27 januar 2022

Suenson møder Tegetthoff. (Efterskrift til Politivennen)

- Orlogefregatten "Niels Juel", der som bekjendt i disse Dage er kommen hjem fra sit Middelhavstogt, traf ved Korfu sammen med sin gamle Modstander fra Helgoland, den østerriske Fregat "Schwarzenberg", som endnu føres af Admiral Thegetoff. Som man kunde vente, benyttede Orlogskapitain Suenson Lejligheden til at sige sin kjække forhenværende Fjende nogle Complimenter for hans Mod og Koldblodighed i det kritiske Øieblik, da der under Fægtningen gik Ild i "Schwarzenberg". Den danske Fregat, som tilligemed en fransk Kollega havde eskorteret Kong Georg fra Athen til Korfu, laae tilankers udenfor den unge Konges smukke Landsted, da "Schwarzenberg" et Par Dage efter dens Ankomst en Aften passerede forbi og lagde ind i Havnen. Saasnart Kapitain Suenson den følgende Dag var bleven underrettet om, at Østerrigerne vare komne, lod han sin Chefchalup bemande, iførte sig sin Galauniform og lagde til ved Siden af den østerrigske Fregat. Paa Grund af Karantainen maatte Østerrigerne endnu ikke kommunicere hverken med Befolkningen i Land eller med de Skibe, der allerede havde gjennem gaaet Karantainen, og Admiral Thegetoff var derfor nødsaget til at indskrænke sin Høflighed til ligeledes i fuld Uniform at give Møde paa Falderebstrappen, hvorfra der derpaa udvexledes forskjellige Komplimenter. Dagen efter gjentog den samme Scene sig ved "Niels Juel", og først nogle Dage senere traf de to Chefer sammen ved Taffelet hos Kong Georg. Admiral Thegetoff udtalte sig paa den meest smigrende Maade om den af de danske Sømænd ved Helgoland udviste Bravour, og denne Roes gjentoges af flere af de østerrigste Officerer, da de senere besøgte "Niels Juel". Det forbavsede dem i høi Grad, at Sporene af det i Tydskland saa meget omtalte 14 Fods Hul ikke vare at finde, og da Samtalen ved denne Lejlighed kom til at berøre Preusserne, mødte de danske Officerer den fulbstændigste Sympathi i deres Ønsker om, at denne Magt om ikke altfor lang Tid maatte faae sit Overmod knækket. De gjensidige Visiter endte med en storartet Udvexling af Fotografier og Salutstud.

(Roskilde Avis 2. november 1865).

Bemærk at avisen har fået den østrigske admirals navn galt i halsen. Mødet omtales senere hvor Suensons dagbogsnoter er indføjet:

Fregatterne "Niels Juel" og "Schwarzenberg" ankom omtrent samtidig en af de sidste Dage af August Maaned til Corfu Rhed.

Fra den østerrigske Fregat vaiede Karantæneflaget, saa noget egentlig Samkvem mellem de to Skibe kunde ikke finde Sted.

"Igaar Aftes" — skriver Orlogskapitain Suenson under 28de August — "eller morges tidlig er Admiral Tegetthoff ankret paa Corfu Rhed med "Schwarzenberg" og en Korvet. Jeg fik at vide, at han var i Karantæne, og roede langs Siden for at komplimentere ham. Det er en sjelden smuk, elegant og vakker Mand."

Det var første Gang at de to Modstandere fra Helgolands-Bugten mødtes paa fredelig Vis. Da Orlogskapitain Suenson i sin Gig kom paa Siden af "Schwarzenberg", stod Tegetthoff allerede nede paa Faldrebet for at tage imod ham.

"Seirherren fra Helgoland", som den Gang allerede var en Mand paa 6o Aar, kjendte ikke Tegetthoff. Da Giggen lagde til, spurgte den danske Chef efter Admiralen, som han var kommen for at komplimentere, og blev næppe lidt forundret, da den 38-aarige østerrigske Admiral med det friske, ungdommelige Ansigt rakte Haanden ud med de Ord: "Jeg er Tegetthoff!"

Under Opholdet ved Corfu fortsattes Bekjendtskabet saa godt som Forholdene tillode det. Tegetthoff var endnu samme Dag paa Siden af "Niels Juel" for at gjengjælde Besøget, og da "Schwarzenberg"s Karantæne Dagen efter blev hævet, aflagde den østerrigske Admiral den 30te August et længere Besøg ombord i den danske Orlogsmand.

"Omtrent Kl. 3" — skriver Orlogskapitain Suenson — "kom Tegetthoff ombord med sin Stabschef og sin Skibschef. Han var overordentlig elskværdig, bad mig om at maatte se Fregatten i alle Kroge og blev vel en Timestid."

(O. Lütken: Vice-Admiral Edouard Suenson. 1888)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar