29 december 2020

Valgberettigede afvist i Slesvig By. (Efterskrift til Politivennen)

Slesvig-Holsten. Slesvig, 4. dec. I går blev flere af de stemmeberettigede som var udelukket fra valglisterne, indkaldt til valgkollegiet som svar på deres klage indgivet til valgchef amtmand og overdirektør Davids. Ved drøftelsen af ​​valgkollegiets motiver spurgte valgchefen blandt andet en af ​​de involverede om han var involveret i den "oprørske" statsforsamlings beslutninger? Der har været mange protester mod dette navn, men det må overlades til de tyske forbundsregeringer at afgøre om den statsrepræsentation der er oprettet og udpeget under deres myndighed, fortjener et sådant navn. Replikken om at den amnesti som suverænen proklamerede, unddrager de involveredes politiske adfærd, og at der følgelig ikke kunne påvirke ham yderligere juridiske ulemper, blev naturligvis lige så lidt accepteret som sandheden om at stemmeret og valgbarhed er juridisk en ret, der er givet til private, og at vedkommende, selv om han ikke må fortsætte de offentlige eller officielle funktioner i sin tidligere stilling fordi han er vendt tilbage som privatperson, men kun er stemmeberettiget og stemmeberettiget som privatperson. Da det i redegørelsen blev gjort klart for en anden person at heller ikke han var "uplettet" fordi han var medlem af statsforsamlingen og var blevet fjernet, pegede han på sit Danebrogs Ridderkors, som kongen havde overladt til ham, og blev tildelt af ordenskapitel af det lokale valgkollegium og rapporterede om den fornærmelse der var forårsaget mod ordenen. Som det kunne forventes blev alle de inviterede afvist med deres klager. (H.N.).

Schleswig-Holstein. Schleswig, 4 Dec. Gestern waren mehrere von den auf den Wahllisten ausgelassenen Wahlberechtigsten in Veranlassung ihrer bei dem Wahldirecteur Amtmann und Oberdirecteur Davids eingereichten Reclamation vor das Wahlcollegium geladen. Bei Erörterung der Motive des Wahlcollegiums hat der Wahldirecteur unter anderm an einen der Betheiligten die Frage geethan, ob er sich bei den Bechlüssen derr "insurrectionellen" Landesversammlung betheiiligt? Gegen diese Bezeichnung hat man gehörig remonstrirt, muss jedoch den deutschen Bundesregierungen es anheimgeben ob die unter deren Autorität entstandene und berufene Landesvertretung solchen Namen verdiene. Die Enntgegnung, dass die vom Landesherrn proclamirrte Amnestie eben das politische Verhalten des Betheiligten betregge und folglich keine weiteren Rechtsnachtheile ihn treffen könnten, fand freilich ebenso wenig Eingang, wie die Wahrheit dass die Wahlberechtigung und die Wählbarkeit gesetzlich ein den Privaten zustehendes Recht ist, und der Betreffende, wenn er auch die öffentlichen oder Amtsfunctionen in seiner frühern Stellung nicht fortsetzen dürfe, weil er als Privatperson zurückgekehrt, doch auch nur als Privatperson wahlberechtigt und wählbar sey. Als einem andern der Reclamation zu erkenne gegeben ward dass auch er nicht "unbescholten", weil er Mitglied der Landesversammlung und entfernt gewesen, hat dieser auf sein Danebrogs-Ritterkreuz, welches der könig ihm gelassen, gewiesen und wird dem Ordenscapitel von der im hiesigen Wahlcollegium dem Orden zugefügten Kränkung Anzeige machen. Alle Geladenen wurden, wie vorauszusehen, mit ihren Reclamationen abgewiesen. (H. N.).

(Allgemeine Zeitung. 12. december 1852)

28 december 2020

Tønning. (Efterskrift til Politivennen)

Tønning, den 24de November. (Dv.) Med Fremgangen af den danske og, som vi Danske idetmindste allesammen troe, retfærdige Sag er der i den senere Tid her i Slesvigs sydvestlige Hjørne indtraadt en Standsning, for ei at sige et Tilbageskridt. - Postmester Munderloh er kaldt tilbage, og den Bortløbne har indtaget hans Plads. Herværende Borgermester Dubell er ogsaa kaldet herfra, endskjøndt han ønskede at blive, og en forhenværende Advokat i Wesselburen, nu tilsidst hos Hr. Borgermester Hakon Grüner i Husum - Johannsen - er kommen i hans Sted. Begge vare i Sandhed danske Mænd og kom herhen i September 1850, af Oprørerne forjagede under Bombardementet af Frederiksstad indtil Danskerne atter fik Overhaand. Desuden har Borgermester Dubell den Roes, virkeligen selv at have været Borgermester, hvad ingen af hans Formænd kunne rose sig af. Desuden var han elsket af Menigmand og Middelklassen, som altid have været undertrykte her. Det er muligt, at han en enkelt Gang har været noget overilet; men han har ogsaa havt med en Pøbel at gjøre, der i Selvraadighed og Voldsomhed neppe har sin Mage nogetsteds, og med et Aristokrati, som, med Landsekretair Haase in Spidsen, forstaaer at fremstille en Sag, som det lyster, især da hele Retten her i Eidersted beroer for Størstedelen paa usus (Sædvane). Begge, baade Munderloh og Dubell, vare imidlertid, som sagt, Danske i Sind og Skind, og sendtes hertil, da Ingen vovede at komme, Nu lide begge Nød med deres Familier. Og det er mere end sandsynligt, at Begge ere Offere for hemmelige Beretninger fra Embedsbrødre. Dermed vil jeg ikke sige, at disse Mænd ei have begaaet Feil, hvad der i en Tid, som den, i hvilken de have havt Herredømmet, neppe kan undgaaes, især der, hvor Sædvane gjælder som Lov. Men med dem ere Regjeringens Støtter borte, og den Omstændighed, at de begge ere uden Ansættelse, stempler dem næsten til Forbrydere. De Tvivlsomme blive igjen Slesvigholstenere; hvad der aander Dansk, taber sin Indflydelse i den Forvisning, at han som Dansker dog tilbagekaldes, hvormeget han endogsaa elskes.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 27. november 1852, 2. udgave).


Advokat Dubell var den 4. september 1850 (Flensborg) blevet konstitueret borgmester, politimester og stadsekretær i Tønning.

I Tønning aflæstes forleden Dag den 6te Reserve-Bataillon af 1ste Reserve-Bataillon. Da Bataillonen færdig til Afmarsch, stod opstillet paa Torvet, fremtraadte Borgemester Dubell og udtalte i faa, men hjertelige Ord sin Tak for den beredvillighed, hvormed Bataillonen havde ydet ham sin Bistand til Ordens Opretholdelse, og sluttede med et "Lebehoch!" - Major Møller takkede paa Bataillonens Vegne, og udtlte til Slutning det Ønske: at det ogsaa fremdeles, som hidtil, maatte lykkes Borgemesteren, i Forening med Militairet, at beskytte Byens loyale Borgere, og derimod med Lovens hele Strænghed optræde imod dem, hvis Bestræbelser i de sidste Aar kun var gaaet ud paa at befordre oprør ved alle mulige Midler. - For at blive bedre forstaaet, gjentog Majoren de sidste Ord paa Tydsk.

(Kongelig privilegeret Aarhuus Stifts-Tidende 21. november 1851).


Om han var så elsket som ovennævnte artikel giver udtryk for, fremgår ikke af at der i løbet af 1852 i danske aviser fremkom et par eksempler på Dubells overdrevne (misforståede) embedsiver, bl.a. ift pas og flag. Dubell havde haft en kontrovers i Tønning idet han havde befalet en lampe tændt hele natten foran rådhuset, og bedt lampepudseren om selv at levere olien. Dette modsatte kommunalbestyrelsen sig: 

- Den veltjente Borgermester Dibell i Tønning har ifølge "Dagbladet" havt en gemytlig lille Forpostfægtning med de kommunale Autoriteter, og det Hele "dreier" sig om en "Omelette", eller - hvad vi vilde sige - en Lampe. Borgermesteren vil, at Kommune skal have Een paa Lampen", og Kommunen vil, at Borgemesteren skal have en ditto paa ditto. Det være nu som det vil. SkjøndtHr. Borgemesteren gjerne vil gaae og gjælde for "et Lys":

NB. med tilhørende Stage, som "holder Lyset for de Andre", saa blev dog enden paa "Legen", at Lampen fik En paa Lampen af Lampepudseren, og at Hr. Borgemester Dibell nu selv maa figurere som "Lampe":

og formodentlig snart tage Reissaus.

(Corsaren 1. oktober 1852).

Rettelse.

Ved en "Tryk-feil" var den i vort sidste Nummer omtalte "Lampe"

i Tønning kommen til at hedde "Dibell", hvilket bedes rettet til "Dubell", skjøndt Dibell jo ellers ogsaa er et meget pænt Navn

(Corsaren 8. oktober 1852).

Nytaarsgaver i Borgerrepræsentationen. (Efterskrift til Politiennen)

Borgerrepræsentanternes Møde

Mandagen den 15de November

- - -

Et Andragende fra endeel næringsdrivende Borgere om at det maatte blive samtlige Autoriteters Betjente forbudt at kræve eller modtage nogensomhelst Douceur, som Nytaarsgave eller under anden Benævnelse, var i sin Tid blevet henviist til Politidirecteurens Betænkning. Efterat Andragendet havde henligget der under de forløbne Krigsaar, var Betænkningen omsider efter gjentagne og atter gjentagne Anmodninger nu indløben. Den gaar ud paa, at hvis Andragendet skulde tages tilfølge, maatte Politiets Gage, som for alle Betjente tilsammen udgjorde 16,530 Rbd. forhøies til 41,550 Rbd., saa at der vilde blive en Meerudgift til Lønningerne af 25,920 Rbd. At hæve Douceurerne for Vægterne kunde aldeles ikke lade sig gjøre, og skulde overhovedet Douceurerne hæves maatte det skee for alle Autoritetsbetjente. - I Aaret 1840 havde et lignende Andragende været for, og Resultatet deraf blev kun, at det Gratiale som Opsigtsbetjentene hidtil havde nydt blev tillagt deres faste Løn, og ogsaa nu udhævedes det, at selv om man vilde forhøie Lønnen, vilde ingenlunde Douceurerne bortfalde, da det var umuligt at overholde et Forbud i den Retning. Forsamlingen besluttede derfor at meddele Magistraten, at da det Tillæg som alene for Politiets Vedkommende vilde medgaae til en forhøiet Løn, vilde udgjort et saa betydeligt Beløb, hvortil den ikke saae sig istand til at anvise nogen Resource, cg da en Forankring af denne Art vilde gjøre en lignende Reform og saaledes ogsaa en lignende Lønforhøiclse for flere af Communens underordnede Betjente nødvendig, ikke fandt sig foranlediget til at foretage Noget i den Retning.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 24. november 1852, 2. udgave. Uddrag).

27 december 2020

Stænderforsamlingsvalg i Slesvig. (Efterskrift til Politivennen)

Altona, 7. november. I løbet af de første par dage af næste måned skal valg til "stænderforsamlingen" finde sted i hertugdømmet Slesvig; - det er første gang siden 1848 at denne forsamling er blevet indkaldt igen. På dansk side bliver alle midler brugt til at undertrykke det tyske element ved valget. "Flensborg Ztg." og "Freia" giver regeringen en meget lærerig vejledning i udøvelsen af ​​en mild valgterrorisme, og de cirkulærer, der for nylig er blevet udsendt af indenrigsministeren til embedsmændene i hans departement i en velkendt retsstat, synes for de danske aviser at være " "værdifuldt materiale". Opfindsomheden i disse papirer lykkedes med at henvise til at en deputeret ophører med at være en "privat borger". Men da det fortsætter med at blive konkluderet, de amnestierede kun må opholde sig i landet som "private borgere", kan de umuligt vælges som deputerede. - At ordet "privat borger" i det pågældende amnesti-dekret kun betyder, at de pågældende skulle miste deres embedsmandsposter, behøver nok ikke nogen nærmere diskussion for jeres læsere; - Det er også let at se at en deputeret i denne forstand ikke har noget til fælles med en tjenestemandsstilling. - Visse mennesker i den nordlige del af hertugdømmet som er endnu mere danske end danskerne, går endnu længere end disse papirer. De kræver at ikke bare at valgbarheden, men også stemmeretten skal fratages alle dem der har deltaget i den tyske bevægelse på nogen væsentlig måde, fordi disse personer ifølge deres opfattelse ikke er valgbare "på grund af deres notoriske deltagelse i den tyske bevægelses oprør." og disse mænd ikke kan tælles blandt de med et upåklageligt ry. Valgkommissionen har faktisk reageret på indsigelser af denne art og har indkaldt de berørte personer. De har henvist til deres overbevisning om nationale rettigheder; - men bør alligevel fjernes fra valglisterne. Man kan nu få en idé om hvilken slags karakter stænderforsamlingen som skal udtrykke "landets ønsker", vil have. Samtidig fortsætter regeringen med at forbyde uskyldige skrifter i hertugdømmet Slesvig. Knap er forbuddet mod "Kölnische Ztg." berettet før de officielle aviser allerede melder om yderligere forbud til os, herunder følgende skrifter: "Die Deutsche geschichte für Schule und zum Selbstunterricht von H. Petersen, ordentlichem Oberllehrer an der Bürgerschule zu Husum", "Allerneuestes Deutsches Westentaschen-Liederbuch", trykt af J. Drägerin Berlin (sandsynligvis kun forbudt på grund af sangen "Schleswig-Holstein etc.). Ja, det virker som om de bevidst vil give juridisk bevis for hertugdømmernes adskillelse, ellers ville det næppe være muligt at forklare årsagerne et forbud skulle have af et geografisk-statistisk dokument der netop er udkommet i Altona: "Mittheilungen über das Amt Hadersleben. ein beitrag zur Kunde Nordschleswigs" af Otto Kirr (Altona joh. Fr. Hammerich) i Slesvig. - 

Altona, den 7. November. Im Laufe der ersten Tagedes nächsten Monats sollen im Herzogthum Schleswig die Wahlen für die "Ständerversammlung" stattfinden; - es ist seit 1848 das erste Mal, dass diese Versammlung wieder enberufen wird. Dänischer Seits werden alle Mittel aufgeboten, um das Deutsche Element in den Wahlen zu unterdrücken. Die "Flensburger Ztg." und die "Freia" geben dem Gouvernement eine sehr lehrreiche Anleitung zur Ausübung eines gelinden Wahlterrorismus und die Circulare, die in neuerster Zeit einem bekannten constitutionellen Staate Seitens des Minister des Innern an die Beamten seines Departements erlassen worden sind, scheinen den Dänischen Blättern dabei als "schätzbares Material" zu dienen. Es ist dem Scharfsinn dieser Blätter gelungen zu entdecken, dass ein Deputirter aufhöre ein "Privatmann" zu sein. Da nun aber, so folgerman weiter, den Amnistirten nur gestattet ist als "Privatleute" im Lande zu bleiben, können sie unmöglich zu Abgeordneten gewählt werden. - Dass das Wort "Privatmann" in dem bezogenen Amnestiedecret nur den Sinn hat, dass die betreffenden Personen ihrer Stellen als Beamte verlustig sein sollen, bedarf für Ihre Leser wohl keiner weiteren Auseinandersetzung; - ebenso ist leicht einzusehen, dass die Stellung eines Abgeordneten in diesem Sinne Nichtsgemein hat mit der eines Beamten. - Noch weiter als diese Blätter gehen gewisse Leute im nördlichen Theile des Herzogthums, die Dänischer noch als die Dänen sind. Sie verlangen, dass nicht bloss die Wählbarkeit, sondern auch das Wahlrecht allen Denen entzogen werden soll, die sich an der Deutschen Bewegung in irgend hervorstechender Weise betheiligt haben, weil nach ihrer Deduction diese Personen, "wegen ihrer notorischen Theilnahme am Aufruhr" nicht zu den Männern von unbescholtenem ruf gezählt werden können. Die Wahlcommission ist in der that auf Denunciationen dieser Art eingegangen und hat die betreffenden Personen vorgeladen. Dieselben haben sich auf ihre Ueberzeugung in Betreff der Landesrechte berufen; - sollen aber nichtdestoweinger aus den Wahllisten gestrichen werden.  Sie können sich nunmehr einn Bild machen, von welchem Charakter die Ständeversammung, welche "den Wünschen des Landes" Ausdruck geben soll, sein wird. Gleichzeitig fährt die regierung fort, im Herzogthum Schleswig die unschuldigen Schriften zu verbieten. Kaum ist das Verbot der "Kölnischen Ztg." berichtet, so melden uns schon die ämtlichen Blätter weitere Verbote, unter Anderem die folgender Schriften: "Die Deutsche geschichte für Schule und zum Selbstunterricht von H. Petersen, ordentlichem Oberllehrer an der Bürgerschule zu Husum", "Allerneuestes Deutsches Westentaschen-Liederbuch", Druck von J. Drägerin Berlin (wahrscheinlich nur verboten wegen des Liedes "Schleswig-Holstein etc.). Ja, esscheint, als ob man von der Trennung der Herzogthümer absichtlich einen rechtssprechenden Beweis geben wolle, sonst liesse es sich wohl kaum erklären, welche Veranlassungen man haben solle, eine eben erst in Altona erschienene geographisch-statistische Schrift: "Mittheilungen über das Amt Hadersleben. ein beitrag zur Kunde Nordschleswigs", von Otto Kirr (Altona joh. Fr. Hammerich) in Schleswig zu verbieten. - 

(Magdeburgische Zeitung : Anhalter Anzeiger. 10. november 1852)

8 Dages Fængsel for Hatte-Tyveri. (Efterskrift til Politivennen)

Sigtelse for Tyveri. Under en af Criminal- og Politiretten imod Tiltalte Johan Jansson eller Johansson, en 34aarig svensk Skomagersvend, for Tyveri eller i alt Fald for Bedrageri anlagt Sag var det oplyst , at da han Mandagen den 26de Juli sidstleden var tilstede hos en Værtshuusholder Hansen, hvor han kun opholdt sig ganske kort Tid, tog han ved sin Bortgang en til 5 Rbd. vurderet, Skrædersvend Slotmann tilhørende, Hat, med sig, samt efterlod paa bemeldte Sted sin egen til 1 Rbd. vurderede Hat, der var let kjendelig fra hiin. Han begav sig derpaa til sit Huus og beholdt samt brugte Slotmanns Hat, uden at foretage noget for at oplyse den, indtil han den 3die Aug. næstefter blev anholdt og ført til Politikamret, hvor han til Rapporten, efter først at have forklaret, at han havde kjøbt Hatten og bortgivet sin gamle til en ham ubekjendt Person, vedgik, at han, som meldt, havde taget den Hat, hvoraf han fandtes i Besiddelse, paa det ommeldte Sted. Om denne Besiddelsestagelse afgav han en Forklaring, der gik ud paa, at han, der var noget beskjænket, dog ikke i høiere Grad, end at han godt vidste hvad han foretog sig, den ovennævnte Dags Aften gik ned i en Kjelder, som han ikke senere erindrede hvor var, og da han, efter at have forlangt en halv Flaske Dobbeltøl, mærkede at han fik ondt, greb han en Hat og ilede ud af Kjelderen, hvorefter han begav sig hjem uden at bemærke, at han havde taget en feil Hat, uagtet den ikke passede ham som hans egen, førend han den næste Morgen saae, at det ikke var hans Hat. Da Tiltalte imidlertid, som af ham forklaret, ikke vidste, hvor han havde faaet Hatten, saae han efter i Adresseavisen, om den ikke efterlystes af Nogen, men da han intet der bemærkede, vedblev han at gaae med den indtil han anholdtes. Ifølge det saaledes Anførte skjønnedes det ikke , at Tiltalte, imod sin vedholdende Benegtelse, kunde ansees overbeviist om at have taget Hatten i det bestemte Forsæt at fravende Eieren den; men derimod fandtes han, der havde været heri Landet siden Aar 1847, at have paadraget sig Ansvar ved ikke at have oplyst Hatten, saaledes som i Lovgivningen er forestrevet om Hittegods, efterat han var kommen til Kundskab om, at den ikke tilhørte ham, uden at det skjønnedes at kunne komme ham tilgode, at han, som af ham paastaaet, havde paatænkt at ville fremlyse Hatten i Aviserne, naar det efter en passende Tidsfrist viste sig, at Eieren ikke efterlyse den, og det saa meget mindre, som flere Omstændigheder talte imod dette Foregivendes Sandhed, navnligt - foruden den ovenfor omtalte urigtige Forklaring til Rapporten - at Tiltalte havde foretaget Forandring ved Hatten for at kunne passe den, og at han havde vedgaaet , at han afgav hiin urigtige Forklaring, fordi han antog at det havde været hans Pligt at fremlyse Hatten i Aviserne. Den Straf som Tiltalte , der var 34 Aar gl. og ikke førhen straffet, for sit ovenanførte Forhold fandtes at have forskyldt i Analogi af Bestemmelsen i Frdgn. 11te April 1840 § 53. blev bestemt til simpelt Fængsel i 8 Dage, hvorhos han tilpligtedes at udrede alle af Actionen flydende Omkostninger, derunder Salair til Actor og Defensor Procurator Alberti og Heckscher 5 Rbd. til hver.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 2. november 1852, 2. udgave).

Artiklen  beskriver ikke hattens udseende, men det kunne måske være en af disse fra Rubens franske Hatte-Etablissement på Østergade 68. Fra en annonce i Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 26. februar 1856.

25 december 2020

Major Schütz dødsdømt. (Efterskrift til Politivennen)

Krigsretssag. ("Dep.-Tid.") Ifølge Krigsministeriets derom indlagte allerunderdanigste Forestilling blev det under 27de April d. A. af Hs. Maj. Kongen bifaldet, at forhenværende tjenstgjørende Major af det 2det Artilleri- Regiment, Carl Christian v. Schütz, R. af D., der alt tidligere var bleven belagt med Varetægtsarrest, skulde for sit under Insurrectionen i Hertugdømmerne udviste Forhold fremstilles for en ifølge allerhøieste Resolution af 26de s. M. i Staden Slesvig nedsat Generalkrigcommission, bestaaende af: Gen.-Major E. L. H. v. Flindt, C. af D. og Dbmd., som Præses; som Assessorer: Oberst af Infanteriet H. R. v. Thestrup, C. af D. og Dbmd. Oberstlieutn. af Infanteriet L. C. v. Bentzen, R. af D. og Dbmd., charakt. Oberstlieutn. af Cavalleriet B. v. Marcher, R. af D. og Dbmd., og Major af Infanteriet F. E. v. Lange, R. af D. og Dbmd.; samt at fungere som Auditeur: Auditeur M. A. Monrad. 

Ved Generalkrigscommissionens Dom af 20de August sidstl. er derefter bemeldte Officeer, for Deelagtighed i Oprør og Landsforræderi, i Henhold til den 21de Krigsartlkel bleven anseet med den i Lovens § 6-4-3, cfr. 6-4-1, og Fordng. 24de Septbr. 1824 § 1, fastsatte qvalificerede Livsstraf af at have sin Ære og sit Liv forbrudt, den høire Haand af hannem levendes afhugges , Kroppen parteres og lægges paa Steile og Hjul, og Hovedet med Haanden sættes paa en Stage.

Efter de optagne Forhører ere Omstændighederne ved den af Generalkrigscommissionen paadømte Sag i det Væsentlige følgende:

Arrestanten er født i Juni Maaned 1794 i Kjøbenhavn, hvor hans Fader var Forvalter ved det asiatiske Compagni. Sin militaire Uddannelse modtog han paa det daværende Artilleri-Cadetinstitut i Kjøbenhavn, og blev derefter under 1ste Marts 1811 udnævnt til Officeer. Det følgende Aar blev han forsat til Holsteen, og deeltog her som Sec.-Lieutn. i Felttogene 1813 og 1814. I Aaret 1816 udnævntes han til Lærer ved den holsteenske Art.-Brigades Underofficeersskole, hvilken Post han beklædte til 1836. Imidlertid var han i 1820 bleven Premierlieutenant, og som saadan den 27de Mai 1626 bleven benaadet med Dannebrogordenens Ridderkors, og i Aaret 1829 avanceret til Sec.-Capt. I Aaret 1837 blev han udnævnt til Batterichef, i hvilken Egenskab han commanderede det holsteen-lauenborgske Forbundscontigents-Artilleri saavel ved det 10de Forbunds Armeecorps's Samling i Lüneburg i Aaret 1843 som den i Aaret 1846 stedfundne Troppesamling ved Lockstedt; i det følgende Aar blev han udnævnt til Major og som saadan tjenstgjørende ved det 2det Art.-Regt. i Rendsborg. 

I sin tidligere Tjeneste har Arrestanten ikkun eengang været straffet, nemlig efter Krigsretsdom af 8de April 1823, for Myndigheds Misbrug, med 3 Maaneders Fæstningstraf i 2den Grad paa Frederiksort Fæstning, af hvilken Straf dog den ene Maaned blev ham eftergivet ved allerh. Res. af 18de s. M.

Med Hensyn til sine personlige Forhold har han forklaret, at han i Aaret 1818 giftede sig, at hans Kone endnu lever, men er blind, og at hans eneste Barn, en Datter, er gift. 

Den 24de Marts 1848 om Morgenen Kl. 8½, blev der i det indre Tøihuus i Rendsborg afholdt et Møde af Gevær- og Armaturcommissionen, for hvilken han, som tjenstgjørende Major ved det 2det Artilleri-Regiment, var Præses. Dette Møde blev efter kort Tids Forløb afbrudt ved Klokkeringning i Nyværket og flere andre Tegn paa en Folkebevægelse. Da kommissionen var traadt ud af Tøihuset, saae den Hovedvagten omringet af det 5te Jægercorps, som var kommet fra Kiel, og af Medlemmer af det af kong Christian den 8de ophævede borgerlige Artillericorps i fuld Uniform, og midt imellem disse viste sig Prinds Frederik Emil August af Augustenborg. Desuden var hele Pladsen udenfor Hovedvagten opfyldt af flere Hobe af bevæbnede Borgere og sammenløbne Folk. Udenfor Tøihuset skiltes Arrestanten fra Commissionens øvrige Medlemmer, men strax efter kom Regimentscommaudeuren Oberst v. Køie til ham, og meddeelte ham, at General v. Lützow havde afgivet Generalcommandoen til Prindsen af Augustenborg. Efter Arrestantens Forklaring meddelte Obersten ham tillige, at Prindsen havde indtaget Fæstningen og givet Ordre til at Garnisonen skulde samles paa Paradepladsen, samt overdrog ham at udføre denne Ordre for Artilleriets Vedkommende; hvilken forklarings Rigtigbed Oberst v. Køie vel ikke har indrømmet, men heller ikke bestemt har turdet modsige.

Da Artilleri Regimentet dernæst under Majorens Befaling var samlet tilligemed den øvrige Garnison paa Paradepladsen, formerede tropperne en Carree, og Prindsen gav nu de forsamlede Officerer en Fremstilling af de Begivenheder i Kjøbenhavn, der skulde have fremkaldt Sammentrædelsen af en provisorisk Regiering for Hertugdømmerne, og som i det Væsentlige gik ud paa, at Kongen var berøvet sin Frihed ved en Folkebevægelse i Kjøbenhavn.

Da der fra flere Sider reistes Indsigelser herimod af de danske Officerer, erklærede Prindsen, at han ikke fortænkte de danskfødte Officerer i at de foretrak at vente tilbage til Danmark, og at han med Hensyn dertil ikke vilde lægge dem Hindringer iveien, ved hvilken Leilighed blandt flere Officerer Oberst v. Køie erklærede, at han ønskede at træde tilbage. Prindsen henvendte sig derpaa til Mandskabet, lod den provisoriske Regjerings Proclamation oplæse for det, og spurgte, om de for Fremtiden vilde adlyde dens Befalinger, hvilket af Garnisonen blev besvaret med et levende Hurra, hvorefter Prindsen trak sig tilbage.

Allerede ved denne Samling af Rendsborgs Garnison havde Oberst v. Køie og en anden officeer bemærket Arrestanten i Samtale med Prindsen, hvad der heller ikke af denne er blevet modsagt, medens han dog paa det Bestemteste har benægtet, at han alt dengang havde modtaget nogen Ordre af Prindsen, eller været vidende om at Oberst v. Køie allerede havde nedlagt Commandoen over Artilleriet.

Efterat Arrestanten havde ført Regimentet tilbage fra Paradepladsen til dets Samlingsplads ved Barakkerne, gik han derfra til Tøihuset for at tale nærmere med Oberst v. Køie om det Forefaldne. Han forestillede nu Obersten, at det under de foreliggende Omstændigheder var deres Pligt at blive paa deres Poster, og at han ansaae dette stemmende med deres Eed. Under denne Samtale blev Arrestanten kaldet til Prindsen af Augustenborg, der udenfor Tøihuset kom ham imøde med de Ord: "Hr. Major! Jeg udnævner Dem til Commandeur for Artilleri Regimentet!" Arrestanten har forklaret, at han hertil strax bemærkede, at denne Post blev beklædt af Oberst v. Køie, og at han iøvrigt ansaae det som stridende mod sin til Hans Majestæt aflagte Eed at modtage den ham af Prindsen tilbudte Commando. Da Prindsen hertil svarede, at Obersten havde nedlagt Commandoen, og at den provisoriske Regjering kun havde grebet Tøilerne for at forebygge Anarki og Oprør, at Regjeringen vilde blive ført i Kongens Navn og ham tilbagegivet, saasnart han atter var bleven fri, hvilket ventelig snart vilde ske, og at der saaledes ikke var Noget, som kunde komme i Strid med hans Eed og Pligt, erklærede Arrestanten, at om han end efter disse Meddelser kunde finde sig foranlediget til at tage Commandoen over Regimentet, kunde han dog aldrig beqvemme sig til at drage Sværdet imod sine tidligere Kammerater. Da Prindsen imidlertid forsikkrede, at Saadant ikke vilde blive forlangt af ham, men at han blot skulde fra Tøihuset provisorisk administrere Artilleriets Anliggender, erklærede Arrestanten, at han under disse Omstændigheder maatte ansee det for sin Pligt at overtage Commandoen over Artilleriet. Efterat have meddeelt Oberst v. Køie, at han havde overtaget denne, gik Arrestanten til Garnisonsparolen, der expederedes af Commandanten Oberst v. Seyffarth. Fra Parolen begav Arrestanten sig tilligemed Majorerne v. Kindt og v. Zeska hjem med Major v. Schröder, for at overlægge, hvad der under de nærværende Omstændigheder var at giøre. De bleve her enige om at indgive en Revers til den provisoriske Regjering, saalydende: "Wir Unterzeichneten erklären, dass, wenn von der provisorischen Regierung Nichts von uns verlangt wird, was gegen unseren an Sr. Majestät der König geleisteten Eid streitet; dann werden wir, bis wir den Willen unseres Königs, dem wir immer treu bleiben werden, kennen,unter den jetzigen Umständen die Befehle befolgen, welche uns von der obgenannten Regierung ertheilt werden." Denne Revers leveredes af Major v. Schröder til Prindsen af Augustenborg, som Medlem af den provisoriske Regjering, og blev af Prindsen modtaget med den Bemærkning "at det var godt." Om Eftermiddagen samme Dag afleverede Oberst v. Køie, efter Arrestantens Forklaring, som Obersten vel ikke har indrømmet, men heller ikke bestemt benægtet, Regimentet til Arrestanten , idet han med det Samme leverede Majoren et Par Nøgler til nogle Skuffer i Bureauet med Papirer, hvilke Nøgler Obersten pleiede at bære hos sig.

Den følgende Dag. d. 25 Marts, lod Prindsen af Augustenborg Arrestanten atter kalde til sig, og tilkjendegav ham, at han tillige skulde overtage Tøimesterens Forretninger, da han ikke i Artilleriets Anliggender kunde have med to Autoriteter at gjøre, og derfor allerede havde tilkjendegivet Major von Kofoed, at han skulde afgive Commandoen til Arrestanten, og Major v. Kofoed, der allerede havde modtaget den ommeldte Ordre, gav derefter Arreslanten en kort Oversigt over Sagernes Stilling paa Tøihuset, hvorpaa Arrestanten ogsaa overtog dennes Bestyrelse. Samme Dags Eftermiddag tog Arrestanten Afsked fra Oberst v. Køie i dennes Bopæl. Efter Arrestantens Forklaring levede Obersten ham ved denne Lejlighed, ved sin Ankomst til Kjøbenhavn at tale hans Sag for Hans Majestæt, saavelsom for Chefen for Artilleribrigaden , Generalmajor v. Bauditz og for Arrestantens Kammerater, samt forestille disse, hvorledes han havde anseet det stemmende med Eed og Pligt at blive og overtage Commandoen over Regimentet, ligesom Oberst v. Køie modtog af Arrestanten til Besørgelse en af denne Dagen iforveien underskreven Eedsformular som Major i Hans Majestæts Artilleri, tilligemed et Brev til Generalmajor v. Bauditz, hvori Arrestanten meddeelte denne, at han anseet det stemmende med sin til Hans Majestæt aflagte Troskabseed, ifølge den provisoriske Regjerings igjennem Prindsen af Augustenborg til ham stillede Andragende, at overtage Commandoen over Regimentet, da derved sandsynligviis vilde forebygges, at Tøihuset geraadede i fremmede Hænder. Denne Forklaring er imidlertid, forsaavidt den gaaer ud paa at Oberst v. Køie skulde have lovet at tale Arrestantens Sag, af denne paa det Bestemteste modsagt, hvorimod Obersten har forklaret, at Arrestanten ved Afskeden søgte at retfærdiggjøre sin Handlemaade og tillige leverede ham de fornævnte Dokumenter til Besørgelse paa tjenstlig Maade, hvilket ogsaa har fundet Sted.

Efter saaledes at have overtaget Commandeen over det 2det Artilleri- Regiment og Arsenalet i Rendsborg, udviklede Arrestanten en stor Virksomhed i Oprørets Tjeneste, dog uden at rykke med i Felten mod de Kongelige Tropper. Han forestod saaledes alle Udleveringer af Vaaben, og det er efter de under Sagen fremkomne Oplysninger godtgjort, at han i de første tre Uger efter Oprørets Udbrud, foruden at besørge det fornødne Skyts og Materiale til at sætte Rendsborg i Forsvarsstand, har ladet udlevere fra Arsenalet til de oprørske Tropper, Folkevæbninger, Friskarer og forskjellige af de meest virksomme Deeltagere i Oprøret over 12,000 Geværer cg 1300 Pistoler, og tillige til den daværende Friskarehøvding, Major v. d. Tann, en Mængde Redskaber til Afbenyttelse ved en projekteret Entring af de ved Kielerfjordens Indgang liggende danske Krigsskibe. Kort efter Oprørets Udbrud erfarede Arrestanten, at Hs. Majestæt i under 29de Marts havde udstedet en Proklamation, hvori Bevægelsen i Hertugdømmerne erklæredes for Oprør, og den provisoriske Regjerings Foregivernde om at handle i Hs. Majestæts Navn for falsk, hvorfor den saakaldte slesvig-holsteenske Armee blev opfordret til ufortøvet at nedlægge Vaabnene. Arrestanten henvendte sig strax i denne Anledning til Prindsen af Augustenborg, og vil endog for denne have fremsat Ønsket om at træde tilbage. Da Prindsen imidlertid svarede, at Arrestantens personlige Anskuelser om Kongens Stilling ikke kunde komme i Betragtning, men at han havde at holde sig til den provisoriske Regjering, og at han iøvrigt nu ikke kunde give ham Afsked, forblev Arrestanten rolig i den af ham overtagne Virksomhed, endog efterat udenlandske Fjender havde gjort fælles Sag med Insurgenterne, og efterat Commandoen over Insurgentarmeen var gaaet over til General v. Bonin, uden at denne var traadt ud af preussisk Krigstjeneste.

Arrestanten, der, ved som Regimentscommandeur at besørge en Indsamling til den tydske Flaade, havde forhvervet Artillerie-Regimentet det saakaldte slesvig-holsteenske Krigsdepartements særdeles Tak og Roes i en Skrivelse af 10de Juni 1848, blev under 24de Juli s. A. udnævnt til Oberstlieutenant i den saakaldle slesvig-holsteenske Armee, og anlagde i October Maaned s. A. efter Befaling ogsaa Insurgenternes Uniform; ligesaa aflagde Arrestanten ogsaa Dannebrogsordenens Ridderkors.

Da der i Juni Maaned 1848 i den oprørske Stænderforsamling blev Tale om at hæve den saakaldte Personalunion imellem Kongeriget og Hertugdømmerne, udstedte endeel Officerer i Insurgentarmeen en Protest herimod, som ogsaa under 9de August blev tiltraadt af Arrestanten, hvori de erklærede, at de kun anerkjendte den provisoriske Regjerings Proklamation af 24de Marts, og ikke vilde adlyde Urostifterne i Hertugdømmerne, men hvori de tillige udtalte, at de havde reist sig imod de voldelige Overgreb, imod de Anmasselser, imod den forræderiske Tilintetgjørelse af medfødte Retligheder, som vare aftrodsede deres arveberettigede Hertug og Konge af oprørske danske Undersaatter, og at de med meer etter mindre Lykke havde kæmpet imod en fanatiseret dansk Armees Angreb under Anførere, som med Vold havde paatvunget sig deres Hertug og Konge, samt at de i Forening med Tydsklands hæderligste Regimenter, førte af Tydsklands meest udmærkede Anførere, ogsaa fremdeles vilde gjøre Modstand og stræbe at tilkæmpe sig en ærefuld, deres Lands Rettigheder [silkrende] Fred. Med Hensyn til denne Erklæring har Arrestanten under Sagen forklaret, at han ikke havde overtænkt de enkelte Udtryk i samme, men ikkun holdt sig til Hensigten med den: en Protest imod Personalunionens Ophævelse.

Saalænge Prindsen af Augustenborg commanderede Insurgenterne, havde Arrestanten aldeles frie Hænder over Artilleriet og Arsenalet; men efterat General Bonin havde overtaget denne Commando, forefaldt der jevnligen Uenigheder, der tilsidst foranledigede et aabenbart Brud.

I November Maaned 1848 sendte General Bonin Artilleriet en afskediget preussisk Officeer v. Frankenberg-Ludvigsdorff, for at benyttes ved Artilleriet. Da Arrestanten fandt denne Officeers Papirer mistænkelige, nedsatte han i Overeensstemmelse med en af den provisoriske Regjering tidligere given Bestemmelse en Commission til at afgive Betænkning over bemeldte Officeers Ansættelse.

Commissionen erklærede ham ikke alene ikke at være værdig til Officeer, men end ikke til at ansættes som Underofficeer, hvorimod den foreslog ham til Ansættelse som Kanoneer, indtil han havde godtgjort sin Dygtighed og Værdighed. Denne Commissions -Betænkning tog General Bonin meget ilde op, lod Arrestanten kalde til Gottorp Slot, bebrejdede ham Commissionens Sammensætning, gav ham en meget skarp Irettesættelse og tilkendegav ham, at han, naar han ønskede det, strax kunde faae sin Afsked. Dagen efter indgav Arrestanten sin Ansøgning om Afsked, som ogsaa under 13de Decbr. 1848 blev ham meddeelt med Charakteer af Oberst, og blev der derhos under 29de s. M. tillagt ham en aarlig Pension af 1333 Rbd. eller 2500 Mk. Courant.

Efterat have erholdt sin Afsked indberettede Arrestanten dette i Skrivelse af 15de Decbr. til Generalmajor v. Bauditz, og udbad sig dennes Mening om sit Forhold. Paa dette Brev modtog han imidlertid ligesaalidt som paa sit tidligere noget Svar, og han levede i den følgende Tid roligen i Rendsborg.

Da Generallieutenant v. Bardenfleth kom over til Holsteen i Foraaret 1851, henvendte Arrestanten sig til denne, og modtog efter sit Sigende det Raad at henvende sig til Generalmajor v. Meza, I en Skrivelse af 31 te Marts f. A. har Arrestanten ogsaa henvendt sig til denne General, og udbedet sig, at han vilde forskaffe ham Hs. Majestæts Naade, samt udtalt, at saafremt denne blev ham tildeel, var kommandoen over det holsteenske Artilleri eller Commandantposten i Rendsborg Maalet for hans Ønsker. Paa denne Skrivelse modtog Arrestanten intet Svar, hvorimod den af Oprørsregjeringen ham bevilgede Pension ved Resolution af 11te Juli s. A. af den øverste Civiløvrighed i Holsteen blev ham frataget , og istedet derfor, indtil videre bevilget ham en Understøttelse af 1000 Mk. Courant af Invalidefondet.

Under 20de Marts d. A. indgav Arrestanten et Andragende til Krigsministeriet, hvori han udbad sig Ministeriets Medvirkning til at Hans Majestæts Naade maatte blive ham tildeel, ifald han var bleven vildledet af en urigtig Opfattelse af Forholdene, men uagtet han intet Svar herpaa modtog, vilde han dog, efter sin Forklaring, ikke henregne sig selv til de i det allerhøjeste Patent af 29de Marts d. A. fra Amnestien udelukkede Officerer, indtil han fra flere Sider blev gjort opmærksom paa, at han gjorde bedst i at begive sig til Hamborg, for at afvente Begivenhedernes Gang. Under 8de April tilskrev han herfra Hans Majestæts Generaladjutant, Generalmajor v. Scholler, og bad denne om at udvirke Tilladelse for ham til at vende tilbage ril Rendsborg, for at faae sit Forhold undersøgt, hvorpaa Generalmajoren tilkjendegav ham, at han kun vilde have at indfinde sig her i Riget for strax lig de andre fra Amnestien udelukkede Officerer at blive stillet for Forhør og Krigsret. Efterat have modtaget denne Meddelelse begav Arrestanten sig til Rendsborg, hvor han strax blev arresteret, og som Arrestant afleveret til Generalkrigscommissionen.

I Begyndelsen af den imod ham indledede Undersøgelse har Arrestanten med Bestemthed erklæret, at ligesom det kun var, fordi han havde fæstet Lid til Prindsen af Augustenborgs Forsikkring om, at Hans Majestæt ved en Folkebevægelse i Kjøbenhavn var bleven bragt i en Ufriheds-Tilstand, at han havde underordnet sig den provisoriske Regjerlng, saaledes har han ogsaa stadigen troet at have handlet efter Eed og Pligt, idet han forblev i Rendsborg, for at holde Artilleriets Sager i den regelmæssige Gang, og forhindre, at Artilleriets Styrelse kom i fremmede Hænder, hvorfor han ogsaa bestandigen betragtede sig som Hans Majestæts Officeer, og ikke som indlemmet i den slesvig-holsteenske Armee, som han selv ansaae for en Oprørsarmee. Men efterat det var blevet Arrestanten foreholdt, at han efter de foregaaende Bevægeiser i Hertugdømmerne, i Forbindelse med hvad der forefaldt selve den 24de Marts 1848, lettelig strax havde maattet kunne indsee, at der foregik Forræderi og Oprør imod Hans Majestæt, og ialtfald, efter at være kommen til Kundskab om den Kongelige Proclamation, som betegnede Bevægelsen i Hertugdømmerne som Oprør, maatte vide, at han deeltog i et saadant, at det idetmindste da havde været hans Pligt ufortøvet at forlade Oprørernes Tjeneste, og at han ved at vedblive at tjene disse, selv efterat fremmede Tropper rykkede mod Danmark, samt ved at modtage Udnævnelse til Officeer i Insurgentarmeen og endog bære dennes Uniform, ganske havde indlemmet sig selv iblandt disse, ligesom han, der havde udfoldet en stor Virksomhed i Oprørernes Tjeneste, ikke kunde siges blot at have holdt Alt i sin regelmæssige Gang, - har Arrestanten omsider indrømmet at have feilet, og kun bedet, at Hans Majestæts Unaade ikke maatte ramme ham altfor haardt.

Den ovenfor anførte, af Generalkrigscommissionen afsagte Dom er paa sædvanlig Maade igjennem Generalauditoriatet for landetaten indsendt til Krigsministeriet, og efterat Sagen er bleven refereret i det Geheime Statsraad, har det behaget HS. Majestæt Kongen ved allerhøjeste Resolution af 24de Septbr. d. A. allernaadigst at formilde den afsagte Dom derhen, at Major af det 2det Artilleri- Regiment Carl Christian v. Schütz skal have sin Charge forbrudt og hensættes til Tugthuusarbeide paa livstid. Ifølge Krigsministeriets derom nedlagte allerunderdanigste Forestilling har det derefter under 2den Octbr. sidstleden behaget Hs. Majestæt at resolvere, at det Domfældte under 25de Mai 1820 allernaadigst forundte Hæderstegn som Ridder af Dannebrogen fratages ham.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 18. oktober 1852, 2. udgave).


Rendsburg, 27. Major v. Schütz har som leje i Viborg tugthus ligesom kriminelle på en halmseng. Selvom den gamle mand stadig kunne kaldes relativt frisk, var han blevet meget gammel for nylig, og hans hår var blevet snehvidt. Jeg ved ikke om det samme sker for ham, når han bliver modtaget i fængsel, som det sker for kriminelle der, dvs. om det blev barberet af. Fængselsinspektøren skal i øvrigt ikke opføre sig over for den stakkels mand uden bekymring. Hans hustru der næsten er blind, var da hun fik kendskab til sin mands forestående skæbne, rejst til København i den hensigt at opnå nåde for hans straf. Jeg tror selvfølgelig ikke på succes her; Man håbede dog, at den gamle kvinde ville have fået en lille pension eller forsørgelse dér. Men det fik hun heller ikke. Hun kom hertil igen uden at nogen i København overhovedet ville høre hende.

Rendsburg, 27. Der Major v. Schütz hat im Zuchthause zu Viborg sein Lager gleich den Verbrechern auf ainem Strohfack. Obwohl der alte Mann vergleichsweise noch rüstig zu nennen war, hatte er in der letzten Zeit doch sehr gealtert, und war sein Haupthaar schneeweiss geworden. Ob man ihm dasselbe beim Empfang im Zuchthause wie solches dort bei Verbrechern geschieht, abgeschoren, weiss ich nicht. Der Zuchthausinspektor soll sich übrigens nicht ohne Theilnahme gegen den armen Mann benehmen. Seine Frau, die fast erblindet ist, war, als ihr von dem bevorstehenden Schicksal ihres Gatten Kunde geworden, nach Kopenhagen gereisst, in der Absicht, dort im Wege der Gnade für ihn Milderung der Straffe zu erlangen. An einen Erfolg glaubt ,an hier freilich nicht; man hoffte jedoch, dass der alten Frau dort eine kleine Pension oder Unterstützung geworden wäre. Allein auch das war ihr nicht vergönnt. Sie ist wieder hier angelangt, ohne dass man sie in Kopenhagen nur hat hören wollen.

(Augsburger Anzeigeblatt. 3. november 1852)


Hamburg, 10. november. I dagens udgave af "Ham. Nachr." er der en hjerteskærende appel til kvinderne i Hamburg og Altona, underskrevet af 10 respekterede lokale damer, hvori, til støtte for den 60-årige blinde hustru til den tidligere slesvig-holstenske oberst i Viborg fængsel, v. Schütz, der efter personligt at have bedt forgæves i København om at afhjælpe sin ulykkelige mands skæbne, bliver bedt om at bo i nærheden af ​​ham i Viborg fra nu af, selv om hendes forhold er begrænsede.

Hamburg, 10. Nov. In der heutigen Nummer der "Ham. Nachr." findet sich ein von 10 angesehenen hiesigen Damen unterzeichneter herzergreifender Aufruf an die Frauen Hamburg's und Altona's, in welchem zur Unterstützung der sechzigjährigen blinden Gattin des im Viborger Zuchthause sitzenden ehemaligen schleswig-holsteinischen Obristen, v. Schütz, die, nachdem sie vergeblich in Kopenhagen persönlich um Milderung des Schicksals ihres unglücklichen Mannes gebeten, fortan, wenn auch in noch so beschränkten Verhältnissen, gern in seiner Nähe in Viborg leben möchte, aufgefordert wird.

(Nürnberger Kurier : (Friedens- und Kriegs-Kurier). 14. november 1852)


Schütz blev benådet i oktober 1856 på forbøn af flere svenskere som ligesom ham havde deltaget i slaget ved Bornhøved i 1813 mellem danske og svenske. Det skete ifølge Fædrelandet på baggrund af at Schütz som dansk artilleriofficer (løjtnant) var blevet hårdt såret af en svensk dragonvagtmester. Svenskerne anmodede herefter Frederik 7. om benådningen. Schütz døde i september 1877. 

En lignende sag var Heinrich Christopher Wilhelm v. Wasmer (1797-1878), se Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 25. oktober 1852, 2. udgave.

Segeberg. (Efterskrift til Politivennen)

Man har meddeelt os følgende Skrivelse:

Neumünster den 4de Octbr. 1852.

Siden mit sidste Brev har jeg havt Lejlighed til at samle Oplysninger om Stemninger og Tilstande i en Naboby, Segeberg, hvilke ere af den Natur, at de maaskee kunne interessere Flere, især da det synes som om denne By, der ligger afsides fra de 2de Hovedrouter i Holsteen og derfor ikke meget besøges af Reisende, er fra Regjeringens Side ikke hidtil skjænket den Opmærksomhed den fortjener.

Segeberg selv er ikke stor, den har kun omtrent 3000 Indvaanere; men den er velhavende, og har et stort og rigt Opland med tilsvarende Befolkning (15 a 20,000), for hvilken den er at betragte som Centralpunktet, eftersom de fleste Embedsmænd for de tilstedende Amter boe i Segeberg, hvis Kjøbmænd desuden drive betydelig Landhandel. Desuden har Segeberg et Seminarium, ved hvilket jevnlig omtr. 60 Seminarister oplæres, og hvorved altsaa Byen yttrer en væsentlig Indflydelse paa en endnu større Kreds som Intelligentsens Hovedsæde.

Af Beretningerne fra vore Venner, som i 1848 med de andre troblevne Officerer sadde fangne i Segebergs Seminariebygning, efterat Seminaristerne havde sluttet sig til Insurgentarmeen, vide vi, at Segeberg har udmærket sig som en Rede for Oprøret; detaillerede Meddelelser vise, at der er virket ivrigt til dette Maal siden flere Aar iforveien. Saaledes gjordes f. Ex. allerede 1846 Optøier i Segeberg i Anledning af det kgl. "aabne Brev"; den forbudne Folkeforsamling i Nortorf besøgtes stærkt; paa Gaderne opfordredes til at drage en masse til Plöen til utilbørlige Demonstrationer ved Kongens Nærværelse der: Ruder bleve slaaede ind hos Amtmanden osv. Navnlig af Advocater, om hvilke en Holstener udtrykte sig: "Da sünd so veel von dat Tyg, dat man de Schwien damit mäsken kann", holdtes nu oprørske Taler i Værtshusene i Segeberg, og med særdeles Virkning, eftersom der Intetsomhelst var foretaget eller foretoges, hverken for at straffe tidligere Optøier eller forhindre nye, til hvilke disse Taler fortrinsvis maatte regnes, saa at ogsaa den større Deel af Befolkningen, der paa Grund af sin Velstand let vilde faldet til den conservative Side, dersom Embedsstanden og især Borgermesteren havde viist sig Regjeringen hengiven og gjort sin Pligt, blev aldeles vildledet. Paa lignende Maade benyttedes Kong Christian den 8des Sygdom og Død, og det for Holsteen saa gunstige kongl. Patent af 28de Jan. 1848 modtoges og fremstilledes af Wühlerne i Segeberg paa en Maade, der kun kunde forbause og oprøre enhver Veltænkende. Efterretningen om Februarrevolutionen i Paris bragte Ilden til at flamme; der organiseredes nu større Folkeforsamlinger i Byen; Forsamlingen i Rendsborg d. 18. Marts bivaanedes af mange Segebergere, og allerede d. 21. Marts, den Dag da den holsteenske Deputation reiste til Khavn. med sit uforskammede Forlangende, var Oprøret i Segeberg i fuld Gang. Der sloges Vinduer ind hos den danskfødte Amtsforvalter, Justitsraad Sommer (senere død), hos Amtmand, Kherre. Rosen og flere, hvornæst Pøbelsværme, bevæbnede med Piker og andre Slags Vaaben, daglig og især om Aftenen trak truende igjennem Gaderne, idelig brølende Sangen "Schleswigholstein stammverbandt", medens fra Gader, Gaarde og Bygninger fra Morgen til Aften foretoges Skydeøvelser. Men det bedste Beviis for, at Segeberg har været en Rede for Oprøret er det, at Byen uagtet sin lange Fraliggenhed betroedes at levere det Mandskab, der i Forening med Jægerne fra Kiel overrumplede Rendsborg, hvis "Erobring" Segebergerne derfor gjøre sig til af.

Med lige Iver har Byen vedblevet at tjene Oprørets Sag. Fjerntliggende fra Krigsskuepladsen har den i pecuniair Henseende havt Fordeel af dette, især ved de Penge, som forskjelligt indqvarteret Militair bragte (hvilket yttrer sig bl. A. ved en stærk Byggelyst); fremdeles har Byen til Dato beholdt sine formärzliche Embedsmænd, under hvis Auspicier Oprøret blev udklækket og fremmet; det er altsaa naturligt at dette sidstnævnte staaer for Befolkningen i et gunstigt Lys; det er forklarligt, at Ønsket og Haabet om en ny Opstand i Tydskland, for at begynde forfra, næres, saml at Schleswigholsteinismen yttrer sig ugenert i Tale og Handling, Sang og Farver, hentende Næring fra "Hamburger Nachrichten" og lignende, medens man skammer sig for at holde og læse "Altonaer Zeitung" og andre for Regjeringen stemte Blade. Er dette beklageligt med Hensyn paa Segebergs egen og Oplandets Befolkning, saa er det saa meget mere at beklage, som Segeberg ved sit Seminarium forplanter sin Aand og sine Lærdomme trindt omkring i Landet. Skoleungdommen viser, at Ondet er vidt fremskredet.

I Segeberg og Omegn, som andensteds i Holsteen er den overveiende Deel at Befolkningen, som foran berørt, en velhaverne Middelklasse, som inden faa Aar kunde blive Regjeringen aldeles hengiven, naar den blev ledet rettelig, idet den indbefatter særdeles gode Elementer, trods alle Paavirkninger udenfra. Men denne Middelklasse lader sig nu som hidtil føre i Ledebaand af den saakaldte dannede Klasse, der indbefatter Schleswigholsteinismens og Oprørets egentlige Bærere, hvor loyale end saadanne af Frygt for fortjent Straf tilsyneladende ofte gerere sig; det er først ved at fjerne flere Saadanne fra den umiddelbare Nærhed af den største Deel af Befolkningen lærer at indsee, at Oprøret var strafværdigt, og at Kongen, men ikke det tydske Forbund, er den virkelig Regerende i Holsteen. Det er maaskee vanskeligt at finde mange Holstenere herovre, dygtige til Embedsmænd, der ikke ere Schleswigholsteinere; det vilde vel derfor være ugjørligt at afskedige alle compromitterede Embedsmænd; men flyttes de andensteds hen, da gjøres de for en stor Deel uskadelige, og Folkets sunde Sands vil da indsee Grunden til at de bleve forflyttede. At troe paa en Omvendelse fra igaar, efterat mange Aar have viist Schlesvigholsteinisme eller en Uvirksomhed, istedetfor den Virksomhed i sin Tjeneste, Regjeringen var berettiget til at fordre, vilde være farligt, og de tilsyneladende meest Loyale blandt de Nyomvendte turde snarest atter begynde som før, naar de have faaet deres Bestallinger confirmerede. At Enkelte maae lide for det Heles Vel er en gammel Regel; men det Haarde ved denne Regels Udførelse falder bort, naar Lidelsen er fortjent; og en Forflyttelse kan i mange Tilfælde end ikke være ubehagelig for de Paagjældende, medens den, gjennemført efter en stor Maalestok, sikkerlig vilde gavne den gode Sag Holsteen i det Hele taget overordentlig. Snart tør atter forestaae Valg til Stænderforsamlingen; det vilde være en Lykke om Folket inden den Tid kunde faae Øinene op og vælge Mænd, der ville virke i, men ikke modvirke den Aand, som den kgl. Kundgjørelse af 28de Januar d. A. udtaler.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 14. oktober 1852, 2. udgave).

Sætningen "Da sünd so veel von dat Tyg, dat man de Schwien damit mäsken kann" kan vel nærmest oversættes som: "Der er så meget af det stads, at man kan lade svinene mæske sig i dem"

At "see igjennem Fingrene", er maaske et diplomatisk Fif, der rimeligviis hører med til Forsonligheds Politikken og - den europæiske Nödvendighed. (1852). Billedets tekst til denne satiretegning udtrykker vel egentlig ganske godt artiklens hensigt. Det kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret.

24 december 2020

Hoffmann i Assens. (Efterskrift til Politivennen)

Assens, den 28de Septbr. ("Dvk.") Igaar Aftes saae det temmelig krigerisk ud her i vor gode gamle Stad. Paa Gaderne samledes flere Klynger, og høirøstede Samtaler hørtes, hvorimellem mystiske og truende Udtryk ikke savnedes: "Det er et Ord!" - "Klokken 8 samles vi!" - "Men vi gaae først til Politimesteren!" - "Javist!" - "Men hvis han ikke vil føie os, saa gjør vi selv lyst!" o. s. v. Hele denne Agitation, denne Sammensværgelse gjaldt hverken meer eller mindre end Bortryddelsen af en Circus, som Kunstberider C. Hoffmann med Vedkommendes Tilladelse havde opført paa den saakaldte Markedsplads udenfor Byen, og omgivet med et Telt, for at ride der idag (Markedsdag).

Morgenen kom, og der skulde nu strides til Udførelsen af den lagte Operationsplan, efterat Anføreren endnu engang paa fastende Hjerte havde runderet blandt Deeltagerne og opmuntret dem til at "staae Karl" samt med et Haandslag beseglet Pagten nok engang.

Men hvad skeer! - Politiet havde faaet Nys om den smukke Plan, der desuden savnede al tænkelig Grund, og lod Hovedmanden for Complottet vide, at han vilde muligt komme til at staae til Ansvar for al den Molest , der overgik Hoffmanns Telt, da man kjendte hans Iver for Anslagets Realisation, og nu sank Modet betydeligt hos de Sammensvorne.

For dog at forsøge en Demonstration i den paatænkte Retning fik man en stakkels Djævel til at trille sin Bør ind i den omtalte Circus, hvor han saa gjorde Anstalter til at etablere et lille Æbleskiveudsalg. Men da Hoffmann, efter først forgjæves at have bedet ham om at forføie sig bort, kastede ham og Æbleskiverne ud, saa var Historien ude, og ingen Skandale fandt videre Sted. Dog jo, det er sandt! een Heltegjerning udøvedes dog endnu. Hoffmann har et lidet Musikcorps med sig, og da det om Eftermiddagen trak ud af Byen til Markedspladsen med Musik, kom en af Dagens Helte hen og slog en Musikant hans Instrument ud af Hænderne, ikke lidet stolt af sin Storbedrift.

Saaledes endte den første puniske Krig.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 4. oktober 1852, 2. udgave).

Der er tale om det Hoffmannske Kunstberiderselskab som var et omrejsende cirkus med en snes ansatte og optrædende. Sammen med Gautier var de et af de første i Danmark. Hoffmann-familien var kommet til Danmark i starten af 1800-tallet. Faderen, "Mekanicus" (illusionist, tryllekunstner) Joseph Hoffmann optrådte alleredde i 1816 hvor han fik tilladelse til i 3 måneder at give mekaniske og optiske forestillinger. Familien fik senere 5 børn, Frederik Wilhelm, Carl, Johannes, Wincenz og Amalie. 

Den ældste sønFrederik Wilhelm (1807-1850) forsøgte uden held at starte et akrobatselskab, men fik afslag af myndighederne. Omsider fik han dog i 1841 kongelig bevilling. Det gik godt indtil 1846. På det tidspunkt var også Olchansky ansat. Hoffmann klarede sig igennem ved at optræde som stråmand for fremmede selskaber. Under Treårskrigen måtte Hoffmann udsende et dementi om at ikke havde været tolk hos preusserne. Da Hoffmann døde i 1850, fortsattes truppen af hans enke med sin nye ægtemand, Johan Wedin videreførte stumperne af selskabet. De blev skilt i 1859. Andre af Hoffmann-familien optrådte senere i forskellige cirkus-sammenhænge.

Annonce for Carl Hoffmanns kunstberiderselskab i Morgenposten, 25. februar 1854.

Den næstældste søn, Carl Hoffmann (1808-1865) overtog faderen Joseph Hoffmans kunstberiderselskab Det Hoffmannske Selskab og Cirkus Gymnasticus fra 1831. Ham gik det bedre end storebroderen og han blev bl.a. borger i Odense i 1832. Hans temperament betød imidlertid at han ragede uklar med flere.

Se Anders Enevig: Cirkus i Danmark. Bd. 2, 1982, s. 162-219.

Fødsel i Dølgsmaal i Silkeborg. (Efterskrift til Politivennen)

Skanderborg, d. 28de Sept, (Aarh. A.) Ved Estafette fra Silkeborg blev i Løverdags anmeldt, at en ung Pige, der som Huusjomfu tjente en Kjøbmand paa Silkeborg, efterat have født sit barn i Dølgsmaal, har nedgravet det i Kjøbmandens Have, hvor det er fundet og opgravet. De nærmere Omstændigheder skulle være følgende: Da Fruentimmeret i Fredags Middag befandt sig ilde, gik hun ind i sit Værelse, uden at ane sin nære Nedkomst; men en Time derefter fødte hun Barnet uden Andres Hjælp. Da hun ikke bemærkede Liv i Barnet, lagde hun det i Sengen, i hvilken hun ogsaa selv lagde sig til Hvile. Uden at være røbet af Husets Folk eller at forlange deres Bistand, blev hun her liggende indtil henved Midnat, da den Idee at begrave Barnet i Haven pludseligt opstod hos hende. Hun lagde Barnet i et Stykke Linned og gravede et Hul, hvori hun nedlagde det og tildækkede det med Jord. Da man næste Dags Morgen fattede Mistanke om det Passerede, blev Sagen anmeldt for Politiassistenten eller, som han paa Silkeborg kaldes, Politi-Inspecteuren, for hvem hun først denegtede Alt. indtil man fandt Barnet og hvorefter hun forklarede som ovenanført. Idag optages Forhør paa Stedet af Herredsfogden, hvorved tillige Stiftsphysicus og Distriktslægen ere tilstede med Hensyn til Obductionen.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 1. oktober 1852, 2. udgave).

23 december 2020

Frifundet for Børnemishandling. (Efterskrift til Politivennen)

Mishandling af et Barn. Den 22de Juni d. A. blev der ved en Skrivelse, undertegnet "Sørensen", gjort vedkommende Politi-Assistent opmærksom paa, at der paa Blegdamsveien boede en Snedker N., der havde et Barn, som af ham og Kone behandledes meget ilde, og opfordredes i denne Anledning Assistenten til at tage sig af Barnet. Forinden bemeldte Skrivelse var det imidlertid alt kommet Assistenten for Øre og Undersøgelse derom anstillet. - Af denne fremgik det, at der hos Snedkersvend C. E. N. fandtes et Barn ved Navn Johanne Josephine N., født den 12te Decbr. 1847 og Datter af Førstnævnte og Fruentimmeret A. N. - For omtrent 6 Aar siden kom nemlig bemeldte Fruentimmer i Huset hos N. Der opstod snart et fortroligt Forhold imellem Manden og hende, og Følgen heraf var, at ovennævnte Barn blev født, efterat Moderen var fjernet fra Huset. I 3 Aar var Barnet derefter hos Moderen, indtil det for omtrent 1½ Aar siden, da hun ikke længer var istand til at forsørge det, kom i Huset hos N. og Hustru. - Af de under Sagen afgivne Forklaringer er der fremkommet en til Vished grændsende Formodning om, at det uskyldige Barn har i dette Tidsrum været udsat for de unaturlige Forældres Forfølgelse i den Grad, at det næsten synes utroligt, at et Barn paa den Alder har kunnet udholde de Lidelser, som skulle være blevne nærværende tildeel. Da Barnet saaledes ved Undersøgelsen i Huset blev fundet, sad det indespærret i et særskilt Værelse i en Krog med bar Hals og blottede Fødder. - Om dets forkuede Stilling gjør man sig et Begreb deraf, at hun, uagtet opfordret til at reise sig, ikke turde vove det, uden at Faderen eller Moderen kom og sagde, at hun skulde reise sig. - Hun fandtes smudsig og i høi Grad forsømt, og sad uden Beskjeftigelse stirrende hen for sig, idet det var tydeligt, at Barnet havde gjennemgaaet haarde Lidelser og var kudsket til at sidde i Krogen. Af de afhørte Vidner, nemlig Beboerne i det Huus hvori de Tiltalte N. og Hustru skolede, have Strømpevæversvend P. og Kone forklaret, at de have seet Tiltalte R's Hustru tage Barnet, da det engang var kommet ned i Gaarden, i den ene Arm og bære det igjennem Gaarden, hvorefter hun kastede det paa Hovedet ind ad Gadeføren, samt, efterat det var kommet op, hørt det skrige. Strømpevæversvend H.'s og Kones Forklaringer gik ud paa, at de Tiltalte sidste Vinter i streng Kulde havde lukket Barnet ud paa Gangen i næsten nøgen Tilstand, hvor det henstod, indtil det, stiv af Kulde, af H.'s Hustru blev lukket und til hende. Hun fandt det saa forkommet, at det under heftige Smerter maatte rulles for at komme til sig selv igjen. Samtlige Vidner have forklaret, at de ofte have hørt, at Barnet paa en uforsvarlig Maade er blevet pryglet, hvilket de dog aldrig have seet, og i det Hele taget tyder Alt hen paa, at Forældrene have negtet Barnet den tilstrækkelige Føde, de nødvendige Klædningsstykker, Omgang med deres egne Børn, hvilke de endog have søgt at indgive Had mod Barnet.

Under den mod de Tiltalte for bemeldte Barns Mishandling anlagte Justitssag have de Begge stadigen negtet den dem paasigtede Gjerning, hvisaarsag de, da der ikke tilveiebragtes saa aldeles fuldstændigt Beviis imod dem, at de derefter kunde fældes som Skyldige, bleve ved Criminal- og Politirettens Dom af 25de Septbr. frifundne, dog ikkun for Actors videre Tiltale, og saaledes, at de hver for sit Vedkommende udrede Actionens Omkostninger, og deriblandt Salair til Actor og Defensor, Procuratorerne Delbanco og Liehme, 5 Rbd. til hver.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 28. september 1852, 2. udgave).

Ifølge Fædrelandet 28. september 1852 hed snedkeren Nielsen, og fruentimmeret A. Nielsen.

Holstenske Soldater i Kjøbenhavn. (Efterskrift til Politivennen).

Efter 3 årskrigen blev 1852 afdelinger af den danske hær stationeret i Holsten, mens holstenske tropper blev forlagt til Danmark. Om de danske tropper i Holsten og måske også Slesvig af lokale er blevet opfattet som en besættelsesmagt, fremgik ikke af danske aviser som var under censur, kun i tyske. Derimod blev de holstenske soldater mistænkeliggjort, i værste fald som 5. kolonne, af danske aviser.

Heri indgik forestillingen om holstenerne ("tyskerne") som brutale voldsmænd. Danske aviser var anti-tyske, og hvis holstenere efter deres opfattelse opførte sig "tysk", også anti-(slesvig)-holstenske. De menige københavnere kan ikke have undgået at være præget af sådanne holdninger. I september 1852 eksploderede situationen med en for aviserne selvopfyldende profeti: De holstenske bøller gik løs på en fredelig og uskyldig københavnsk folkemængde. Vi kender desværre ikke sagen set fra den holstenske side.

Men retsdokumenterne bringer dog lys på flere dunkle, uafklarede punkter i avisfremstillingerne: Menneskemængden kan ikke have været ubetydelig siden de jog 20 holstenere tilbage til kasernen. Hvorfra de sidste imidlertid fik forstærkninger. På trods af politiets henstilling om at fjerne sig, forsøgte menneskemængden at gå løs på holstenerne. Krigsrettens domme peger indirekte på det: ingen i mængden fik krav på erstatning for svie og smerte, de burde have vist risikoen. 

Alt i alt viser affæren at sindene har været bragt mere end i kog. En situation der langt fra den officielle hensigt om at forsone helstatens forskellige befolkninger, tværtimod blot må have uddybet den gensidige mistillid og had.

- Om en Tumult, der igaar Aftes har været i Adel- og Sølvgaden, og hvori holstenske Soldater have spillet Hovedrollen, have vi modtaget nedenfølgende Beretning fra et Øievidne; men, efter hvad vi erfare, staaer dette Optrin ikke ene - et andet lignende har fundet Sted i Torsdags eller Fredags paa Christianshavn - og det har ogsaa været mere betydende, end Beretteren har antaget; thi 4 Personer, hvoraf een Politibetjent, ere bragte saarede paa Hospitalet. Der er altsaa vistnok god Føie til at opfordre Autoriteterne til i Tide al skride ind og gjøre Ende paa saadant Uvæsen.

- Det er beklageligt, at Hs. Excellence Krigsannialcren ved den sidste Dislocation ikke har kunnet eller maaske ikke har villet forudsee de Rivninger , som altid maa opstaae, naar Soldater fra en Armee, der nys har staaet som Fjende ligefor Danmark, lægges i Garnison i Hovedstaden. Men endnu beklageligere er del, at Hs Excellence, efterat flere saadanne alt have fundet Sted, ikke bar kunnet forebygge, at det skulde komme til slige Optrin, hvortil Indsenderen igaar Aftes omtrent Kl. 4 blev Vidne. Efterat nemlig c. 20 Mand Soldater, af 16de eller 17de Bataillon, vare blevne udjagede af Smedekroen i Adelgade ligefor Sølvgade, hvor de havde indfundet sig, og vare komne ud paa Gaden, trak de deres Hirschfængere og huggede iud paa endel værgeløse Folk, som havde samlet sig udenfor Kroen, ved hvilken Lejlighed en Kone skal være bleven saaret. Større Ulykke vilde vistnok være skeet, hvis ikke 5 Politibetjente, som i rette Øieblik ankom, med meget Mod havde kastet sig imellem Soldaternes Klinger og de værgeløse Folk, og derved faaet de Første til at tage Veien ned ad Sølvgade. Men idet de nu styrtede ned ad Gaden, huggede de med deres Hirschfængere paa Enhver, der kom dem imøde, og som de ikke strax løb overende. En ældre Mand fik herved et Hug i Armen, hvorved der dog ikke flød Blod, da hans tykke Frakke afbødede Hugget; en anden blev derimod hugget i Hovedet, saa at Blodet flød ham ned over Ansigtet. Endelig bleve de drevne ind i Casernen af Politiet, og nu indfandt en Lieutenant og 3 Underoflicierer sig paa Pladsen, men trak sig strax tilbage til Casernen, da ingen flere Soldater fandtes paa Gaden. Slige Optrin kunde formentlig let forebygges , hvis Hs. Excellence Krigsministeren, i Stedet for at befale sine Officierer at nedlægge deres Pen, havde forbudt sine Menige at gaae med Sidegevær udenfor Tjeneste.

(Nn.)

(Fædrelandet 27. september 1852).


HS. Excellence Krigsministeren skal ved Efterretningen om den Tumult i Sølvgade, hvor de holsteenske Soldater gave os en Prøve paa den "tydske Tapperhed", være bleven i høi Grad forbavset:

Hs. Excellence er nemlig den eneste, der ikke havde ventet et saadant Udfald af Forsonlighedssystemet.

---

- Krigsministeren bavde aldrig saasnart været saa nævenyttig (ved Kongens Taffel) at skrive i de tydske Soldaters Skudsmaalsbog, for de nylig forefaldne Excesser, der forresten ere af en altfor grov Beskaffenhed til at kunne belægges med Navnet "Optøier", godtgjorde paa det klareste, at det meddelte, fordeelagtige Vidnesbyrd var falsk. Det vil imidlertid næppe videre genere  Hs. Excellenca; thi han er vant til at modtage ørefigen af Skjæbnen.

Der er at vente, at den Autoritet, til hvem Undersøgelsen af denne skjændige Historie er blevet overdraget, vil lede den med Alvor og ikke gjøre den til en blot Formsag, hvorunder de Skyldige smutte bort. Man maa erindre, at ved denne Leilighed ere værgeløse og fredelige danske Underfa atter blevne overfaldne af en bevæbnet Bande tydske Lømler, paa hvem Oprørsnykkerne endnu ikke tilstrækkeligt ere udbankede. Vises der Ligegyldighed fra Autoriteternes Side, vil Publikum let kunne ophidses til Selvtægt. At en Politibetjent, der under Tumulten paa en hæderlig Maade gjorde sin Pligt, er blevet saaret, godtgjør tilstrækkeligt Uhensigtsmæssigheden af den forældede Institution, stokkeforsynede Politimand: de bør upaatvivleligt her som andetsteds afløses af et væbnet Gendarmeri. - At man nu har frataget de holsteenske Soldater deres Vaaben, er overmaade hensigtsmæssigt: de have jo oftere godtgjort, at de ei forstaae at bruge dem paa den rette Maade.

(Corsaren 1. oktober 1852).

De tilgængelige tyske aviser synes helt afhængige af hvad de danske aviser bragte af nyheder om affæren, og forsøgte ud fra dette at danne sig et billede. Nedenstående artikel/notits er typisk:

Aus Kopenhagen wird von ernstlichen Konflikten berichtet zwischen holsteinischen und dänischen Soldaten, sowie dänischen Handwerksgesellen. Aus den eigenen Berichten der dänischen Blätter leuchtet übrigens hervor, dass de bedauerlichen Vorfälle von dänischer Seite provoziert waren. Am Donnerstag Abend auf Christianshavn nämlich, wie "Dagbladet" erzählt, fangen einem dort in einer Schencke sitzende Kieler Jäger 6 dänische Trainkonstabler, die ihre eben empfangene Löhnung theilten, das Lied von der Schlacht bei Friedericia vor; der Holsteiner erinnerte, wenn er und seiner Kameraden nicht "Meerumschlungen" singen sollten, so müssten auch die Dänen ihre Kriegslieder nicht singen dürfen, un hieraus entwickelte sich einige sehr ernsthaftige Schlägerer, inden mehrere Kieler Jäger hinzukamen. Am Sonntag Abend hatten sich mehrere holsteinische Soldaten, wie gewöhnlich, in der Schmiedegesellenherberge zum Tanz eingefunden; die dänischen Gesellen forderten von ihnen, dass sie ihre Säbel ablegten; die holsteinischen Soldaten thaten dies; nichtsdestoweniger wurden sie hinausgeworfen. Verstärkt kamen sie wieder, und es entwickelte sich sodann die Schlägerei, die auf der Strasse längere Zeit sich fortsetzte.

Würzburger Stadt- und Landbote, 2. oktober 1852.


I Anledning af tumultuariske Optrin, hvori holsteenske soldater af de i Kjøbenhavn garnisonerende 6de og 7de Linie- Batallioner i slutningen af September d. A. have gjort sig skyldige, bemærkede vi dengang, hedder det i "Flyveposten"- ifølge modtagne paalidelige Efterretninger angaaende de stedfundne grove Excesser, at disse vare af en saadan Natur, at den offenlige Sikkerhed fordrede, at Tumultanterne belagdes med Lovens fulde Straf. Hvad vi nu senere have bragt i Erfaring angaaende disse Excesser, sætter det udenfor al Tvivl, at her ikke har fundet simple Gade-Uordener Sted, men ligefrem et formeligt Mytteri. Som bekjendt blev der strax os vort virksomme Politi opgivet Rapponer angaaende det Passerede, og af disse, hvormed efter Forlydende de Oplysninger, der i denne Sag ere fremkomne under de ved den militaire Jurisdiction mod Tumultanterne indledede UndersøgeIser, ere i fuldkommen Overeensstemmelse, fremgaaer i det væsentlige følgende: En Aften i September d. A. indfandt endeel Soldater af fornævnte Batailloner sig paa et Herberge i Sølvgaden for at deeltage i Dands. Snart efter opstod imidlertid en Uenighed mellem Soldaterne og de øvrige Gjæster, der dog ikke havde anden Følge, end at de førstnævnte, efterat have vist en fredsforstyrrende Adfærd, ituslaaet Flasker o. s. v., forlode Dandsesalen og gik ud paa Gaden. Ei længe efter vendte de tilbage, og da Døren til Dandselocalet var blevet lukket i Laas, søgte de med deres Sabler at støde Døren op, og bærer denne endnu lydelige Spor af den samme oveegaaede Vold. Da disse Bestræbelser for at bryde ind i Dandselocalet ei vilde lykkes, trak de atter ud paa Gaden, ved hvilken Lejlighed en af dem med Sablen tilføjede en Kone, der irettesatte dem for deres voldelige Adfærd, et Slag i Hovedet. Udkomne paa Gaden anfaldt de en forbigaaende Haandværkssvend, der ikke i mindste Maade havde fornærmet dem, og tilføiede ham betydelige Slag med Sablen. En tilkommende Politibetjent søgte nu at bevæge Tumultuanterne til roligen at forføie sig bort, og de syntes nu ogsaa virkelig at ville efterkomme det dem givne Paalag, thi de trak sig længere ned i Sølvgaden. Men da de saae endeel civil- Personer samlede i Gaden, gjorde de pludselig omkring og droge i militairisk Orden deres Sabler, alt uden at de Tilstedeværende havde givet dem den mindste Anledning hertil. Medens Politibetjenten nu ilede bort for at reqvirere Assistance, slog den vilde Soldatersværm , der i Begyndelsen kun udgjorde 20 - 30, men nu talte over 100 Mand, ind paa de værgeløse og fredelige Borgere med deres dragne Sabler, tiltalte dem med "Du" og Skjældsord, og var det nu aabenbart, at Tilstedeværelse mellem Tumultuanterne udsatte de Vedkommende for Angreb paa Liv og Lemmer. Saasnart Politiet havde indfundet sig med en større Styrke, trængte dette sig mellem den anfaldne Menneskemasse og Voldsmændene, for at danne et Værn mod disses fortsatte Angreb, men den vilde Bande brugte nu Vaaben mod Politiet, af hvilket en Betjent blev stærkt saaret. Og herved var de, efter al Sandsynlighed ikke blevet, hvis et til Lykke en Officierer tilfældigviis var kommen tilstede og havde bevæget Soldaterne at trække sig tilbage til deres Caserne. Der er, som ovenfor bemærket, under de i denne Anledning lnstituerede UndersøgeIser aldeles ingen Data fremkomne, som tale for, at de af Soldaterne voldeligt angrebne civile Personer ved fornærmelig Adfærd i mindste Maade skulle have fremkaldt deres grove Excesser. Der blev strax indledet Undersøgelse mod Tumultuanterne ved den i Kjøbenhavn værende Garnisons-Jurisdiction, hvilke Undersøgelser efter forlydende nu ere saavidt fremmede, at Sagen kan betragtes som moden til Paakjendelse. Den offentlige Sikkerhed har nu et stærkt Krav paa, at der ved PaakjendeIsen ei blot tages tilbørlige Hensyn til den forøvede Voldfærd, men tillige til den Form, under hvilken denne er fremtraadt: alene den Skræk, ethvert Individ, der i fredelige og lovlige Hensigter ved hin Leilighed passerede Haven, nødvendigviis maatte føle ved at see sig indespærret i denne af en heel Hob vilde Karle med dragne Sabler, er i og for sig tilstrækkelig til at retfærdiggjøre Anvendelsen af en exemplarist Straf.

(Bornholms Avis 21. december 1952)

Teksten stammende fra Flyveposten 16. december 1852. En kort notits i Flyveposten kaldte forskellige reaktioner som udgået af "den københavnske pøbel". Hvilket dengang var et skældsord:

Soldater-Tumulten har, som vi erfare, fremkaldt Repressalier mod de holsteenske Soldater fra den kjøbenhavnske Pøbels Side. Det Beklagelsesværdige ved slige Repressalier er imidlertid det, at de ofte ramme og i det nævnte Tilfælde have rammet aldeles Uskyldige, imod hvem ikke blot Insulter, men ogsaa temmelige grove Haangribeligheder ere forøvede. Vi ville derfor haabe, at vort virksomme Politi vil anvende tilbørlig Strenghed mod Maleficanterne for derved at forebygge slig Overlast for Fremtiden. 

(Flyveposten 5. januar 1853).


- (B. T.) Antallet af de Militaire af Underklassen, der have været anklagede som virksomme Deeltagere i Tumulten paa Klemmede kroen osv. i Slutningen af Septbr. Maaned, er ialt 25. Af disse er 1 Menig bleven frikjendt, og de Øvrige tilkjendte følgende betydelige Straffe : 1 Underofficeer degraderet, 50 Rottingslag og 30 Dags strængt Fængsel; 2 Underkorporaler 75 og 50 Rottingslag og strængt Fængsel i 30 Dage; 3 Underkorporaler, 1 Spillemand og 5 Menige hver 50 Rottingslag; 1 Menig 15 Dage strængt Fængsel paa Vand og Brød; 3 Menige 10 Dage strængt Fængsel paa Vand og Brød; 3 Menige 10 Dage Vand og Brød; 1 Menig 5 Dage Vand og Brød; 1 Vaabenmester og 1 Korporal hver 13 Dage eensomt Fængsel; 1 Sergeant 20 Dage mørkt og eensomt Fængsel samt have sit Hæderstegn forbrudt.

(Kjøbenhavnsposten 12. januar 1853).

Flere aviser udtrykte utilfredshed med antallet af domfældelser. De angiver at der var over 150 deltagere, ikke kun 25, og man er desuden forargede over at kun 13 af dem tilstod. Som grund angives at deltagerne må have været enige om at gennemføre et benægtelsessystem. 

Udokumenterede påstande om at den anden side, oprørshæren, havde dømt langt hårdere i lignende sager, dannede holdninger om at overfald på fredelige danskere tilsyneladende vejedes lettere end mod tyskere.

Over tre dage bragte Fædrelandet et fyldigt referat af domsakterne. Det blev ligeledes offentliggjort i Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 18. januar 1853, 2. udgave, samt Flyveposten:


Krigsrettens Dom over de i for Tumulten i Sølvgaden Tiltalte.

Efterat der Søndagen d. 26de Sept. d. A. om Aftenen imellem Kl. 7 og 8 paa Kleinsmedesvendenes Herberg, i Adelgade 242, havde fundet Uenighed Sted imellem tydsktalende Militair og Haandværkssvende, og derpaa, fornemmelig i Sølvgaden, var forefaldet et alvorligt Opløb, hvorunder blandt Andet det tilstedeværende Politi var angrebet og paa anden Maade fornærmet af Mandskab henhørende til de tvende i Sølvgadens Caserne indqvarterede, af Holsten udskrevne Linie-Infanteri-Batailloner, den 16de og den 17de, har Krigsministeriet under 27de Sept. og 15de Decbr. d. A. henvist den deraf forandledigede Sags Undersøgelse og Paakjendelse til Kjøbenhavns Garnisonsjurisdiction. Under de i Overensstemmelse hermed optagne Forhører er følgende i Almindelighed oplyst:

Allerede førend den 26de Sept. havde Mandskab af de tvende Batailloner besøgt Kleinsmedesvendenes Herberg, nemlig den 12te, 19de og 20de Sept. Der var fra Værtens og de tilstedeværende Svendes Side ikke lagt nogen Hindring i Vejen for disse Besøg; kun havde man gjentagne Gange bortvist en Spillemand, der af Smedene betragtedes som Dreng, og hvis Selskab derfor ikke antoges at egne sig for Svende, og var der endog engang, da Spillemanden havde negtet at gaae bort, sendt Bud efter Politiet. Men det var tidligere ikke kommet til nogen alvorlig Uenighed og endnu mindre til Slagsmaal.

Den 26de Septbr. omtrent Kl. 7 indfandt sig atter c. 20 Mand tysktalende Soldater, for endeI bevæbnede med Sabler, i bemeldte Herberg, hvor endnu kun et ringe Antal civile Gjæster vare tilstede. Da ingen Spillemand fandtes imellem dem, de ogsaa, naar de opfordredes dertil, satte Sablerne fra sig, blev Intet indvendt imod deres Nærværelse. To Svende yttrede vel for Herbergsfaderen, at han ikke kunne være tjent med Gjæster, som intet fortærede, og da nogle flere Menige senere ankom, bliv det af Svendene sagt dem, at det var brugeligt at drikke en Snaps ved Ankomsten, hvilken Opfordring de Menige efterkom. Imidlertid indfandt nu ogsaa den tidligere bortviste Spillemand sig i Herberget. Da det sagdes ham, at han var kjendt, uagtet han havde aflagt de da reglementerede Svalereder, negtede han at være Spillemand, og der blev atter sendt Bud efter Politiet, som dog først ankom, efterat de Militaire havde forladt Localet. I Anledning af Spillemandens Vægring ved at forlade Herberget og, som det synes, ogsaa fordi flere tilkomne Soldater vare uvillige til at aflægge Sablerne, opstod der nu Utilfredshed og Trængsel ved Døren. En Menig skal være sat udenfor; Udgangsdøren skal, efter Soldaternes, af de civile Gjæsters udsagte Forklaring, en Kort Tid have været aflaaset; en Svend sloges et Øjeblik med en Soldat; denne eller en anden Soldat fik et Slag over Øiet, saa at han blødte; men noget almindeligt eller betydeligere Slagsmaal fandt ikke Sted, og da Soldaterne erklærede at ville forlade Herberget, lagdes dem ingen Hindring i Vejen. To Menige ønskede endog, uagtet det Passerede, at forblive paa Herberget, og lode sig først ved deres Kammeraters bestemte Forlangende bevæge til at følge efter disse.

Da Soldaterne kom ned fra Herberget, hvis Locale er i Mellembygningen paa 1ste Sal, synes det, at de for en stor Del er blevne staaende i Porten, og at der er af flere iblandt dem ytret, at det dog var en Skam, at de ikke turde blive paa et Sted, hvor de "havde betalt Entree" - nemlig ved paa Opfordring at betale Drikkevarer - samt at deres Tale har vakt Opmærksomhed og foranlediget, at Folk stimlede sammen paa Gaden udenfor Porten. En Kone, som gjorde Indkjøb hos den i Porten siddende Sælgekone, udskjældte dem endog, efter sit eget Udsagn, for "tydsk Pak eller noget Værre", og fik til Gjengjæld et alvorligt slag paa Kinden af en Soldat. Desuden havde Fortrydelsen over at have maattet forlade Smedeherberget bevæget flere Soldater til atter at begive sig op ad Trapperne, hvorpaa de mod Svendenes Villie søgte med Magt at trænge sig ind i Herberget. Ved denne Lejlighed fik en Svend, lngemann, et ubetydeligt Sabelstik i Haanden, og der blev med en Sabel hugget udenfra i Døren, som deraf bærer Mærke. Men Soldaterne forføiede sig dog bort, uden at trænge ind i Localet eller afstedkomme anden Skade, og Politibetjent Eegholm, som nu havde indfundet sig i Herberg, fik dem uden Vanskelighed ved rolig Tiltale til at forlade Huset, hvorefter Herberget ophørte at være Skuepladsen for Slagsmaal eller anden denne Sag vedkommende Uorden.

Derimod forefaldt paa Gaden imellem Herberget og Sølvgadens Caserne, hvor 16de og 17de Bataillon ere indqvarterede i Fløien mod nysnævnte Gade, en Tumult, der er Sagens fornemste Genstand, og om hvilken Politibetjentene Søller, Foss, Chr. Schultz, Windekilde og Hoff, samt Opsigtsbetjentene Møller og A. Nielsen have afgivet edelige Forklaringer, som gaae ud paa Følgende:

Efterat den foran omtalte Sammenstimlen af Civile udenfor Herbergshusel havde fremkaldt Strid imellem Mængden og de tilstedeværende Soldater, lykkedes det Politibetjent Eegholm og den ligeledes tilkomne Opsigtsbetjent Nielsen ved formel Tiltale at bevæge Soldaterne til at begynde paa at fjerne sig. men da flere Soldater kom til og Mængden fulgte i nogen Afstand efter Soldaterne, standsede disse og stillede sig tvers over Gaden med udtrukne Sabler, hvorfor Nielsen, som indsaae, at Nærværelsen af en større Politistyrke turde blive nødvendig, ilede bort for at hente Forstærkning. Da nu de øvrige foran nævnte Politibetjente tilligemed Nielsen og Møller (alle med Politiskildtet synligt paa Brystet) snart derefter vare komne tilstede, forefandt de en Menneskemasse staaende paa Gaden omkring 20-30 tydsktalende Soldater, af hvilke adskillige vare iførte Uniform, andre klædte i hvide Trøier, og som for største Delen havde udtrukne Sabler. Det var Betjentene indlysende, at Slagsmaal havde fundet Sted, og at et saadant var nærved paany at udbryde. Paa Politiets Opfordring stak dog Soldater deres Sabler i Skeden og trak sig ned ad Sølvgaden. Det lykkedes nu ogsaa Politiet i at holde Mængden i nogen Afstand tilbage, skjønt Sværmen langsomt bevægede sig i samme Retning som Soldaterne, idet Politibetjentene iagttoge at holde sig mellem Soldaterne og de Civile, - og syntes det saaledes som om Tumulten vilde blive dæmpet. Men pludselig kom i Retningen fra Casernen en stor Del Soldater til. De huggede som rasende ind paa Mængden og lode sig ikke af Politiet tale tilrette. Saaledes have flere Politibetjente iagttaget, hvorledes 2 eller 3 Soldater angreb en enkelt Mandsperson, som kom gaaende paa Fortouget ved Muren til Rosenborghave, og hvorledes de huggede løs paa ham og paa to andre Mandfolk, som ved Soldaternes Anløb vare komne ind imellem dem. Opsigtsbetjent Møller blev af en Soldat hugget efter Hovedet, saa at han tabte Hatten, hvilken Soldaten tog op og atter kastede fra sig, og Politibetjent Søller fik ved et Sabelhug over venstre Arm og Haand to, dog kun høist ubetydelige Hudsaar.

Samtlige Betjente have derhos overensstemmende bevidnet, at den civile Folkemasse efterkom Politiets Paalæg at holde sig tilbage, men at Soldaterne desuagtet løb ind imellem Mængden og som rasende Mennesker huggede om sig med Sablerne, idet de raabte paa tydsk: "Vi skide Politiet et Stykke!" og de have under Ed erklæret, at de have handlet med Lempe, og kun søgt at paavirke Soldaterne ved sindig tiltale, hvortil de desuden af Hensyn til deres egen personlige Fare ville have følt sig i høieste Maade opfordrede.

Massen af Soldaterne, som efter Politiets Skiøn voxede til imellem 100 - 200 Mand, satte sig derefter fast ved Rigensgade, saa at Forholdet nu blev dette, at de Civile i c. 10 Alens Afstand stode ligeoverfor Soldaterne, medens Politiet stod imellem begge Parter, og her blev Politibetjent Eegholm, som var iført Uniform, da han søgte at holde en til Soldaternes Parti hørende civilklædt Person fra sig, efterat denne gjentagne Gange havde forsøgt at sparke ham mellem Benene, overfaldet af Soldater og betænkelig saaret. Ligeledes styrtede en Sværm Soldater ind i Værtshusholder Jørgensens Skænkestue og Beboelsesleilighed, hvorfra hans Kone, som var alene hjemme, flygtede bort, og hvor de itusloge Glas og Flasker, samt med Sablerne sloge i Disken og andet Bohave, hvilket bærer Mærker af Sabelhug.

Efter hvad fremdeles er bevidnet af afskediget Major Kjærulff og af Bogholder, Capt. Lengnick, have disse, som, førend Tumulten havde trukket sig længere op mod Rigensgade, passerede Sølvgaden, begge iagttaget, hvorledes uforfulgte Flokke af Soldater ere ilede op mod Casernen og derfra ere forstærkede styrtede tilbage i militairisk Orden og med dragne Sabler, og Major Kjærulf har endog, ligeledes under Ed, forklaret, at han, da han, medens Larmen endnu kun hørtes ved Adelgaden, civilklædt passerede Kronprindsessegaden, er anholdt og tiltalt i dithmarsisk Dialect af Soldater, der stode i Nærheden af den derværende Caserne, hvilke og, da han svarede dem paa Plattydsk og navngav sig, lode ham passere; - at han umiddelbart derefter ved Hjørnet af Kronprindsessegaden fandt Sølvgaden med Adelgaden spærret af Soldater; - at han, gaaende videre, fandt Rigensgade ved Sølvgaden besat, ligeledes af Soldater, som med deres Sabler drev Folk tilbage i den førstnævnte Gade, samt at han, hvor han passerede Soldaterne, blev tiltalt paa Tydsk, men, ved at svare dem som anført, kom dem forbi til sin Bolig i Sølvgaden. 

Da imidlertid Larmen ved Mandskabets Udstrømmen af Casernen og de Raab om at hjælpe Kammeraterne, som havde ladet sig høre, havde bevirket, at Caserneporten var lukket og Premierlieutenant i 17de Bataillon, Møller, under Casernecommandantens Fraværelse, paa Opfordring havde begivet sig til Opløbet ved Rigensgade, afstode Soldaterne, paa hans gjentagne Befaling, fra Tumulten og ilede i Hob henimod Casernen, hvor en Del af dem samledes udenfor Porten og efter nogen Tids Forløb, næsten uden Undtagelse, blev indladt, uden at de Enkelte optegnedes, hvorefter de samme Aften senere til Casernen Hjemkomnes Numere foranstaltedes opskrevne i Vagten.

I Casernegaarden vare imidlerlid, ved Portens Lukning, den der sammenstimlede Soldaterhobs Begjæringer om at lukkes ud (hvorunder endog Trudsler skulle være udstødte mod Vagten) blevne mere og mere paatrængende; men da Secundlieutenant Hammelev af 10de Bataillon var kommen hjem til Casernen og havde ladet Vagten forstærke samt ogsaa paa anden Maade i og udenfor Casernen bidraget til Ordens Gjenoprettelse, var Tumulten omtrent Kl. 8 at betragte som dæmpet. Dog vedblev Udgangen af Caserneporten denne Aften at være Mandskabet forment.

Under disse Omstændigheder, og da der, uagtet 16de og 17de Bataillons Underclasser, forsaavidt de ikke den 26de September vare paa Vagt, Mand for Mand ere afhørte. Intet af dem er anbragt, som i ungen Maade har kunnet svække, hvad Vidnerne og mangfoldige andre Deponenter i Overensstemmelse med dem havde forklaret, anseer Garnisonskrigsretten fuldt Bevis tilvejebragt ved disse Vidnesbyrd, og antager det navnlig som afgjort:

1 ) at den Conflict, som den 26de September om Altenen fandt Sted paa Smedesvendenes Herberg imellem Soldater og Civile, ikke var af saadan Beskaffenhed, at den afgav nogen rimelig Anledning til den paafølgende Tumult;

2) at det Vel er uvist, hvad der nærmest har foranlediget det største Slagsmaal paa Gaden i Nærheden at Herberget, og derhos ikke kan ansees aldeles usandsynligt, at dette Slagsmaal kan være fremkaldt ved fornærmelige Ytringer af Mængden mod de høitrøstede Soldater; men at der dog, navnlig ved Major Kjærulffs Vidnesbyrd, er fremkommet en betydelig Formodning om, at Tumulten fra Begyndelsen af har været ledet med Plan og formelig organiseret;

3) at det i alt Fald er fuldstændigt bevist, at Soldaterne, førend det sidste voldsomme Optrin, have uforfulgte fjernet sig og derefter ere vendte tilbage i en bestemt Orden med dragne Vaaben som Angribere og Fornærmere af Politiet som saadant;

4) at der under Tumulten har blandt Mandskabet af 16te og 17de BatailIon hersket en særdeles ophidset Stemning, som ikke blot paa betænkelig Maade har yttrel sig ved Excesserne paa Guden, men ogsaa i selve Casernen.

(Fortsættes)

(Fædrelandet 17. januar 1853).

Scenen: Længst væk for enden af Sølvgade ses Adelgade. Det var her Smedesvendenes Herberg lå. Ved stilladset går Rigensgade ind til venstre. Det var her soldaterne havde sat sig fast. De to farvede huse (blå og gul) er Kronprinsessegade. Til højre er Kongens Have. Foto Erik Nicolaisen Høy.


Krigsrettens Dom over de i for Tumulten i Sølvgaden Tiltalte.

(Fortsat.)

EeghoIm's Saar, som, efter vedkommende Hospitalslæges Attest, bestode i et Hugsaar over høire Øie, et andet over høire Skulder og et over venstre Haand, foruden forskjellige Contusioner af Ryggen, vare, og Skulderbladet var beskadiget og Strækkesenerne til de to sidste fingre af venstre Haand vare overskaarne, ikke uden Fare; men Eegholm var dog, efter samme Læges Attest, da han den 13de November blev udskreven af Hospitalet, helbredet, naar undtages, at de tvende Fingres Bevægelighed endnu var indskrænket, saa at det er tvivlsomt, om deres Brug nogensinde vil blive fuldkommen uhindret.

Foruden ham indlagdes paa Frederiks Hospital som mishandlede under Tumulten: Smedesvend Jens Nielsen Holm, saaret paa høire Pegefinger, venstre Forarm, høire Skulder og paa høire Side af Hovedet; Dreiersvend Edvard Julius Nielsen, saaret over høire Albue, og Tømmersvend Hans Jørgen Hansen, saaret i Panden, paa venstre Side af Hovedet og paa venstre Haandled. Skjønt NieIsens og Holms Saar, efter Lægens Attest, ikke vare uden Betænkelighed, ere de dog alle fuldstændigt helbredede.

Endvidere vare Bagersvend Peter Julius Rasmussen og Snedkersvend Hans Jørgen Rossing begge ubetydeligt saarede ved Sabelhug i Hovedet, og Dreiermester i Søetaten Svendsen, havde, da han, for at uudgaae Tumulten, vilde skynde sig om Hjørnet til Rigensgaden, bagfra faaet et Hug med en Sabel i Paraplyen, som han har opslaaet, og hvis Skærmplade var gjennemskaaret, uden at han dog selv tillige havde taget nogen Skade.

Samtlige Saarede have forklaret, at de aldeles ikke have givet nogen Slags Anledning til de mod dem forøvede Voldsomheder; men de Omstændigheder, som de forøvrigt have paaberaabt, have ikke nærmere været at oplyse.

Under de i denne Sag afholdte vidtløftigt Forhører have aldeles ingen af de under Tumulten tilstedeværende Politibetjente eller andre Øienvidner været i Stand til at betegne nogen bestemt Person som Deltager i tumulten eller til at vække endog blot den ubetydeligste Formodning imod Nogen. Da nu derhos de Foranstaltninger, som efter Tumulten bleve trufne i Casernen, mere vare rettede paa at dæmpe Bevægelse end paa at udfinde Gjerningsmænd, og de tvende Batailloners Underclasser, forsaavidt de have været delagtige i Excesserne, i Reglen med stor Enighed og haardnakket Udholdenhed samt under Eds Tilbud, have fragaaet al Andel i Tumulten, have forholdsvis kun faa Personer kunnet sættes under Tiltale, nemlig:

af 16de Bataillons 1ste Comp. : 
Menig Nr. 76 Joh. Joch. Chr. Busch; 
Du. 2det Comp.:
Arrest. Corporal Nr. 6 Carl Andreas Blankenberg Witt, Arrest. Underc. Nr. 19 Theodor Heinr. Ferdin. Reimer, Arrest. Underc. Nr. 13 Hans Hinr. Hamdorf, Underc. Nr. 18 Jürgen Hinr. Ferd. Stoltenberg, Menig Nr. 56 H. Joch Dwenger, Menig Nr. 71 Joh. Hinr. Scheel, Menig Nr. 74 Hans Hinr. Wrage, Menig Nr. 76 Hans Fr. Scheel. Menig Nr. 51 Joach. Ernst Møller, og Menig Nr. 66 Claus Wrage;
 af 16de BatailIons 1te Comp.: 
Spillemand Nr. 30 Hans Chr. Bernhard Nagel og Menig Nr 70 Poul Niss;
Do. 2det Comp.:
Menig Nr. 138 DitI. Peter Hinr. (eller Frieder.) GIöde, Menig Nr. 125 Jürgen Hior. Reimers, og Menig Nr. 136 Louis Edvard Steger;
Do. 3die Comp. :
Menig Nr. 135 Chr. Dell. Fr. Ilinrichsen, Menig Nr. 124 Chr. Marcus Fr. Friis og Menig Nr. 125 Fr. Carl Martin Bruhn;
Do. 4de Comp.:
Undercorp. Nr. 19 Chr. Hans Jürgen Kinas, Underc. Nr. 20 Ernst Wulf, og Menig Nr. 122 Chr. Joh. Anton Petersen.

Om Arrestanten, Undercorporalen Reimer, som i Forhøret den 18de Octbr. under Eds Tilbud havde forklaret, at han, medens Tumulten stod paa, havde været fraværende fra Casernen paa en Spadseretour, er det, ved hans egen i Forhøret af 1ste Novbr. og senere afgivne Tilstaaelser, bevist, at han, som den 20de Septbr. havde Tjeneste som visiterende Underofficier i Casernen, desuagtet har, da han hørte Anskrig, forladt samme. - at han, førend han bevæbnet med Sabel begav sig til Tumulten, har underrettet Mandskabet paa den Stue, hvor han var indlagt, om, at der var Slagsmaal; samt at han er forbleven ved Tumulten, medens den var voldsomst ved Rigensgade, og været blandt dem, der med dragne Sabler trængte ind i Værtshusholder Jørgensens Bolig, han har fremdeles maattet tilstaae, at han, samme Aften efter Tumulten, har i Marketenderiet havt sin Sabel ude af Skeden og viist de tilstedeværende, hvorledes man havde fortalt ham, at et Menneske paa Gaden skulde være bleven saaret. Da nu endvidere Karlen Rode, som da var tilstede i Marketenderiet og iagttog Arrestanten, under Ed har bevidnet, at Arrestanten formelig foreviste sin Sabel og opfordrede de Omstaaende til at overbevise sig om, at "den endnu var vaad", og da den ligeledes tiltalte Arrestant, Undercorporal Hamdorf, ved at bekjende sin egen Forbrydelse, tillige har forklaret, at have seet Arrestanten Reimer svare en Politibetjent, medens han selv stod tæt ved ham i Nærheden af Rigensgade, samt at Reimers Sabel derefter var blodig, finder Garnisonskrigsretten, under Overveielse af samtlige oplyste Omstændigheder, at der, efter Lovgivningens Grundsætninger ikke kan være Tvivl om, at denne Arrestant maa henregnes til dem, som netop til den Tid, da Tumulten havde udviklet sig til egenlig Opsætsighed mod Politimagten, have bevæbnede viist en særdeles Virksomhed, om det end ikke kan antages aldeles fuldstændig bevist, at han under Tumulten har saaret Nogen.

Arrestanten, Corporal Witt, har ligeledes i Forhøret af 9de Octbr. tilbudt at beedige, at han den 26de Septbr., fra Kl. 4 om Eftermiddagen til 8½ Aften havde gjort en Tour til Frederiksberg og saaledes stod aldeles udenfor Sagen. Men efterat forrige Arrestant havde nævnt han som Deltager i Angrebet paa Værthusholder Jørgensens Bolig og Effecter, har han, i Forhøret den 2den November, maattet bekjende, at han, da Tumulten udbrød, i Casernen bevæbnede sig med Sabel, og ilede til Adelgade, samt at han er forbleven ved Excesserne til deres Slutning og har været i den Flok, som med dragne Sabler trængte ind i Jørgensens Bolig, skjønt han vil have hørt til de sidste i Flokken. Han har imidlertid vedblivende negtet al have saaret Nogen.

Arrestanten, Undercorporal Hamdorf. som den 18de October ogsaa havde tilbudt sin Ed paa, at han den 26de Septbr. under Tumulten ikke havde forladt Casernen, har ligeledes den 4de November maattet tilstaae, at han i Lærredstrøie, bevæbnet med SabeI, er ilet til Adelgade, hvor han har hørt Politiets Opfordring til Rolighed, men desuagtet trak sin SabeI, at han er forbleven blandt Tumultanterne til det Sidste, samt at han, skjønt han negter selv at have saaret Nogen, har, som anført, staaet tæt ved en Politibetjent, da denne, som Arrestanten paastaaer, blev saaret af Reimer.

Uagtet nu Ingen af disse 3 Arrestanter efter Rettens Formening er overbevist om, at have tilføiet Politibetjent Eegholm eller Andre nogen af de foromtalte Beskadigelser og heller ikke om at have dertil understøttet de kommende Gjerningsmænd paa en saadan Maade, at §§ 25-27 i Frdgn. 4de October 1833 ligefrem paa dem kunne agtes anvendelige, under Retten det dog paa den anden Side indlysende, at de, ved at befatte sig med Tumulten, navnlig under det sidste aabenbare Angreb paa Politiet, have kunnet og burdet forudset Excessernes rimelige Følger, og i Særdeleshed indsee, at Enhver, som ikke holdt sig tilbage, understøttede Voldsmændene; og ville Arrestanterne derfor ikke kunne undgaa at ansees med alvorlig Straf efter K. A. 28, 30 cfr 42 I. K. 3 P. 402 §2; samt Grundsætningerne i Frdgn. 4de Oct. 1833 §3 sidste Membrum, 6, 7, 12, 13, 17, 25-27, 29, og finder Ganisonskrigsretten, efter Overveielse af samtlige Omstændigheder, at burde belægge dem hver især med en af de strængere i Parolbefaling 17de Octbr. 1836 foreskrevne militaire Straffe, som træde i Stedet for offenligt Arbeide under 3 Aar, saaledes at Straffen for Arrestanten Reimer, der vel, ligesaalidt som de tvende andre Arrestanter er befunden tidligere at være tillalt eller straffet, men som, ved at forlade sin Tjeneste og ved hvad der ellers om ham er oplyst, har forskyldt fortrinsvis at ansees med Strænghed, bestemmes til 75 Rottingslag og strængt Fængsel paa Vand og Brød i 6 Gange 5 Dage - og for Witt og Hamdorf, - for den Førstes Vedkommende med særdeles Hensyn til, at han kun er imellem 18 og 19 Aar gammel, - til 50 Rottingslag og lige Fængselsstraf; hvorhos de alle, efter Parolbefaling 3die August 1846 § 2 Nr. 1 og 2, ville være at nedsætte i de Meniges 2den Classe.

Hvad dernæst angaaer Tiltalte, Menig Busch, da har han vel, efter langvarig Benegtelse, i Forhøret den 12te Novbr. maattet vedgaae, at han om Aftenen den 20de Septbr. har i Marketenderiel rost sig af under Tumulten at have hugget en Politibetjent med sin Sabel i Hovedet; men da han desuagtet vedblivende har paastaaet, at hans Fortælling herom i Marketenteriet alene har grundet sig i Overmod, idet han slet ikke under Tumulten vil have forladt Casernen, og hans Delagtighed i Excesserne heller ikke paa anden Maade har været at oplyse, vil han være at frifinde, dog efter Omstændighederne ikkun for videre Tiltale.

De Tiltalte, Undercorporal Stoltenberg, Menig Dwenger. Menig Joh. Heinr. Scheel, Menig Hans Wrage, Menig Hans Scheel, Spillemand Nagel, Undercorporal Kinas, Undercorporal Wulf og Menig Petersen ere, hver især, ved deres egne Tilstaaelser overbeviste om falsk Forklaring under Eds Tilbud, idet de alle, uagtet der mod deres Benegtelse Intet er oplyst eller bragt til Sandsynlighed om, at de skulde være delagtige i Tumulten, have, med fuldt Forsæt, afgivet usande Forklaringer, hvilke de have tilbudt at bekræfte med Ed. Men da dog de af dem alle fortiede og forvanskede Omstændigheder ikke ere befundne at have været af særdeles Vigtighed til Sagens Oplysning sk|ønnes deres Straf, efter Frdgn. at 15de April 1840 § 5, cfr. Parolbef. 3die. Aug. 1846 § 2 Nr. 2. og 3, at kunne bestemmes med Mildhed, dog saaledes, at i Betragtning af det Sammenhold, som nærværende Sag viser at der blandt Underclasserne har fundet Sled til Fordølgelse af Sandheden, en legemlig Tugtelse skjønnes passende paa dem at kunne bringes til Anvendelse, hvorfor Straffen for hver af disse Tiltalte, af hvilke ingen tidligere er straffet efter Dom, bestemmes til Nedsættelse i de Meniges 2den Classe og 50 Rottingslag.

Tiltalte, Menig GIöde, som efterat han ved Overkrigsretsdom af 1ste Juli 1844 for Mytteri var tilfunden 5 Aars Fæstningsarbeide, m m ved kgl. Resol. af 26de s. M. var benaadet med 4 Gange 5 Dages strængt Fængsel paa Vand og Brød og Forsættelse fra 2det Dragon-Reg. til 2 Aars stadig Tjeneste ved 17de Bataillon, nu er befunden at være antagen som Stillingsmand ved samme Bataillon, er, ved sin egen Tilstaaelse, tvertimod hvad han i Forhøret den 20de Octbr. under i Eds Tilbud havde forklaret, overbevist om at have, da han erfarede, at der var Slagsmaal, grebet sit Gevær med tilhørende omvendt Bajonet, for at ile til Tumulten, hvorfra han dog blev forhindret, da han i Caserneporten blev tilbagevist. Han har derhos indrømmet, at han med Overlæg valgte netop Geværet, fordi han antog dette for mere brugbart mod Mængden end en Sabel. Da nu denne Tiltalte, som anført, tidligere er straffet for Mytteri, under Garnisonskrigsretten, med Hensyn hertil og til den Ulykke, som kunde være afstedkommet, hvis hans Forsæt var lykkedes, og til den af ham tilbudte falske Ed, som dog, da han med Føie har anseet sig som Part i Sagen, ikkun vil tilregnes ham til Skærpelse af den for hans Attentat forskyldte Straf, at burde, eller Lovgivningens Grundsætninger, bestemme hans Straf til strængt Fængsel paa Vand og Brød i 3 Gange 5 Dage.

Med samme Slags Fængsel, dog ikkun i 2 Gange 5 Dage vil derhos Tiltalte, Menig Møller, der ikke tidligere er straffet, være at belægge, eftersom han ligeledes har bevæbnet sig med sin Sabel og er ilet for at komme til Tumulten, men er vendt tilbage, og han også har tilstaaet, at have tilbudt Ed paa en usand Forklaring, hvorom det Samme er at bemærke som med Hensyn til Tiltalte Glöde.

Lige Straf finder Garnisonskrigsretten endvidere at burde tilfinde de Tiltalte, Menig Claus Wrage og Menig Hinrichsen, som heller ikke ere befundne tidligere at have været straffede. Den Første har falskelig tilbudt at beedige, at han har holdt sig hjemme under Tumulten og senere maattet tilstaae, at han har begivet sig til samme, men fjernet sig førend det sidste Angreb paa Politiet, saa at hans Tilbud af falsk Ed kun vil kunne tillægges Indflydelse paa Graden af han Straf, efter J. K. 3 p. 402. § 2 - og den Sidste har vedgaaet at være forbleven ved Tumulten fra den Begyndelse til dets Slutning men ikke tilbudt falsk Ed, ligesaalidet som han er overbevist om, at have viist nogen særdeles Virksomhed under Excesserne.

De tidligere ikke straffede Tiltalte, Menig Reimers, Menig Steger, Menig Priis og Menig Bruhn ere, ved deres egne Tilstaaelser, overbeviste om, at have Iadet sig finde ved Tumulten fra dens Begyndelse til dens Slutning; men da de dog hverken have tilbudt falske Eder, eller, mod deres Benegtelse, ere overbeviste om at have deltaget i Angrebet paa Politiet, eller at have ført dragne Sabler hos sig, bestemmes deres Straf til sædvanligt Fængsel paa Vand og Brød i 2 Gange 5 Dage.

Hvad fremdeles angaaer Tiltalte, Menig Niss, da har han, som heller ikke tidligere er straffet, allerede ved sin første Afhøring tilstaaet, under Tumulten med sin Sabel i Skeden at have forladt Casernen og begivet sig ned til Rigensgade, hvor han saae Lieutenant Møller formane Soldaterne til at vende hjem, hvilket han vil have efterkommet. Da nu, efter samtlige oplyste Omstændigheder, hans Udsagn om, at han forlod Casernen ikke for Tumultens Skyld, efter J. K. 3 p. 402 § 2, ikke vil kunne komme i Betragtning, vil heller ikke han kunne undgaae at straffes; dog findes hans Straf at kunne indskrænke til sædvanligt Fængsel paa Vand og Brød i 5 Dage.

(Sluttes)

(Fædrelandet 18. januar 1853).

Sølvgade Kaserne. Foto erik Nicolaisen Høy.

Krigsrettens Dom over de i for Tumulten i Sølvgaden Tiltalte

(Sluttet.) 

Endnu ere følgende 3 Underbefalingsmænd satte under Tiltale for urigtigt Forhold i Anledning af Tumulten, nemlig: Vaabenmester af 17de Bataillons 1ste Comp. Claus Lohmann, Sergeant i samme Comp. Michael Peter Fr. HelIner, Corporal i samme Bataillons 4de Comp. Fritz August Sylvester.

Vaabenmester Lohmann var den 26de Septbr. Commandeur for Brandvagten i den Fløi af Casernen, hvori 16de og 17de Bataillon ere indlagte. Han har i Forhørerne forklaret, at han fra sin Stue i Casernens 1ste Etage hørte Raab og at Folkene ilede ned ad trapperne, - at han derefter begav sig ud paa Gangen og mødte endeeI af Mandskabet, om hvilke det var ham tydeligt, at de med Vaaben vilde forlade Casernen i Anledning af en Tumult, men at han desuagtet ikke foretog Andet end at samle Brandvagten, navnlig Intet for at holde Mandskabet tilbage. Dog vil han forgjæves have søgt Casernecommandanten. 

Denne Tiltalte er saaledes skyldig i Malconduite, da det ikke blot paalaa ham som Brandvagtscommandeur at vaage over den indre Orden i Casernen, men han ogsaa som Befalingsmand maatte kunne indsee, at det var hans Pligt at bidrage sit til, øiebIikkelig at standse den begyndende Tumult. Da han dog ikke kan antages at have været fuldkommen vidende om Tumultens sande Beskaffenhed og heller ikke under samme modtog nogen Ordre fra Foresatte, vil hans Straf, efter Omstændighederne, kunne indskrænkes til eensom Arrest i 14 Dage.

Tiltalte, Sergeant Hellner vil, da han hørte Larm, have antaget, at der var Ildløs. Han vil derfor være løbet lidt udenfor Caserneporten, og da han mærkede sin Feiltagelse, ikke have kunnet komme ind igjen. Da Lieutenaut Møller havde drevet Sværmen til Porten, befalede han Tiltalte samt Corporal Sylvester at tage Sværmen under Opsyn, medens han selv gik ind i Casernen. Desuagtet forlod Tiltalte, da en civil Mand spurgte efter en i Casernen Boende, sin Post, for at give den Civile Anvisning, og vil han derefter, paa Grund af Caserneportens Lukning, være bleven forhindret i atter at komme indenfor. Da nu den saaledes af tiltalte anførte Undskyldningsgrund paa ingen Maade vil kunne retfærdiggjøre hans Ulydighed, og at han under vanskelige Forhold unddrog sig sin Pligt, at blive hvor hans Nærværelse som Befalingsmand var uomgængelig nødvendig, vil han, efter K. A. 11. og den militaire Lovgivnings Grundsætninger, være at straffe, og finder Garnisonskrigsretten at burde idømme ham mørkt og ensomt Fængsel i 4 Gange 5 Dage, hvorhos han, efter Patrolbefaling af 20de August 1827, vil have sit Hæderstegn fra Execerskolen forbrudt. 

Om Tiltalte, Corporal Sylvester, er det endelig oplyst, at han, som ligeledes vil tilfældigvis være bleven lukket udenfor Caserneporten, veI ikke har forladt det ham af Premierlieutenant Müller anviste Tilsyn med den udenfor Caserneporten samlede Flok af Tumultuanter; men da han, uagtet han efter sin Forklaring vil have staaet cirka 10 Minutter udenfor Caserneporten med de ham saaledes til Opsyn overgivne Tumultuanter, har erklæret ikke at kunne nævne eller erindre en Eneste af dem, og end ikke kunnet yttre nogen Mistanke eller Formodning mod Nogen, medens det var hans Pligt som Befalingsmand og efter I. K. 3 p. 402 § 2, at være særdeles opmærksom paa, hvad der kunne tjene til at udfinde de Skyldige, - vil heller ikke han kunne undgaae Strafansvar. Retten finder dog, da det hin Aften, i Forhold til Aarstiden, var noget mørkt, og de Tiltalte kunde have Anledning til at vente, at Tumultuanterne vilde blive optegnede i Casernevagten, at hans Straf kan indskrænkes som for Lohmann, til 14 Dages ensomt Fængsel.

Hvad sluttelig angaaer Spørgsmaalet om, hvorvidt Nogen af de Tiltalte vil kunne idømmes at erstatte den under Tumulten forøvede Skade, maa det bemærkes, at de Omstændigheder, hvorunder samtlige Saarede, med Undtagelse af Politibetjent Eegholm, havde erholdt de dem tilføiede Beskadigelser, ikke have, i Forhold til den de enkelte Tiltalle overbeviste Virksomhed, saaledes ladet sig godtgøre, at Erstatning derfor vil kunne paalægges Nogen; navnlig er det ikke oplyst, at Tumulten, da de Paagjældende bleve blesserede, allerede havde antaget Charakteren af et saadant Overfald fra de Militaires Side, at det for Enhver maatte være indlysende, at han, ved sin blotte Nærværelse i Soldaternes Flok, understøttede et Overfald. Derimod er det tilstrækkelig oplyst, at Politibetjent Eegholm er saaret, efterat Tumulten havde antaget den ovenangivne farlige Charakter; og da nu Arrestanterne Reimer, Witt og Hamdorf have, idet de bevæbnede toge virksom Del i Tumulten under dette sidste Angreb, kunnet og burdet forudsee den derved bevirkede Skade, som en rimelig Følge af Excesserne, ville de ogsaa, Een for Alle og Alle for En, ikke blot have at erstatte samtlige af Politibetjent Eegholms Indlæggelse paa Frederiks Hospital, og Cur sammesteds flydende Omkostninger, men ogsaa, efter hans af dem uimodsagte Paastand, have at erstatte ham hans ødelagte Klædningsstykker med 35 Rbd. og betale ham en billig Godtgjøretse for de ham tilføjede Lidelser m. v., hvilken Godtgjørelse af Retten ansættes til 50 Rbd.

Saa ville 0g Arrestanterne Witt og Reimer, ligeledes in solidum, som delagtige i Angrebet paa Værtshusholder Jørgensens bolig og Effecter, have, eller hans uimodsagte Paastand, at erstatte ham hans derved lidte Tab med 10 Rbd.

Thi kjendes for Ret:

Tiltalte Menig af 16de Bataillons 1ste Comp. Nr. 78 Johan Jochim Christian Busch, bør for videre Tiltale i denne Sag fri at være.

Arrestanten, Corporal af samme Bataillons 2det Comp. Nr. 6 Carl Andreas Blankenberg Witt, bør være for bestandig til Mening degraderet, være nedsat i de Meniges 2den Classe og straffes med 50 Rottingslag og med derefter at indsættes i strængt Fængsel paa Vand og Brød i 6 Gange 5 Dage.

Arrestanterne, Undercorporaleme af samme Comp. Nr. 19, Theodor Heinrich Ferdinand Reimer og Nr. 13 Hans Hinrich Hamdorf, bør være nedsættes i de Meniges 2den Classe og straffet, den Første med 75 Rottingslag og den Sidste med 50 Rottingslag, samt derefter hver især hensættes i strængt Fængsel paa Vand og Brød i 6 Gange 5 Dage.

De tiltalte, Undercorporal Nr. 18 Jürgen Heinrich Ferdinand Stoltenberg, Menig Nr. 56 Hans Jochim Dwenger, Nr. 71 Johan Hinrich Scheel, Nr. 74 Hans Hinrich Wrage, Nr. 76 Hans Friedrich Scheel, Alle af 16de Bataillons 2det Comp.. samt Spillemand Nr. 30 af 17de Bataillons 1ste Comp. Heinrich Christian Bernhard Nagel og Undercorporalerne Nr 19 Christian Hans Jürgen Kinas og Nr. 20 Ernst Wullf af 17de Bataillons 4de Comp., samt Menig Nr. 122 af samme Comp. Christian Johan Anton Petersen, bør være nedsatte i de Meniges 2den Classe og hver især straffes med 50 Rottingslag.

Tiltalte, Menig Nr, 138 af 17de Bataillons 2det Comp. Detlev Peter Hinrich (eller Friedrich) Glöde, bør hensættes i strængt Fængsel paa Vand og Brød i 3 Gange 5 Dage.

De Tiltalte, Menig Nr. 51 af 16de BataiIIons 2det Comp. Joachim Friedrich Ernst Møller, Nr. 66 af samme Comp. Claus Wrage og Nr. 135 af 17de Batailions 3die Comp. Christian Detlev Friedrich Hinrichsen, bør hver især hensæltes i strængt Fængsel paa Vand og Brød i 2 Gange 5 Dage.

De Tiltalte, Menig af 17de Bataillons 2det Comp. Nr. 125 Jürgen Hinrich Reimers og Nr. 136 af samme Comp. Louis Edward Steger, Menig nr 124 af samme Bataillons 3die Comp. Christian Marcus Friedrich Priess og Menig Nr. 125 af samme Comp. Friederich Carl Martin Bruhn, bør hver især hensættes i sædvanligt Fængsel paa Vand og Brød i 2 Gange 5 Dage.

Tiltalte, Menig Nr. 70 af 17de Bataillons 1ste Comp. Paul Niss, bør hensættes i sædvanligt Fængsel paa Vand og Brød i 5 Dage.

De Tiltalte, Vaabenmester af 17de Bataillons 4de Comp. Nr. 3 Claus Lohmann og Corporal af samme Bataillons 4de Comp. Nr. 8 Fritz August Sylvester, bør hver især udholde eensomt Fængsel i 14 Dage.

Tiltalte, Sergeant af 17de Bataillons 1ste Comp. Nr. 5 Michael Peter Friedrich Hellner, bør udholde mørkt og eensomt Fængsel i 4 Gange 5 Dage, samt have sit Hæderstegn fra Exerceerskolen forbrudt.

Saa bør og Arrestanterne Witt, Heimer og Hamdorf Een for Alle og Alle for een, betale samtlige af Politibetjent Eegholms Indlæggelse og Kur paa Frederiks Hospital flydende Omkostninger, samt udrede i Erstatning til bemeldte Eegholm for hans Tab paa Klædningsstykker 35 Rbd. og for hans Lidelse og Sygdom m. v. 50 Rhd.; - og bør endvidere Arrestanterne Witt og Reimer, Een for Begge og Begge for Een, i Erstatning til Værtshusholder Jens Jørgensen heraf Staden betale 10 Rbd.

At efterkommes under Adfærd efter Loven.

(Fædrelandet 19. januar 1853).


Die holsteinischen Jäger haben sich in Kopenhagen keiner menschenfreundlichen Behandlung zu erfreuen. Die Abtheilung, die sich den Hohn und Spott nicht gefallen lassen wollte, den man mit ihr trieb, ist öffentlich durchgepeitscht worden.

(Westricher Zeitung, 27. januar 1853)


Naar man gjennemlæser Krigsrettens Dom over de tydske Soldater, som have deeltaget i Tumulten, vil man forbavses over den Ugeneerthed, hvormed en stor Deel af dem har tilbudt sig at aflægge falsk Ed: Det er, som om de derved befandt sig i deres rette Element. Straffen, forsaavidt den bestaaer i Rottingslag, forekommer os forøvrigt temmelig uhensigtsmæssig: De tre Krigsaar har jo givet dem en vis Øvelse i med Anstand at bære en banket Trøie.

(Corsaren 28. januar 1853).


Det er i dag ikke muligt at se Smedesvendenes Herberg. Adelgade 242 hed fra 1859 Adelgade 42. Matriklen blev nedlagt 1961, og indgik i Borgergade 16: Taxacohuset. 

I 1853 opstod en disputs mellem Danmark og Tyske Forbund om inspektion af holstenske tropper. Danmark protesterede over at holsten-lauenborgske tropper var planlagt inspiceret af tyskere.

At der ikke var megen stemning for forsoning, kan eksemplificeres ved at samtidig med at forbud i Slesvig mod det fanatiske dansknationalistiske "Fædrelandet" og "Dagbladet" i fx Dannevirke blev fordømt, samtidig med at samme blade udtalte tilfredshed med at "tyskvenlige" aviser som "Hamburger Nachrichten" var blevet forbudt i Slesvig.

En af 16. bataillons musikkorps i Odense var i øvrigt Carl Nielsen. Han blev spillemand her i 1879. Og hans læremestre var - gamle holstenere der var gået til dansk side efter 1864 (ifølge hans selvbiografi "Min fynske barndom").