Korsør Fattiganstalt.
Storartede Afsløringer.
Som vi skrev i Søndags havde vi i den forløbne Uge vore Forberedelser at træffe. Vi har nemlig ladet tage en Udskrift af de hidtil afholdte Vidneforhør og indsendt disse ledsagede af følgende
Klage til Justitsministeriet.
København, den 1. marts 1890.
Til Justitsministeriet!
København.
Den 15. Maj 1889 indsendte Redaktionen til det høje Ministerium en Klage fra 6 navngivne Lemmer paa Korser Fattiggaards Tvangs- og Arbejdsanstalt over den Behandling, de nød paa Anstalten, samt over forskellige Misligheder, som de angav gik i Svang der. Den 23. Juli modtog vi gennem Byfogden i Korsør - selve Anstaltens øverste stedlige Myndighed - det Svar, at Klagen var ugrundet og at der ikke skulde foretages videre i Sagen. Den 21. Maj besluttede Korsør Byraad at paalægge Anstaltens 4 Funktionærer: - Inspektøren og de 3 Opsynsmænd - den Pligt at anlægge et Søgsmaal mod "Social-Demokraten" for delvis at have offenliggjort Klagen.
Under disse Retssager har vi haft Lejlighed til at føre en Del Vidner, som under Lovens Ed har afgivet Vidneforklaring ved den kongelige Landsoverret, samt Hof- og Stadsrets første Vidnekammer om Rigtigheden af de Forhold, hvorover der klagedes. Uagtet vor Vidneførsel endnu ikke er endelig afsluttet finder Redaktionen dog, at det er dens Pligt at indsende hoslagte Udskrift af de til Dato afgivne Vidneforklaringer til det høje Justitsministerium. Vidnesbyrdene bekræfter nemlig ikke alene Klagens Rigtighed, men drager Ting frem for Lyset, som absolut kommer i skarp Strid med Loven, og vistnok kan rammes haardt af dens Straffebestemmelser.
Af disse Grunde antager vi med stor Bestemthed, at der er al Anledning for det Offenlige til at skride ind og foranstalte alle disse mislige Forhold nøje og strængt retfærdigt undersøgte og de skyldige straffede efter Loven. Vi kan ikke tro andet, end det maa være det Offenliges uafviselige Pligt at tage dette Hensyn til de af os trods alle Hindringer fremskaffede edelige Vidnesbyrd.
Redaktionen anmoder derfor det høje Justitsministerium om saa hurtig som mulig at lade foretage en offenlig Undersøgelse og Retsforfølgning af Forholdene paa Korsør Fattiganstalt ved en i selve Sagen aldeles uinteresseret Dommer
Ærbødigst
For Social-Demokratens Redaktion
E. Wiinblad
Redaktør.
Disse til Justitsministeriet indsendte Vidneforklaringer, som fylder ikke mindre end 54 tætskrevne Sider, skal vi ikke indlade os paa at offenliggøre i deres Helhed. Et kort Uddrag af dem vil være mere end tilstrækkelig til at vise, hvor forfærdeligt det virkelig gaar til paa mange af Landets Fattiggaarde.
Vi begynder med Mishandlingerne.
En nøgen Kvinde.
Vi oplyste i sin Tid, at en Pige, Olga Berg fra Randers var paa en listig Maade bleven lokket ind paa Anstalten, hvor hun havde været Genstand for oprørende Mishandlinger. Vidnet, Cigarmager Frederik Christian Larsen forklarer herom:
"Vidnet saa en Dag Indstævnte Andersen komme gaaende med Olga Berg, som han under Gangen holdt i Armen, og som han transporterede til Kachotten, hvilket - efter hvad Vidnet har erfaret af Olga Berg - var foranlediget ved, at denne, der, hvad Vidnet selv havde set, havde forrevne Hænder, havde nægtet at luge, fordi hun rev sig paa Tidslerne, med mindre hun fik Vanter paa, hvad Andersen havde nægtet hende. Straks efter at Olga Berg var ført ind i Kachotten, saa Vidnet, at der blev baaret Vand (mindst 30 Spande) ind i Kachotten, hvor der var Styrtebadsapparat, og Vidnet hørte derefter Olga Berg skrige meget højt. Vidnet saa tillige, at der, straks efter at Olga Berg var kommet ind i Kachotten, men før Vandet blev baaret ind, blev der bragt en Klump Is ind i Kachotten, og Vidnet véd, at det var almindeligt at lægge Is ind i Apparatet, naar der skulde gives Styrtebad.
Det herom forklarede passerede i November Maaned 1888. Senere har Vidnet atter set en Gang, at Andersen har transporteret Olga Berg til Kachotten, og at Indstævnte Henriksen derpaa straks kom til Stede, hvorefter Indstævnte Schmidt blev hentet - efter Vidnets Antagelse fordi de to Førstnævnte ikke kunde faa Olga Berg, der, efter hvad Vidnet hørte, skreg op og modsatte sig Afklædningen, ind i Styrtebadet. Vidnet hørte endnu, at Olga Berg efter Afklædningen vægrede sig mod at komme ind i Styrtebadet. Noget efter hørte Vidnet Stokkestag, og at Olga Berg skreg meget stærkt, hvorfor Vidnet antager - hvad Olga Berg selv fortalte Vidnet - at hun fik Prygl, og da Vidnet opholdt sig lige udenfor Kachotten og hørte alt, hvad der foregik, er Vidnet sikker paa, at hun fik bemeldte Prygl lige efter, at hun var kommen ud af Styrtebadet paa det nøgne Legeme.
Paa Anledning tilføjede Vidnet, at Andersen var forsynet med en meget tung Spanskrørsstok, hvori der efter Vidnets Formening var Metal indlagt. Dagen efter viste Olga Berg Vidnet sin Overkrop og sin Arm, og Vidnet saa, at hun overalt var meget forslaaet. Olga Berg viste tillige Vidnet sit Skinneben, hvorpaa Huden var afskrabet, hvilket efter Olga Bergs Udsagn hidrørte fra et Spark, som hun havde faaet af Indstævnte Henriksen."
Vidnet Smed Lars Mortensen forklarer:
"Dette har Pigen, hvis Navn var Olga Berg og som var fra Randers, fortalt Vidnet. Vidnet hørte hende skrige, og samme Dag saa han hende staa i et Vindue med Blodet rindende ned ad den ene Arm. Efter hendes Udsagn til Vidnet fik hun enten samme Dag eller ved en anden Lejlighed imod sin Villie et Styrtebad af Vand med Is i, hvilket Bad Indstævnte Andersen gav hende."
Vidnet Arbejdsmand Niels Peter Andersen forklarer blandt andet:
"--- han har set Rifter eller Mærker af Stokkeslag paa hendes Arme. Vidnet har iøvrigt hørt Olga Berg omtale, at Kammerraad Schmidt og Andersen begge en Gang sprættede hendes Klæder op og tog dem af hende og med Magt satte hende ind i et Styrtebadsapparat."
Vidnet Bødkermester Andreas Herman Bidstrup forklarer:
"Vidnet har set Indstævnte Andersen føre en ung Pige ind i Arresten, fordi hun, der havde bare Arme, ikke vilde luge Brændenælder, og Vidnet hørte hende derefter skrige, saa at Vidnet maatte antage, at hun var bleven pryglet, og Vidnet har tillige hørt andre Lemmer meddele, at den samme Pige fik et iskoldt Bad, og at hun skreg, da hun var i det."
Vidnet Kobbersmed Carl Christian Gross forklarer
"Vidnet, der kendte bemeldte Pige, hørte en Gang denne skrige i en Celle eller paa den dertil stødende Gang, og kort efter saa Vidnet bemeldte Pige staa i samme Celle med nøgen Overkrop, paa hvilken der var flere Striber, der var blodige eller i alt Fald stærkt røde. Førend Pigen streg, saa Vidnet Indstævnte Andersen gaa ind ad Gangdøren til hende - - har meddelt Vidnet, at de Indstævnte Schmidt oq Andersen mod hendes Villie tog alle Klæderne af hende og skubbede hende ind i Styrtebadet.
Da vi i sin Tid offenliggjorde den Artikel, hvori Olga Bergs Mishandling var omtalt i nøje Overensstemmelse med de nu afgivne Vidnesbyrd blev Pigen kort efter af Fattigvæsenet sendt til Brasilien. Saa var det Vidne af Vejen, og man erklærede jo ogsaa siden frejdigt, at alle Klager var ugrundede. Som man ser har vi desuagtet faaet artige Ting frem for Dagen.
En haandfuld Haar.
Gartner Frederik Vilhelm Marius Svendsen var paa den mest uforskammede Maade bleven indespærret paa Anstalten i 3½ Dag paa Gennemrejse fra Brasilien til København. Uagtet han havde 13 Kr. blev han dog fulgt til Korsør Station af en Opsynsmand, som løste Billet til ham og nægtede at lade ham faa sine Penge og selv tage Bestemmelse om, hvorhen han vilde rejse. Det maa tilføjes, at Svendsen, der nu er Gartner paa en Herregaard, ikke er under Fattigforsørgelse, og at han blev tvungen til at betale for sit ufrivillige Ophold paa Anstalten.
Dette Vidne blev spurgt saaledes:
"Er det Vidnet bekendt, at en 72 aarig Mand, der var indlagt paa Anstalten, har henvendt sig til Indstævnte Schmidt for at faa 56 Øre for fortjent Overarbejde, men blev afvist, hvorefter en Opsynsmand greb Oldingen saa voldsomt i hans lange Skæg, at en hel Tot Haar blev revet ud af Ansigtet?"
Vidnet svarer herpaa:
"Dette har den 72 aarige Mand fortalt Vidnet, idet han viste Vidnet den Tot Haar, der er rykket ud af Skæget, og flere andre af Lemmerne har for Vidnet bekræftet Rigtigheden deraf med Tilføjende, at den 72 aarige var en skikkelig Person, der havde opført sig godt paa Anstalten."
Mishandlet en bagbunden Mand saa Blodet flød paa Stenbroen.
Vidnet Smed Lars Mortensen spurgtes:
"Véd Vidnet, at Indstævnte Andersen har mishandlet en Snedkersvend fra Roskilde med Slag i Ansigtet, saa at det nedskydende Blod endnu flere Dage efter fandtes paa Brostenene, samt at den Mishandledes Hænder var bagbundne under Eksekutionen, og at han derefter blev ført i Arrest, hvor Mishandlingen fortsattes?"
Hertil svarer Vidnet:
"Ja, dette saa Vidnet, med Undtagelse af Mishandlingen i Arresten, men Vidnet hørte Snedkersvenden skrige efter at være bragt derind. Indstævnte Schmidt overværede den Afstraffelse, som Vidnet saa."
Vidnet Gross forklarer om samme Sag:
"--- paagreben af Indstævnte Andersen og af denne bunden paa Armene, og Vidnet saa, at Indstævnte Andersen uden Anledning - ialfald efter hvad Vidnet kunde iagttage - slog bemeldte Person i Ansigtet, der i Forvejen var blodigt, saa at Blodet strømmede stærkere."
Haandjærn.
Vidnet Niels Peter Andersen forklarer :
Vidnet har set den i Spørgsmaalet ommeldte Mand - Thordal fra Jylland - belagt med Haandjærn blive ført til Kachotlen, og Vidnet har derefter hørt Slag samt at nævnte Mand skreg. Vidnet mener at have hørt mindst 30 Slag. Vidnet har hørt, at nævnte Mand derefter blev idømt 69 Dages Fængsel paa sædvanlig Kost med Fradrag af Middagsmad og Øl. (Rest kun Vand og Brød).
En blodig Skjorte.
Vidnet Gross forklarer om en navngiven Snedker fra Faaborg:
"Da han var bleven indsat i Kachotten til Afsoning af en ham af Borgmesteren idømt Sultekur i 14 Dage, kom Henriksen, der samme Formiddag var bleven vred paa ham, ind til ham og slog ham uden videre Anledning med sin med en Blyklump forsynede Stok, saa at denne gik i Stykker. Vidnet har set et Mærke og en Forvridning af nævnte Persons ene Haandled, hvilket denne angav at hidrøre fra den ommældte Mishandling. Vidnet hørte selv, at der faldt 7 Slag ved bemældte Lejlighed, og anden Dagen derefter saa Vidnet, at der fra bemældte Persons Kachot blev bragt en blodig Skjorte ud, som i længere Tid stod i Blod paa Loftet."
Vidnet Lars Mortensen forklarer om samme Sag
"Dette har vedkommende Snedkersvend fortalt Vidnet, der havde hørt Lyden af Slag og Skrig af Snedkersvenden og den følgende Dag saa Vidnet at Blyknappen paa en tilsyneladende voldsom Maade var løsnet fra Stokken."
Hul i Hovedet og 79 Dages Vand og Brød.
Vidnet, forhenværende Tømrermester i Frederikssund Knobelauch, som for os har forevist udmærkede Anbefalinger fra Autoriteter og private Mænd for hæderlig Vandel i alle Maader, forklarer følgende angaaende sig selv. Han er 66 Aar og fik en Dag i Forsommeren af Kammerraad Schmidt nogle Slag med en svær Spanskrørsstok, fordi han nægtede at gaa ud i Stranden, da han ikke kunde taale det.
Endvidere forklarer han:
"Da Vidnet en Sommerdag blev beordret til at luge i Korsør Gader, nægtede Vidnet dette, da Vidnet var over 60 Aar gammel, hvilket efter Vidnets Formening fritog ham for Pligtarbejde, samt svagelig af Helbred. Af andre Lemmer paa Anstalten havde Vidnet hørt, at det ommældte Arbejde var meget anstrængende og pinagtigt. Der blev i den Anledning af Schmidt dikteret Vidnet 14 Dages Arrest paa Sultekur, og da Vidnet nogle Uger efter atter vægrede sig ved at tage sat paa det ham paalagte Lugearbejde, fik Vidnet 65 Dages Arrest paa Sultekur."
Hvor meget denne Sultekur i 79 Dage - de 65 i uafbrudt Rækkefølge - er lig Vand og Brød, fremgaar af, hvad Vidnet forklarer om dens Sammensætning:
"1½ Pd. tørt Brød pr. Døgn, saa meget Vand, som man ønskede, om Morgenen en Pægl varm Mælk, stærkt iblandet med Vand, om Aftenen saakaldt Thevand, hvori der efter Vidnets Formening hverken var The, Sukker eller Fløde."
Efter Straffeloven kan en Forbryder kun idømmes højst 30 Dages Vand og Brød og kun 3 Dage ad Gangen. Her er det en svag gammel Mand, som ikke kan taale at ligge paa Stenbroen, der straffes haardere, end Loven tilsteder overfor den værste Forbryder!
Vidnet Knobelauch forklarer videre:
"Indstævnte Andersen har en Dag, da det var koldt, med en stor Nøgle slaaet Vidnet 4 a 5 Huller i Hovedet, af hvilke der flød meget Blod, og som medførte, at Vidnet tabte sin Bevidsthed. Vidnet tror, at dette skete paa Grund af Vidnets ovenforklarede Vægring ved at luge, men husker ikke dette med Bestemthed. Del var medens Vidnet var i Kachot - formentlig paa Grund af den ommældte Vægring - at Andersen slog ham som anført, og i den paafølgende Maanedstid var Vidnet stadig i Kachotten, hvis Vindue stod aabent Dag og Nat, idet Vidnet forgæves bad Opsynskarlen at lukke Vinduet. Vidnet var ikke under Lægebehandling for Saarene, der helede af sig selv, og Vidnet forlangte forgæves at faa Lægen eller Politimesteren i Tale."
Vidnet Cigarmager Larsen bekræfter dette saaledes:
"Vidnet har set, at det tidligere Vidne Knobelauch havde Mærker efter Slag i Hovedet. Vidnet har ogsaa set Knobelauch straks efter at han efter Sigende var kommet ud af en Sultekur paa 65 Dage, og han saa da efter Vidnets Skøn forfærdelig afkræftet ud."
Ringe i Loft og Gulv.
Vidnet Mortensen forklarer i Overensstemmelse med flere andre Vidner:
"Foruden de særlig omforklarede Personer har Vidnet hørt i al Fald 3 af Lemmerne beklage sig over at være blevne mishandlede enten af Indstævnte Andersen eller af Indstævnte Henriksen. Der var paa Anstalten et Rum, hvor der var anbragt Ringe i Gulv og Loft, ved hvilke de blev bundne, som skulde have Tamp."
* * *
Dette korte Uddrag af de lange Vidneforklaringer om Mishandlingerne maa for i Dag være tilstrækkelig til at vise Offenligheden, hvor forfærdelige de Tilstande er paa vore Fattiggaarde, som vi nu gennem 3 Aar i mangfoldige Artikler har trukken frem for Lyset. Det er Vidnesbyrd afgivne under Ed, og for Dommere som Hr. Hindenburg, der dog ikke ret vel kan tænkes at lede et Vidneforhør i vor Favør.
Paa Stolpegaarden havde vore Artikler til Følge, at Inspektøren vandrede i Tugthuset. I næste Artikel - paa Tirsdag - skal vi vise vore Læsere, at der ogsaa foregaar andet end Mishandling af Lemmer paa Korsør Fattiggaard. Der foreligger edelige Vidnesbyrd om Ting, som Absolut hører ind under den kriminelle Retspleje.
(Social-Demokraten 2. november 1890).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar