22 oktober 2020

Hertugdømmerne. (Efterskrift til Politivennen)

Hertugdømmerne. Regeringskommissæren har entlediget Tingskriveren i Frøs og Kalslunds Herreder, E. W- Müller, og dertil konstitueret H. M. Holgersen. Kjøbmand Henningsens Valg til Raadmand i Flensborg er sat ud af Kraft, og Agent Jensen gjenindsat i denne Stilling. De afskedigede Herredsfogder ere tillige entledigede som Justiarier for de i deres Distrikter liggende adelige Godser, og Sognepræst Davidsen i Aller er udnævnt til Hovedpræst ved Mariakirken i Haderslev. - Politiøvrigheden i Tønder er overdraget Amtmanden i Tønder Amt. (Fædrl.)

Den overordentlige Regeringskommissær for Hertugdømmet Slesvig har under 22. August sat flere siden den 17. Marts 1848 af den saakaldte provisoriske Regering og det saakaldte Statholderskab udstedte Love og Anordninger ud af Kraft, deriblandt Anordningerne om Borgervæbning, Ret til offentlige Forsamlinger, Pressefrihed, Myntsorter hvori Betalingerne til de offentlige Kasser kunne skee, mobile Sikkerhedsvagter i Landdistrikterne, Understøttelse af de (i Oprørets Tjeneste) Udkommanderedes Familier og af de Saarede og de Faldnes Enker og Børn saavel som disses Pensionering, Jagtregalets Ophævelse. - Preussiske Dalere modtages i de offentlige Kasser indtil videre til 40 sk. Kour.

- - -

Fra Apenrade skrives under 28. Aug. Det er hartad mageløst, med hvilken Frækhed Præsterne her paa Egnen endnu vove at trodse deres retmæssige Øvrigheds Befalinger. Præsten Beyer i Tinglev har saaledes, da han endelig saae sig nødsaget til at bede for Kongen, gjort dette med den Bemærkning, at det var blevet ham befalet, og, saasom han adlød enhver Befaling, saa adlød han ogsaa denne, "og saa ville vi", vedblev han, "da bede etc." Er en saadan Bøn ikke ringere end slet ingen? Dette synes i det mindste hans Kollega Høeck i Ulk at tro, og han, der forresten ogsaa er bekjendt som Oversætter af den schleswigholsteinske Feltpræst Utgenannts "Første og andet Brev til Kongen af Danmark" (hvorfor denne takker ham i hans Offrenes Sendschreiben für Rechnungsablage") - har derfor hidindtil aldeles undladt den foreskrevne Kirkebøn. Disse Fakta kunne bevises, og de overgives til Offenligheden af en Beboer af de nævnte Sogne. - Vi lykønske os til at have faaet en Mand til dansk Præst (Adjunct Leth), hvis Hjærte, Aand og Gaver svarer til Vigtigheden af denne Post, der fordum planmæssig er bleven anseet og behandlet som en aldeles underordnet og vi haabe, at Fremtiden bedre vil opfatte og hævde dens Betydning her i den danske By. (Fdl.)

Svensk Lieutenant Lindstrøm, som har gjort Felttogene med Oprørerne med, og er bleven hædret med Dannebrogs Ridderordenen, har, ifølge "Hamb. Korr.", mældt sig hos General Willisen, for at indtræde i Insurgenterncs Armee. Man vilde i Førstningen ikke modtage ham, men da han forsikkrede, at "han havde et rent Sindelag", saa blev han optagen som Offiiccr. - Ved denne Leilighed opfordrer man fra Rendsborg flere svenske Officerer, der maatte føle Sympalhi for den slesvigholstenske Sag, til at mælde sig, da der ikke vil være noget ivejen for deres Indtrædelse i Armeen. Vi maa iøvrigt med Hensyn til denne Officers lette Sympathier bemærke, at han først for 14 Dage siden havde mældt sig her hos Krigsministeriet for at indtræde i den danske Armee. (B. T.) 

(Ribe Stifts-Tidende 3. september 1850)


"Burning of the lesser camp, at Kochendorf", illustration fra Illustrated London News, 12. oktober 1850.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar