27 januar 2022

Jürgen Bremer. (Efterskrift til Politivennen).

Jürgen Bremer (1804-1874) er nævnt adskillige gange på denne blog. Han var en slesvig-holstensk politiker som især virkede i Flensborg. Efter at have afsluttet sit jura-studium på universitetet i Kiel blev han 1828 sagfører (advokat) i Flensborg.

1846 medlem af Slesvigs stænderforsamling. Marts-oktober 1848 var han medlem af den provisoriske regering i Rendsborg, hvor han var justitsminister og repræsentant for den nationalliberale slesvig-holstenske bevægelse. Medlem af Slesvig-Holstens Landesversammlung december 1848, overappellationsretten i Kiel 1849-1852.

Magistraten i Flensborg modtog en skrivelse fra den provisoriske regering den 26. marts 1848 om at anerkende den. Magistraten bestod af 8 mænd, mens det borgervalgte deputeretkollegium af 24 medlemmer. Disse anerkendte enstemmigt den provisoriske regering, uden at dette dog nødvendigvis betød en tilslutning til dens politik - den kunne også være et udslag af at bøje sig for overmagten og hensynet til ro og orden (der var slesvig-holstenske tropper i byen), i hvert fald anså såvel Magistrat som deputeretkollegium ro og orden som stående over nationale sympatier uanset hvilke tropper der beherskede Flensborg i perioden 1848-1851. Jürgen Bremer var på slesvig-holstensk side. Han blev 1852 landsforvist og nedsatte sig som embedsmand i Lübeck. 

X Flensborg, den 26de Oktober. Fra vor Korrespondent.. Bladene have allerede berettet, at Borgermester Bremer definitivt er afgaaet, men hans Afskedigelse skal dog endnu ikke være endelig bestemt. Som jeg allerede i mit forrige Brev underrettede Dem om, var Bremer for nogen Tid siden bleven kaldt til Slesvig, hver han blev anmodet om at søge sin Afsked; hans Vægring derved har, som man vil vide i velunderrettede Kredse i Slesvig, fremkaldt en Meningsforskjellighed mellem de regjerende Herrer, og saaledes svæver Sagen endnu uafgjort. Vi dansksindede Flensborgere have ikke Noget imod at beholde Borgermester Bremer her, saalænge vi dog ere nødte til at blive under preussisk Herredømme, da vi neppe kunne vente at faa en Mand, der i det Hele taget vilde være mere human imod os, medens vi saare let kunne faa En, der gik langt mere tyrannisk tilværks, end Bremer har gjort. Det Rygte, at han er en slesvigholstensk Wühler, skriver sig egentlig mere fra forrige Krig; Manden har ialtfald vist sig langt bedre end sit Rygte. Indsættelsen af preussiske Embedsmænd her i Landet, som i Begyndelsen forekom os at være en Lettelse imod de slesvig holstensk sindede Embedsmænds umålelige Tryk, og som vi derfor hilsede med Glæde, gjør os nu noget ængstelige tilmode, da vi belærte ved alle de Provindsers sørgelige Historie, som Preussen lidt efter lidt har annekteret, vide, at dette er Begyndelsen til Anneksionen.

(Dags-Telegraphen 2. november 1865)


Jürgen Bremer. Museen-sh.

Bremer var i april 1864 blevet førsteborgmester (Oberpräsident, erster Bürgermeister) i Flensborg. Han blev afskediget med fuld løn - vartpenge - fra 1. december 1865. I hans sted blev udnævnt aktuar Trittau Karl Otto Wilhelm Bong-Schmidt, der kom fra en borgmesterstilling i Itzehoe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar