denne Nedsættelse i Straffetiden vil saaledes den indankede Dom, ved hvis Bestemmelser om det paagjældende Skrifts Confiskation og Actionens Omkostninger det maa have sit Forblivende, være at stadfæste.“

(Højesteretstidende 11. og 18. februar 1876)

Se sagen om tumulter i Kolding i anledning af et møde Sommer holdt der i 1857 og en nekrolog andetsteds pǻ denne blog.

§ 156 i Straffeloven af 1866 er identisk med den senere straffelovs § 140 om blasfemi som blev ophævet i 2017.

03 december 2022

Leths Valg i Næstved til Folkethinget. (Efterskrift til Politivennen)

Næstved-Mødet.

Prøvevalgmødet i Næstved i Lørdags, hvortil der var indbudt af J. A. Hansen og Albert i i Egenskab henholdsvis af Formand og Næstformand i Femtejuni-Folkeforening, afholdtes i Gjæstgiver Søllegaards store Sal og var besøgt af langt flere, end denne kunde rumme, idet en Mængde Deltagere maatte tage Plads i Sideværelserne og i Gaarden; det samlede Antal kan vistnok anslaas til et halvt Tusinde. Mødet aabnedes af J. A. Hansen, der i sin Egenskab af Femtejuni-Folkeforeningens Formand ledede Forhandlingen. Først gav han Ordet til Overretsprokurator Alberti, der mindede om, at denne Kreds var en gammel Venstrekreds, der altid havde sendt paalidelige Folkemænd til Rigsdagen. Den samme Egenskab udmærkede Overretsprokurator Leth, hvem Taleren herved indførte for Vælgerne. Han havde i mange Aar kjendr Hr. Leth og kunde give ham det Vidnesbyrd, at han altid havde hævdet Frihedens Sag; det havde han allerede vist i Slesvig, hvor han i en Række af Aar havde været Sagfører og taget Ordet for Indførelsen af Grundlovens Friheder der.

Overretsprokurator Leth fik derefter Ordet. Han havde modtaget en for ham ærefuld Indbydelse til at komme til Stede for at udtale sig. Denne Indbydelse efterkom han herved, og han efterkom den gjerne. Strax da den første Ytring var fremkommen om hans eventuelle Kandidatur i Kredsen, havde et større kjøbenhavnsk Dagblad grebet Lejligheden til, om just ikke direkte at sige, saa dog at antyde, at naar han end mulig ikke var en Tilhænger af Socialismen, var han dog maaske heller ikke nogen egenlig Modstander af samme. Bladet kunde have vidst dette bedre, da han alt tidligere havde haft Lejlighed til offenlig at udtale sig som en Modstander af Socialismen. Hvad er det, Socialismen gjør? Den henvender sig til de Smaa i Samfundet, til dem, der ofte maa føre en haard Kamp for det daglige Brød, og søger for disse at oprulle et Fremtidstæppe og bag dette ligesom i Transparent at vise dem en lykkelig Tilstand, en lille Guldalder, i hvilken al Nød var ophørt, og den siger: alt dette vil jeg give Dig, dersom Du vil følge min Lære! Men hvilken var den Vej, som Socialisterne selv vedkjendte sig skulde føre til den af dem tilsigtede Samfundstilstand? Den var en Omstyrtning og Omvæltning af alle bestaaende Samfundsforhold, hvilket Taleren paaviste ved Oplæsning af nogle Udtalelser i "Social-Demokraten" af 1 8de Decbr. f. A. Han maatte indstændig fraraade enhver at laane Øre til denne Lære, der kun kunde føre til Ulykker og Fordærv. Det var ikke ad denne Vej, at det Samfundsspørgsmaal skulde løses, der stod paa Dagsordenen i næsten alle civiliserede Lande, nemlig Arbejderspørgsmaalet. Det kunde kun løses Skridt for Skridt, og man maatte haabe, ved ethvert saadant Skridt at være kommen Maalet nærmere. Venstres Program viste os her Vejen, hvad Taleren nærmere godtgjorde ved at henvise til flere Udtalelser i samme, saa som: at Bestræbelser for en bedre Undervisning for de uformuende bør opmuntres og støttes, til Dels ved en udvidet Anvendelse af Kommunitets Midler; at i Henseende til borgerlig og politisk Frihed enhver bør stilles lige uden Hensyn til Stand og Formue; at en ligeligere Fordeling af Skattebyrden bør søges opnaaet; at Toldlovgivningen bør omordnes osv. Taleren nævnte fremdeles Lovforslaget om Understøttelseskasser, der tilsigtede at give dem, der uforskyldt kom i Nød og havde viist Villie til at Hjælpe sig selv. Hjælp af Samfundet uden Tab af borgerlige og politiske Rettigheder. Ogsaa en Reform af Statsplejen var her af stor Betydning, idet en saadan kom baade de smaa og de store tilgode. Det var anerkjendt fra alle Sider, i Udlandet som af de Retslærde herhjemme, at vor nuværende Ordning af den kriminelle Retspleje, der hyppigst henlagde saavel Politimyndigheden som den undersøgende og dømmende Funktion til en og samme Mand, paalagde denne saa modstridende Hværv, at det i mere forviklede Tilfælde næppe var muligt selv for den dygtigste og samvittighedsfuldeste Dommer at røgte dem paa fyldestgørende Maade. Efter at Taleren nærmere havde udviklet, hvilke Grundsætninger der burde følges ved Omordningen as den kriminelle Retspleje, udtalte han sig ligeledes om den forestaaende Overgang til mundtlig Retspleje i civile Sager og fremhævede navnlig, at denne fortrinsvis burde bygges paa det bestaaende, i Folkets Retsbevidsthed indlevede Grundlag, og at man kun med Forsigtighed kunde benytte fremmede Retsregler. - Det var Vælgerne bekjendt, at Taleren i politisk Hensende sluttede sig til det forenede Venstre, og at han i Tilfælde af hans Valg vilde søge Optagelse i dette Parti. Han ansaa dette for det maadeholdne, rolige og besindige Parti, der tilsigtede ved gavnlige Reformer at fore Udviklingen frem i Grundlovens Aand, og hans Overbevisning i denne Retning var bleven yderligere styrket ved de mod Venstre fremsatte Beskyldninger. Ærefrygt sor Kongen, Hævdelse af Kongens grundlovsmæssige Stilling og Prærogativer samt Hengivenhed og Tillid til Kongens ophøjede Hensigter havde altid besjælet Taleren, og heri var han i Overensstemmelse med sit Parti. Da Kongen i 1863 tøvede med at underskrive Grundloven af 18de November af Frygt for at den vilde medføre Farer og Forviklinger for Landet, hvad jo ogsaa tilfulde havde bekræftet sig, havde Højre hverken vist Agtelse for Kongens Person eller Prærogativer, men omtalt ham i en i hej Grad upassende Tone og trængt stærkt paa hans Underskrift. Nu derimod saa man Forsøg paa at sætte Prærogativerne saa høit, at derigjennem hele Skattebevillingsretten skulle bortfortolkes ud af Grundloven. I Talerens Ungdom havde Højre varmt ført Ordet for den almindelige Valgret, men senere indskrænket den for Landstingets Vedkommende og syntes nu at fortryde, at den overhovedet var indrømmet. - Imellem begge de to nævnte yderligheder staar Venstre roligt og sindigt paa Grundlovens Standpunkt, det hænder fuldt ud Kongens grundlovsmæssige Stilling og Rettigheder i alle Maader, men kan ejheller fravige sin grundlovsmæssige Pligt til at forkaste Lovforslag fra Regeringen, som det anser for skadelige. Man har saa længe med Urette kaldt Venstre et Omvæltningsparti, nu er det virkelige Omvæltningsparti rykket frem, det har allerede i Udlandet indsat flere af sine Mænd i Repræsentationen, og Begyndelsen til det samme her forsøges nu i denne Kreds og er videre bebudet ved det forestaaende almindelige Valg. - Som personlig ubekjendt i Kredsen havde Taleren haft Betænkeligheder ved at melde sig, af Frygt for at splitte Stemmerne men efter den almindelige Tilslutning, man havde givet ham ved Mødet i Herlufmagle, hvor man kjendte hans Betænkeligheder, saavel som tidligere ved Mødet i Glumsø, havde han ikke troet at burde afstaa de til ham rettede, paa disse Møder vedtagne Opfordringer, saafremt den samme Stemning her i Dag bekræftede sig. (Livlige Hurraraab fulgte paa denne Tale).

Geleff fandt det vanskeligt at træde frem her, da han ikke saaledes som Leth havde saadanne Mænd som J. A. Hansen og Alberti paa sin Side. Naar Leth havde betegnet Socialisterne som et Omvæltnings- og Oprørsparti [det sidste Udtryk brugte Leth ikke], viste de ved at stille en Kandidat op, at de kun vilde følge Lovens Vej. Det var ham uklart, til hvilket Parti Leth egenlig hørte, da han i et Brev først havde sagt, at han kun vilde stille sig, naar han kunde saa baade Høires og Venstres Stemmer; kun var det ham klart, at Leth vilde foretrække ogsaa at erholde Højres Stemmer fremfor at se en Socialist valgt. Det forenede Venstre var smedet sammen af flere Partier, men Leth havde vistnok til de moderate Venstremænd, som vilde svigte, naar det kneb. Hvorfor havde Gaardmændene saameget imod Talerens Valg? Der kom ikke Oprør, forbi han blev valgt; han vilde kun blive et radikalt Medlem, der vilde stemme med Venstre i de fleste Spørgsmaal, skjønt ikke melde sig ind i dette Parti. Det maatte forundre ham, at Gaardmændene foretrak en saa tvetydig Venstremand som Leth fremfor Taleren (Latter). Ja, det var ham personlig ligegyldigt, om ham blev valgt i denne Kreds eller ikke; han stillede sig, for at Arbejderne i Kredsen kunde saa en Repræsentant.

Leth kunde finde det meget rigtigt i taktisk Henseende, at Geleff angreb ham, men paaviste ved Oplæsningen af vedkommende Sted i det omtalte Brev, at han (L.) havde svaret, at han ikke var moderat Venstremand i anden Betydning, end at han vilde søge Optagelse i det forenede Venstre, en Udtalelse, der formentlig var klar nok (Bifald). Blev her en Socialist valgt, vilde derved gives Socialismen yderligere Mod og Krast til det bebudede videre Forsøg ved det almindelige Valg.

Geleff beklagede, at Leth ikke havde andre Grunde til at stille sig. Hvad enten Taleren her sejrede eller faldt, vilde Socialisterne stille Kandidater op andre Steder, hvor Arbejderne vare i Flertal, og fremtidig vedblive dermed (enkelte Stemmer: Hurra).

Leth bemærkede, at han i det hele havde udviklet sine Grunde.

R. Rasmussen fremhævede, at der ikke var en saadan Kløft mellem Gaardmænd og Husmænd, som maaske i de større Byer mellem Arbejdsgiverne og Arbejderne, og raadede Socialistførerne til derfor at blive hjemme i Stedet for at komme og sætte Splid her (Hør!)

Geleff hævdede, at der ogsaa paa Landet var en stor Kløft mellem de Besiddende og Arbejderne. Da Socialisterne saa ofte havde stemt med Venstre, burde Venstre nu gjøre Gjengjæld og i det mindste prøve ham, saa kunde de jo vælge en anden til Efteraaret, hvis de ikke var fornøjet med ham.

J. A. Hansen: Det var et Kunstgreb af Geleff at tale om Arbejdere, hvor han mente Socialister; de to Ting faldt ikke sammen; det var langt fra, at alle eller en Gang de fleste Arbejdere vare Socialister, tværtimod havde de allerfleste uden Tvivl slet ikke klaret sig, hvad der var Socialisternes Lære. Det var ogsaa et Kunstgreb at henvende sig om Hjælp til Gaardmændene; Venstre henvender sig til alle, baade Husmænd og Gaardmænd. Socialisterne vare et Omvæltningsparti, og naar Geleff havde sagt, at de kun vilde gaa Lovlighedens Vej, var det ingen Fortjeneste; det vare de nødte til. Men naar de vilde vælges, stak de Fanen ind; de maatte op med Lektien! Pio havde kaldt Venstres Virksomhed for Fæsteafløsningen en Plyndring af Godsejerne, som han iøvrigt billigede; men havde det været en Plyndring, vilde Venstre ikke have billiget det. Pio havde fordret, at Staten skulde opdrage Børnene i Forældrenes Sted; han vilde have Arveretten afskaffet; han havde talt om en Arbejderstat, hvori Arbejderne skulde raade; de nuværende Ejendomsforhold skulde være grundede i Love, som alene sikrede de Dovne, - var alt det ikke Omvæltning ? Naar Geleff i Rigsdagen vilde følge Venstre, maatte Taleren minde om det gamle Ord, at en Ven kan blive besværligere end en Fjende; han haabede, at Venstre aldrig maatte se den Dag, at dets Skjæbne beroede paa Socialisternes Understøttelse.

Bundtmager Michelsen, Næstved, erklærede sig for Venstremand, men mente, at Leth var for ukjendt i Kredsen, og omtalte, at Leth alt 1872 skriftlig havde spurgt ham, om der kunde være Udsigt for ham til at blive valgt i Næstvedkredsen. Taleren beklagede at være sat under Formynderskab ved at have modtaget et Brev, der fraraadede ham at stille sig nu, men gav ham Udsigt til næste Landstingsvalg. Han meddelte, at man i Næstved havde henvendt sig til Gaardejer Hans Pedersen i Engelstofte, hvem Taleren ansaa for en passende Kandidat.

J. A. Hansen oplyste, at det var efter hans Anmodning, at Leth havde skrevet hint Brev, da han den Gang ikke vidste, al H. Albretsen vilde stille sig.

Landstingsmand J. Andersen bemærkede, at det var ham, der havde skrevet det andet Brev, som han fandt det højst indiskret af Michelsen at fremdrage, da det var fuldstændig privat. Han vilde gjerne have virket for Michelsen, men havde fra alle Sider overbevist sig om, at dennes Valg var umuligt.

Gaardejer H. Pedersen, Engelstofte, erklærede at have tilbudt at være Leths Stiller; selv vilde han ikke stille sig, saalænge der var Tale om Leths Kandidatur.

Geleff protesterede mod enkelte Udtryk af J. A. Hansen. Leth havde skrevet. at Socialisterne hængte sig fast i Frakkeskjøderne paa ham (Leth: Det har jeg ikke skrevet!), det skulde i hvert Fald gjøre ham ondt, om nogen Socialist vilde hænge sig ved Leth. Dersom Arbejderne i denne Kreds ikke vare Socialister, skulde de nok blive det (Latter), ja lad os se om et Aar!

J. A. Hansen troede ikke paa Spaadomme; sligt overlod han til gamle Kjællinger. Socialismen vilde aldrig her saa den Udbredelse som i Tydskland.

Væver N. Andersen, Sipperup, tilraadede at se sig om efter en Kandidat i Kredsen. Parcellist Hans Hansen, Rønnebæk, ønskede en Mand udenfor Partierne. Johan Jakobsen, Tybjerg, anbefalede Leth og opfordrede til at stole paa J. A. Hansens og Albertis Anbefaling. 

Pio gav en nærmere Forklaring af, i hvilken Betydning han vilde have brugt Ordet "Plyndring" paa det paagjældende Sted. J. A. Hansen bestred, at denne Forklaring kunde læses ud af det, Pio havde skrevet, og vilde lade dette aftrykke i "Næstv. Tid." Pio vilde da forsvare sin Forklaring paa løse Sedler og lade disse omdele gratis. Paa Opfordring fra en Stemme i Forsamlingen ytrede Pio om Socialisternes Forhold til Religionen, at dette i Korthed bestod i, at de tillod enhver at have sin Tro. Med Hensyn til Børneopdragelsen udtalte han, at Meningen ikke var, som man havde beskyldt Frimurerne for i Norge, at nedsalte Børnene og sende dem bort, heller ikke at oprette almindelige Ammestuer; men Staten havde en Pligt til at tage sig af Børnene.

J. Andersen anbefalede Leth som en Mand, hvis juridiske Dygtighed selv Modstandere anerkjendte.

Alberti opfordrede atter Geleff til at fremkomme med sit Program og berørte adskillige af Socialisternes "brændende Spørgsmaal," saasom Ægteskabet, Arveretten osv., som Forsamlingen burde høre noget nærmere om.

Geleff søgte da nærmere at forklare Socialisternes Standpunkt overfor Religionen, men tilstod, at han personlig ikke havde megen Religion. Ægteskabet burde være en fri Kjærlighedsforbindelse, der let kunde løses, naar de paagjældende vare enige derom.

Endnu i nogen Tid fortsattes Ordskiftet, under hvilket J. A. Hansen under Forsamlingens livlige Tilslutning paaviste det urimelige og uholdbare i de socialistiske Lærdomme. Efter at der var begjæret Afslutning, foretoges Afstemning, og efter Udfaldet af denne erklærede Leth, at han modtog Opfordringen til at stille sig som Kredsens Kandidat

(Morgenbladet 25. januar 1876).


Atelier Bjørnsdal, fotograf Albert (Rudolf Albert) Schou (18491900), fotograf Georg Waldemar Ferdinand Alexandersen (1843-1931) og fotograf Carl Sofus Poulsen (1857-1938): Overretsprokurator, politiker Frantz Henrik Theodor Leth (1825-1911). Det kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret.


Overretsprokurator Frantz Henrik Theodor Leth (1825-1911) var en dansk overretsprokurator og politiker var blevet cand. jur 1853. Han var notarius publicus i Aabenraa 1855-1864, overretsprøveprokurator i øbenhavn 1864-1866 og overretsprokurator fra 1866 (fra 1868 var titlen ændret til sagfører). Han opstillede til Folketinget i Københavns 3. kreds for det Bergske Venstre uden at blive valgt, men blev som nævnt valgt ved suppleringsvalget i Næstved. Dette skete også ved de følgende valg indtil han 1892 trak sit kandidatur. Da Københavns liberale Vælgerforening i 1903 blev splittet, forblev Leth loyal mod Venstreregeringen og blev formand for den ny (loyale) venstreforening. Hans interesser var husmændene og foreslog fra 1880 forbedring i fæste- og lejehusmænds kår. I 1887 stillede han et forslag om hemmelig afstemning ved rigsdagsvalg. Han er begravet på Vestre Kirkegård.


Folkethingsvalget i Næstved. Udfaldet af dette, Overretsprocurator Leths Valg, er allerede meddeelt imorges. Efter "Næstved Avis" meddele vi Følgende om selve Valghandlingen, ved hvilken der fremstillede sig 4 Candidater, nemlig Væver Niels Andersen af Rønnebæk-Sipperup, d'Hrr. Poul Geleff og Overretsprocurator Leth af Kjøbenhavn samt Borgmester Rump af Korsør.

Valgbestyrelsens Formand, Borgmester Petræus, aabnede Valghandlingen med et Leve for Konge og Fædreland og gav Ordet til Væver Niels Andersen af Rønnebæk-Sipperup, som i faa Ord gjorde Rede for sin Stilling, der nærmest maatte henregnes til den socialistiske Retning.

Derefter fik Hr. Geleff Ordet. Det, som Høire havde gjort for Arbejderne, havde det, yttrede han bl. A., først gjort, da det var nødt dertil. Det var ganske vist, at der iblandt Venstrepartiet gaves oprigtige Frihedsvenner, men Partiet i sin Heelhed havde Intet gjort for Arbejderne, og derfor opfordrede han Vælgerne til at stemme paa deres egen Candidat. Skulde han trække sig tilbage, maatte det være for en Venstremand, der ikke stod med det ene Been i Høire og med det andet i Venstre, saaledes som Overtoldprocurotor Leth gjorde. Det var ikke sandt, at der ved den socialistiske Læres Udbredelse var sat ondt Blod iblandt Huusmænd og Inderster paa den ene og Gaardmændene paa den anden Side; thi Gaardmændene vare altfor frisindede til, at de i nogensomhelst Retning skulde vilde lægge Baond paa dem, der paa en eller anden Maade vare afhængige af dem. For een Gangs Skyld anbefalede han Gaardmændene at stemme med Huusmændene; thi i hans (Talerens) Valg laa der ingen Fare for Samfundet. Hvis han blev valgt, vilde han være nødt til i de allerfleste Tilfælde at stemme med Venstre. Og saasnart de socialistiske Ideer fik et Organ i Folkethinget, saasnart Arbeiderne kunde saae Lov til ligesom alle andre Samfundsklasser at forebringe deres Ønsker i Landets lovgivende Forsamling, vilde al Frygt for Socialismen forsvinde. Socialisterne vilde kun gjennem Reformer forbedre Samfundet, og de vilde kun gaae langsomt og Skridt for Skridt fremad; thi af Historien vidste man, at en altfor stærk Fremadskriden blev efterfulgt af en Reaction. Det var hans personlige Mening, at Hær og Flaade aldeles burde afskaffes, og den Tid var ikke fjern, hvor al Krig vilde være en Umulighed: thi man vilde mere og mere komme til Erkjendelse af, at Krigene kun bleve førte for at hæmme altfor stærke Frihedsbevægelser.

Redactionssecretair Ravnholdt fra Ringsted anbefalede Overretsprocurator Leth som en Mand, der stod paa Venstres Standpunkt, og paa hvem man i alle Retninger kunde stole.

Overretsprocuratur Leth fremhævede, at det var første Gang, at en Socialdemokrat stillede sig ligeoverfor en Venstremand, og det maatte være et Vidnesbyrd om, at Venstre ikke havde gjort fælles Sag med Socialdemokraterne. Venstre stod paa Grundloven som den faste Basiis for vor fremtidigt Udvikling; Venstre havde altid viist og vilde stedse vedblive at vise Maadehold. Taleren var opfyldt af Loyalitet og Ærefrygt for Kongen og Tillid til hans ophøiede Hensigter. Venstre beklagede vel, at Grundloven er bleven indskrænket, men det havde dog viist, at det havde en ærlig Stræben efter at saae noget Godt ud af den. Venstre arbeider for Alle, saavel Høie som Lave; dets Program er, at Enhver stilles lige for Loven, en bedre Underviisning i Almueskolerne, en ligeligere Fordeling af Skattebyrden og en heldig Gjennemførelse af Retspleiens Omordning er Venstres Hensigt.

Landphysikus Knudsen anbefalede Borgmester Rump som en frisindet og oplyst Mand.

Borgmester Rump, som ikke havde nogen politisk Fortid, gjorde i et fortrinligt Foredrag Rede for sin Stilling til de Spørgsmaal, som fortrinsvis staae paa Dagsordenen. Med Hensyn til Arbeiderspørgsmaalet udtalte han, at han fandt det aldeles i sin Orden, at den fornuftige Arbeider paa Grund af alle Livsfornødenhedernes Priisstigning søgte at forbedre sin Stilling, og det vilde være ham en stor Glæde, hvis der gaves ham Leilighed til at bidrage dertil. Derimod kunde han ikke være med til at støtte Socialisterne, som vare et samfundsopløsende Parti; istedetfor at oplyse Arbejderne vildledede Socialismen dem og udspredte Had og Mistillid iblandt dem mod andre Klasser. Er det et Beviis paa, at Socialisterne ville Orden og Fred? Hr. Geleff havde sagt, at de Store havde kastet ham og de andre Socialister i Fængsel, fordi de vare bange for dem. og fordi de vilde hjælpe de Smaa, men Taleren vidste, at det var fordi de havde overtraadt Landets Love (Hør, hør!). Ogsaa af det forenede Venstre var Taleren en Modstander, ikke fordi det havde organiseret sig som Parti: thi Partier vare en naturlig Følge af Frihedsudviklingen, men fordi det fordrede af sine Tilhængere en blind Følgen gjennem Tykt og Tyndt. Følgen heraf blev, at Sagerne i Rigsdagen ikke fik den tilbørlige omhyggelige Drøftelse, men bleve afgjorte i et Par Timers Partimøder. Istedetfor at gjøre sin Indflydelse gjældende for ved Dygtighed at faae Plads i Kongens Raad, lagde Venstre hele Vægten paa Talmajestæten. Endnu er det socialistiske Parti ikke farligt, men det kan blive det, og naar Socialismen engang bliver saa mægtigt, at det besætter de fleste Pladser, saa kan Venstre sige, at det har beredt Veien for den. (Da Borgmester Rumps Tale oftere blev afbrudt af Støi og Tumult fra de Forsamledes Side, rettede Landsthingsmand Jens Andersen, Skjelby, med kraftige Ord en Appel til Vælgerne om at vise den Takt at forholde sig rolige og lade politiske Modstandere komme til Orde.) Efterat Taleren dernæst havde udviklet, at han med Hensyn til Hærloven vilde støtte Regjeringen, udtalte han sluttelig, at han under visse Betingelser nok kunde være med til en Indkomststat, og at han ligesom Hr. Leth vilde være med til at omordne vor Retspleie, hvortil han følte sig qvalificeret.

Efterat saaledes samtlige Candidater havde havt Ordet, forefaldt der forskiellige Interpellationer, førend man skred til Afstemning.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 3. februar 1876)


Avisen noterer at borgmester Rump "ikke havde nogen politisk fortid", men Rump havde klart tilsluttet sig synspunkter fra Højre. Om borgmester Nicolai Reimer Rump, se indslaget om denne.

Folkethingsvalget i Næstved. Det var en Trykfeil i "Næstved Avis", at den første af Candidaterne, der havde Ordet, Væver Niels Andersen, nærmest maatte henregnes til den socialistiske Retning. Der skulde istedet for have staaet til den moderate Retning. Efter Valghandlingens Tilendebringelse fandt der, ifølge "Næstved Avis", paa "Viinhuset" en Spisning Sted. til hvilken Borgmester Rump var indbudt som Æresgjæst, og hvori Vælgere fra Byen og Landet deeltoge. Under Maaltidet blev Hr. Rump hædret i forskjellige Skaaltaler, og der udbragtes desuden en Række deels politiske og deels private Skaaler, af hvilke Bladet kun nævner en for de hæderlige Mænd af Bondestanden, der havde været Borgmester Rumps Stillere, nemlig: Gaardeier Jacob Mathiesen af Engelstofte, Sognefoged og Dbmd. Anders Rasmussen af Næsby og Gaardeier Niels Christensen af Glumsø.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 4. februar 1876).

02 december 2022

Overfald. (Efterskrift til Politivennen)

Overfald. Ved Kredsretten i Flensborg forhandledes i Fredags en ejendommelig Sag. En Teglmester Ramp fra Egernsund var tiltalt for at have overfaldet og mishandlet en Garver Tegge fra Alnor. Under Proceduren oplystes følgende: Tegge var en Aften sent i Oktober Maaned paa Vejen hjem fra Graasten tilligemed sin Datter og en Brodersøn. Da de vare komne forbi Nalmadebro, mødte de tre Mænd, af hvilke den største gik lige løs paa Tegge, uden al denne havde givet nogen som helst Anledning dertil, tog sat i ham og bibragte ham flere Slag med knyttet Næve i Ansigtet, saa Blodet strømmede ned af det. Ved det sidste Slag styrtede Tegge til Jorden. Hans Datter undløb, forfulgt af den Person, der havde mishandlet Faderen og, da han ikke kunde indhente Datteren, vendte tilbage og endnu en Gang slog Tegge til Jorden. Samme Aften blev ogsaa en Arbejdsmand Stoldt overfalden og saaret i Hovedet af en ubekjendt Mandsperson. Ramp har hele Tiden nægtet at være Gjerningsmanden og havde i Fredags bragt flere Vidner med, der skulde bevise hans Uskyldighed. Men til almindelig Forbavselse bekjendte et af Vidnerne, en Arbejdsmand Albertsen fra Flensborg, at det var ham, der havde begaaet Overfaldet. Han og Ramp havde hin Aften fulgtes ad. Ramp havde tidligere ikke villet tilstaa dette for ikke at bringe Albertsen i Ulykke, men da det begyndte at knibe for ham selv, havde han tvunget Albertsen til selv at an￾give sig som Gjerningsmand. Ramp blev da selvfølgelig frifunden, og der vil nu blive anlagt Sag imod Albertsen. Da denne i Retten blev adspurgt, hvorfor han havde overfaldet og mishandlet Tegge, svarede han, "at han havde hørt, at Tegge var en eksalteret Dansk." Her foreligger altsaa et rent politisk Overfald, en Hævn af politiske Motiver paa sagesløs Mand. Sagen kaster et ejendommeligt Lys paa Tilstanden dernede og paa den ved visse tyske Smaablades stadige Ophidselser fremkaldte Demoralisation blandt de lavere Klasser, navnlig i den sydlige Del af Nordslesvig. Man kan derfor kun glæde sig over, at Kredsretten har faaet Lejlighed til at afstraffe en slig Misdæder.

(Jyllandsposten 19. januar 1876).


Et Overfald ved Kredsretten i Flensborg blev for en halv Snes Uger for handlet en Sag om et Overfald paa Garver J. Tegge fra Alnor, hvor det mærkelige Tilfælde indtraf, at Retten frifandt den Tiltalte, fordi i sidste Øieblik et af Vidnerne paatog sig Gjerningen. Om denne mærkelige Sag indeholder "Flensborg Avis" for i Gaar følgende Erklæring fra Garver Tegge:

Paa Grund af de mange Forespørgsler der fra Tid til anden ere blevne rettede til mig om, hvad Resultat min Klage over de de kjendte Overfald den 10. Oktober f. A har ført til, tillader jeg mig herved at bede Dem Hr. Redaktør! om at optage Efterstaaende, der baade er overensstemmende med Rettens Protokol og Sandheden, i deres ærede Avis. Den nævnte Dags Aften var jeg gaaet til Graasten for at hente min 14aarige Plejedatter, som var der til Besøg. Klokken lidt over 11½ vare vi paa vor Hjemvei komne i Nærheden af det første Hus ved Nalmadebro, 1/8 Mil fra Graasten, og her mødte vi 3 Mandfolk, som spærrede Veien for os, endskjønt vi søgte at undgaa dem ved at vige ud til Siden. Da det var mørkt, kjendte jeg dem ikke, men en af dem, en stor Karl, slog mig med sin knyttede Næve i Ansigtet, idet han brølede: hvad er det for en Karl? Han blev ved at slaa løs paa mig, indtil jeg faldt, hvorved jeg slog begge Albuer i Stykker. Min Pleiedatter har imidlertid løben fra os skreg, at de sloge mig ihjel. Karlen løb nu efter hende og raabte: Vil du holde Mund, ellers skal jeg ... . Da jeg atter havde reist mig, slog han for anden Gang løs paa mig indtil jeg atter faldt. Jeg blev nu bange for, at de tre Mand vare enige om at overfalde mig og at det muligvis var Røvere, da de to ikke gjorde noget Forsøg paa at forhindre den ene i at slaa mig, men saa forlod denne mig og gik hen til de to, og idet jeg nu for anden Gang reiste mig, raabte en af dem: Gaa nu hjem, du Lømmel, ellers faar du mer Jeg skyndte mig nu hjem og de tre gik ad Graasten til. Jeg meldte det forefaldne til Politiet. To Dage senere fik jeg at vide, at 2 Karle og 2 Piger cirka 10 Minutter før mig paa samme Sted vare blevne overfaldne af 3 Personer. Den ene Karl og en af Pigerne flygtede, og jeg mødte dem i Nærheden af Graasten, den anden Karl havde derimod ved at værge sig faaet nogle Saar af et skarpt Instrument, hvorpaa han blødende tog Flugten, forfulgt af de tre Subjekter. En af Pigerne lykkedes det at skjule sig ved det nærmeste Hus, og hun havde ogsaa kjendt den ene af de tre Personer, nemlig August Rampe, en Preusser, der arbeide som Teglværksmester ved Egernsund. Ved Forundersøgelsen viste det sig, at denne Rampe, Chr. Schørsenberg fra Eutin og Hans Damm, kaldet Albertsen fra Egernsund, samme Dags Eftermiddag vare seilede til Graasten. Den 22 Oktober f. A bleve som mistænkte fremstillede for Retten Rampe, Schørsenberg og Chr. Damm, en broder til den nævnte Hans Damm. Denne sidstes Adresse havde man i Følge Gendarm Schrøder's Sigende ikke kunnet faa at vide, da man kun vidste saa meget om ham, at han arbeidede ved en Kaserne i Flensborg. Af Forhøret fremgik, at Rampe havde overfaldet H. Jensen, og i det hele taget viste det sig, at de tre Kammerater have handlet i Fællesskab. Den 14. Januar fremstilledes i Kredsretten i Flensborg en Karl, Hans Albertsen fra Freimöllen, den samme Person, der i Egensund gik under Navn Hans Damm, og denne erklærede nu, at han den 10. Oktober havde overfaldet mig, og som Grund hertil angav han, at han havde hørt, at jeg var dansksindet og gjerne søgte Strid med tydsksindede Medborgere. Albertsen kunde efter Størrelse og Figur godt passe til den Fyr, der overfaldt og slog mig den 10. Oktdr. f. A., og da han selv erklærede at være Gjernmgsmanden, maatte jeg jo tro det, endskjønt jeg aldeles ikke kunde huske nogensinde for at have set ham, hvorfor det endnu er mig uforstaaeligt at netop han skulde overfalde mig. Han blev efter Statsadvokatens Andragende dømt til 2 Maaneders Fængsel samt til at betale Sagens Omkostninger: men hverken han eller jeg var tilfreds med denne Dom. hvorfor jeg forlangte en Tidsfrist af Dommen, for at kunne gaa videre i Sagen. Denne Udskrift har jeg endnu ikke modtaget, og dog er der nu gaaet over 5 Uger siden den Dag. Saaledes staar Sagen for Tiden.

(Dannevirke 29. marts 1876).


I februar 1878 var garver Tegge atter involveret i en sag for fornærmelser mod landråd Levetzau. Sidstnævnte havde erklæret kommuneforstandervalg for ugyldigt og udskrevet et nyt. Tegge erklærede nu at landråden var lunefuld og at han ikke ville rette sig efter landråden. For det fik han en mulkt på 50 rigsmark (eller 5 dages fængsel). Tegge døde sammen med sin kone januar 1897 af kulosforgiftning, omkring 70 år gammel. Han var oprindelig fra Brandenburg, men havde levet ca. 40 år som garver i Alnor.