10 oktober 2016

Daglig Uorden af Gadedrenge udenfor Gymnastikhuset ved Varto.

Næsten daglig på den tid da kirkeskolernes ungdom efter befaling øves i gymnastik, forsamler sig en stor hob gadedrenge som ved skrigen og skrålen samt ved at banke på gymnastiksalens vinduer, foruroliger og forstyrrer undervisningen. Det nytter kun lidt at en af de tilstedeværende lærere går ud for at formane dem til orden. For de  fjerner de sig godt nok et øjeblik mens de piber i fingrene og spotter ham, men indfinder sig straks igen og begynder deres uvæsen med forøget kraft. Anmelderen har lagt mærke til at denne uorden især foregår om tirsdagen fra kl. 1 til halv tre og om lørdagen fra klokken halv tre til fire. Og den ville sikkert blive hævet hvis et par betjente nogle gange indfandt sig der og på eftertrykkelig måde bortjog drengene.

(Politivennen nr. 905, Løverdagen den 4de Maii 1833, s. 318) 

Redacteurens Anmærkning

Gymnastikhuset lå i bastionen uden for Vartov, omtrent ud for Farvergade omtrent hvor Rådhushaven i dag befinder sig. Det havde matrikelnummer 266 og udgik af matriklen i 1858 i forbindelse med sløjfningen af voldene.

Politivennen nr. 906, 11. maj 1833, s. 342 bekendtgjorde, at "Siden anken i sidste Politivennen har man ikke mærket noget til gadedrengenes optøjer ved gymnastikhuset ved Vartov, hvorimod man vil have bemærket at en politibetjent har opholdt sig der i nærheden."

I Politivennen 951, 22. marts 1834, s. 203-204 berettedes imidlertid at den var gal igen: over 50 drenge var på færde, trods lærernes indgriben. Også denne gang indfandt der sig 2 betjente som genoprettede ro og orden, ifølge Politivennen nr. 955, 19. juli 1834.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar