23 august 2014

Om den i Addressavisen averterede Rumfordske Suppe paa Spisekvarterer.

Vi har allerede tre spiseværter som i de offentlige blade har kendtgjort at hos dem fås af den Rumfordske suppe portionsvis.

Af disse var hr. Gunselnik i Larsbjørnsstræde nr. 104 den første. Begærlig efter at vide om denne suppe af ham også tillavedes således som opfinderen har anordnet, gik jeg derhen og spurgte ham hvor længe den blev kogt, og fik som svar: en tre timers tid. Jeg lod derpå hente en portion af den, og fandt at den vel var spiselig, men hverken havde den smag eller de ingredienser opfinderen havde opgivet.

Dette var blot hvad man måtte formode En kogning af flere timer ville koste mere, foruden at dens store nytte ikke kan begribes af vore ladlavere, der tror at en pludselig skrupkogning er det bedste der kan ønskes.

Dette anføres ikke for at skade hr. Gunselnik (de andres suppe kender jeg ikke til), men for at gøre ham opmærksom på at han, der tager 3 skilling for en portion, bør og kan lave den således som den bør. 

Så vigtig Rumfords-suppens opfindelse er, så vigtigt er det vel også at denne føde ikke nedsættes i den almindelige mening. Jeg håber derfor at Fattigvæsenets bestyrelsenår det har fået sine kogerier i garderstaldene og på Christianshavn i gang, gennem politiet træffer en sådan indretning at det enten forbydes andre at sælge Rumfords suppe, eller i det mindste pålægger kogerne at bevise at lave den som den bør.

(Politivennen 1800, Hæfte 10, nr. 136. 29 November 1800, s 2161-2163)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar